Тижневий огляд: переслідування християн (06.04 - 12.04)
  • Срд, 15/04/2015 - 23:12

6 квітня повідомляється, що бойовики терористичного угрупування «Ісламська держава» продовжують руйнувати храми «невірних»: цього разу підрив стався на Великдень католиків. Екстремісти бандформування «Ісламська держава» підірвали церкву Діви Марії на північному сході Сирії. Бойовики ІД заздалегідь замінували церкву, і привели в дію вибуховий пристрій під час богослужіння з нагоди свята Пасхи. Про жертви теракту поки нічого не відомо.

У четвер 2 квітня 2015 р. на світанку о 5.30 п’ятеро злочинців з аль-Шабаб проникли на територію університету Гарісси (Кенія), на сході країни, і протягом майже 20 годин убили 147 студентів та поранили 69. Кількість жертв вражає, бо в університеті навчалося 815 осіб, і викладацький склад становив 60 осіб. На жаль, кенійські власті, які з острахом чекали на замах впродовж двох тижнів, не вберегли своїх громадян від смерті.

Відповідно до інформації за 7 квітня читаємо, що студентка, яка вижила після атаки терористів на Університетський коледж в місті Гарісса, Кенія,  розповіла про те, що вона постійно молилася Богу. Перебуваючи у лікарні, вона розповіла, що ті студенти-християни, які послухалися наказу терористів і вийшли зі своїх укриттів, були вишикувані в лінію і розстріляні.

Асія Бібі просить Папу Франциска про спеціальну молитву за мир та її звільнення. Пакистанська католичка уже шостий рік проводить Великдень у в'язниці. У Великий Четвер вона мала нагоду зустрітися зі своїм чоловіком Aсіквом і Йосифом Надимом, представником Фонду, який надає їй юридичну допомогу і турбується її п'ятьма дітьми.

Сьогодні у світі переслідуваних християн більше, аніж у перші сторіччя християнства. Про цей факт згадав Папа Франциск під час молитви «Regina Coeli» і швейцарський кардинал Курт Кох. Приблизно 80 відсотків християн переслідують за їхню віру.

8 квітня з’явилося повідомлення про те, що з полону бойовиків угруповання «ДНР» звільнили херсонського священика-капелана. Про це повідомили у херсонському Кафедральному соборі Стрітення Господнього Української православної церкви Київського патріархату, кліриком якого є звільнений. Священик зник 14 лютого на трасі Маріуполь – Донецьк за 30 кілометрів від Донецька. Разом зі священиком в автомобілі їхав його помічник, херсонський волонтер Вадим Перепада, вони перевозили гуманітарну допомогу для українських військових. Отець Ігор їхав, щоб сповідати і причастити вояків.

Згідно з інформацією за 10 квітня читаємо, що в Мексиці вбитий ще один священик. 60-річний о. Франсиско Хав'єр Гутьєррес, ймовірно, став жертвою грабіжників. Священик був убитий пострілом в голову, його тіло лежало на узбіччі дороги. За попередньою версією, вбивство було скоєно з метою пограбування - о. Гутьєррес віз із собою гроші на покупку ділянки землі для його громади.

Монс. Джозеф Алессандро, допоміжний єпископ Гарісса,  прокоментував останні події в країні: «Від  «Аль-Шабааб»  віддалилася більша частина сомалійського населення, що сповідує іслам, через вбивства інших мусульман. Тому сьогодні в Кенії, нападаючи на людне місце, «Аль-Шабааб» робить відмінність між мусульманами і християнами, милуючи перших і вбиваючи других». У своїх  вимогах «Аль-Шабааб» заявляє, що терористичні акти є наслідком присутності кенійської армії в Сомалі.

Суд у Перемишлі відкинув позов феміністки Малгожати Маренін, висунутий проти архиєпископа Юзефа Міхаліка. За заявою суду, до розгляду справи дійшло, оскільки раніше не було надано повного тексту гомілії, на яку поскаржилася п. Маренін. Коли ж текст був судові наданий, то суд не знайшов у ньому слів, на які посилалася п. Маренін і які нібито обтяжували феміністок відповідальністю за педофілію. Позов, таким чином, був визнаний необґрунтованим.

11 квітня повідомляється, що протягом Великого Тижня кардинал Фернандо Філоні, префект Конгрегації євангелізації народів, перебував з візитом в Іраку серед тисяч християн-біженців, які стали жертвами насильства з боку так званої Ісламської держави. Кардинал очолив великоднє чування у наметі-каплиці, що в таборі біженців в Ербілі, а Пасхальну Месу очолив у місті Сулейманія (іракський Курдистан). Говорячи про становище християн у наметовому містечку в Ербілі, кардинал Фернандо Філоні відзначив, що віруючі, з якими він зустрічався, перебувають у вельми болісному становищі.

11 квітня 2015 року минає 70 річниця трагічних подій початку ліквідації УГКЦ. Саме цього весняного дня у 1945 році, за наказом сталінського режиму, було заарештовано митрополита Йосифа (Сліпого) та всіх греко-католицьких єпископів у Львові та Станіславові. Пропонуємо переглянути документальну стрічку про ці події, зняту Прес-бюро УГКЦ у 1995 році.

У відеоблозі для «Живого.ТБ» український історик Володимир Сергійчук розповів про ув’язнення ієрархії УГКЦ, яке відбулося 11 квітня 1945 року у Львові. Москва ще на Переяславській раді нав’язувала такий пункт, щоб нового Митрополита Київського було обрано із її погодження. Тобто вже тоді, Росія розуміла, що  упокорення України можна досягнути через Церкву. Однак, УГКЦ стояла в обороні прав свого народу. І сьогодні для Москви найбільш небезпечними із релігійних конфесій є греко-католики.