Тижневий огляд: переслідування християн (06.10 - 12.10)
  • Срд, 15/10/2014 - 13:39

6 жовтня повідомляється, що Ватикан вважає військові дії проти ісламістів з угруповання «Ісламська держава» правомірними. Святий Престол назвав їх затриманням «несправедливого агресора» і підкреслив, що будь-які кроки проти «Ісламської держави» мають бути згідними з нормами міжнародного права. А також, що сама «військова відповідь» не вирішить проблеми в цілому. Ватикан підкреслив, що треба побороти коріння екстремістського фундаменталізму.

Протестантська благодійна організація Open Doors провела тиждень молитов за іракських християн. З 5 по 11 жовтня віруючих протестантських громад по всьому світу закликали по кілька хвилин на день приділяти молитві за поліпшення становища християн Іраку.

З початку війни в 2011 році Сирію покинуло 25% християн. Про це повідомив портал протестантської благодійної організації Open Doors. До війни християни становили 8% населення країни, тобто 1,8 млн. Протягом трьох років конфлікту з країни виїхали близько 450 тис. християн.

Відповідно до інформації за 8 жовтня читаємо, що турецька влада опечатала протестантську церкву в Південно-Східній Туреччині і наказали американському пастору, який керує громадою, виплатити штраф і виїхати з країни. Пастора звинувачують в «незаконній трудовій діяльності». Адвокати подали в суд апеляцію, вимагаючи відкласти депортацію.

У Північній Кароліні група атеїстів вимагає заборонити факультативні заняття із вивчення Біблії в державних школах. Базований у Медісоні, Вісконсін, «Фонд свободи від релігії» нещодавно надіслав листа чиновникам департаменту освіти округу, повідомивши про те, що надійшла скарга від якогось чоловіка, який обурився фактом вивчення Біблії в державній школі.

9 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що під час нападів на міста і села в штатах Борно і Aдамавa на північному сході Нігерії ісламські терористи з секти «Боко Харам» спалили понад 180 церков. Тільки від початку року, за даними організації «Human Rights Watch», від дій секти «Боко Хаарам» померло 2053 осіб. Незважаючи на те, що від травня минулого року там оберігає спокій нігерійська армія, вигнанці не можуть повернутися до своїх будинків.

Францисканця Ханна Джаллоуфа з парафії в Кнаех у Сирії, якого на початку цього тижня викрали джихадисти з пов'язаного з «Аль-Каїдою» «Фронту Аль-Нусра», відпустили. Викрадення сталося в ніч з неділі на понеділок. Разом з францисканцем забрали групу чоловіків, парафіян з Кнаех. У повідомленні Кустодії не пояснюється, що з ними. Також незрозумілі причини викрадення священика.

У провінції Північний Котабато, на півдні Філіппін, з гранатомета обстріляли протестантський храм. Напад скоїли двоє невідомих злочинців, що під'їхали до церкви на мотоциклі. У результаті обстрілу загинули дві людини. Останнім часом у цьому регіоні Філіппін повстанці з угрупування «Ісламські борці за свободу Бангсаморо» скоїли цілу серію атак на населені пункти та армійські підрозділи. Правоохоронні органи країни були змушені посилити заходи безпеки в провінції.

Згідно з інформацією за 10 жовтня читаємо, що у часі дебатів Синоду Єпископів йде мова про труднощі, які переживають сім’ї, що проживають на територіях збройних конфліктів. Не лише у Сирії чи Іраку, але і на Балканах війна на цілі десятиліття рішуче змінила життя сімей, змушуючи їх, принаймні, до еміграції.

Китайський католицький єпископ, який знаходився в тюремному ув'язненні з 1965 по 1985 рр., помер у віці 90 років. Протягом останніх 15 років єпископ Ван Чжин, незважаючи на перешкоди, які чинила китайська влада, висвятив на священників 30 осіб.

Українські атеїсти, які дотримуються лівих політичних поглядів, невдоволені діями нової влади. Марксистів-леніністів, зокрема, обурює активна співпраця нинішніх керманичів України з Церквами, Такої прихильності до релігійних організацій, вважають вони, не було навіть тоді, коли державою керував Янукович і Ко.

12 жовтня повідомляється, що християни Індії щоразу більше терплять через переслідування з боку індуїстів-екстремістів. Тепер вони звертаються до уряду і місцевої влади, щоб вони оборонили їх від насильства ворогів Ісуса. На захист християн виступили індійські єзуїти, що діють в рамках групи «Jesa».

На площі Леніна у Маріуполі знову зламали хрест, встановлений на згадку про хресну ходу, яка об'єднала християн усіх конфесій. Хрест був встановлений християнами різних конфесій на постаменті, де раніше стояв пам’ятник Леніну.