Тижневий огляд: переслідування християн (09.06 – 15.06)
  • Пон, 16/06/2014 - 16:12

9 червня повідомляється, що під час святкового богослужіння в день П'ятидесятниці проросійські сепаратисти викрали вірних церкви «Преображення» в охопленому боями місті Слов'янську Донецької області. Згідно з даними слов'янського пастора Петра Дудника, безпосередньо з території церкви «Добра новина» сепаратисти «стріляють важкою зброєю». Для розміщення вогневих точок також використовують приміщення православних церков.

Відповідно до інформації за 10 червня читаємо, що в Індонезії щороку закривають або зносять близько 40 церков. Правозахисники стверджують, що місцеві закони часом «роблять неможливим будівництво будь-яких культових споруд». Цього року останніми закритими храмами були церкви п'ятидесятників в Чіанджур. Свої дії відносно цих храмів влада пояснила відсутністю у громад необхідних документів на будівництво.

Через страх стати жертвами вибухів бомб, вбивств і викрадень, більше 12 000 християнських сімей з Багдада, Мосула та інших іракських міст переселилися в Курдистан.

Викрадені більше року тому на території Сирії християнські єрархи живі. Митрополит Алеппський (Антіохійська патріархія) Павло та сиро-яковитський митрополит Алеппський Іоанн Ібрагім знаходяться «в доброму здоров'ї». Їх утримують недалеко від кордону з Туреччиною.

У Європі почастішали випадки утисків християн і вандалізму. Про це заявила у Відні організація, яка спостерігає за проявами нетерпимості та дискримінації по відношенню до християн у Європі. У 2013 році було 133 відомих випадків вандалізму і 241 випадок нетерпимості проти християн.

11 червня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що бойовики з ісламістського угруповання «Ісламська держава Іраку й Леванту» взяли під контроль друге найбільше місто Іраку – Мосул, що за приблизно 350 кілометрів на північ від Багдада. Це спонукало безліч християнських сімей шукати притулку на рівнинах Ніневії. З огляду на події в Мосулі прем’єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі закликав парламент оголосити у країні надзвичайний стан.

Чотири християнські села - Аттагара, Агапалва, Гоше і Аганджара - минулого тижня були спалені дотла бойовиками в Нігерії. За різними даними, вбито до 500 жителів. Бандити, судячи з тактики, члени «Боко Харам», спалили церкви, забрали худобу.

В Прилуках (Чернігівська область) вандали розмалювали свастикою каплицю Покрови Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви. Про це повідомив настоятель парафії Покрови Пресвятої Богородиці отець Дмитро Горнакевич. Священнослужитель зазначив, що злочин було здійснено в ніч на 11 червня. «Вандали намалювали свастику і написали «Геть з України».

Згідно з інформацією за 13 червня читаємо, що майже 20 місяців минуло з часу викрадення в Демократичній Республіці Конго трьох священиків зі згромадження августинців асумпціаністів (Жана-П'єра Ндулані, Ансельме Васінкунді та Едмонда Бамутуте). Про долю монахів немає жодної інформації. Звільнити їх вкотре закликав місцевий єпископат, нагадавши також, що в руках невідомих викрадачів перебуває щонайменше 900 осіб. 250 з них – діти і 100 жінок.

Щонайменше вісім осіб застрелили озброєні чоловіки під час нападів, проведених в штаті Плато в центральній Нігерії. В одній з місцевостей спалили церкву. Хоча офіційно ніхто не зізнався в нападі, ймовірно, його скоїли ісламські фундаменталісти з угрупування «Боко Харам».

Нігерійські єпископи закликають зберігати конституційний поділ релігії від держави. У заяві єпископат нагадує, що відповідно до конституції жодна релігія не може стати державною, як в усій країні, так і в окремих штатах. Однак на півночі Нігерії іслам вважають офіційною релігією. Таким чином там дискримінуються інші релігії, починаючи від християнства.

Суд у Торонто нарешті виніс вирок у справі Мері Вагнер. Її звинувачували у тому, що, попри судову заборону, жінка увійшла до абортної клініки, пропонуючи клієнткам троянди, розмову і допомогу, якщо якась із них була б готова замислитися над відмовою від аборту. За зроблене Мері Вагнер дістала п’ять місяців ув’язнення і додатково чотири місяці за порушення судової заборони. Крім того, їй заборонили наближатися до абортних клінік менш ніж на 100 метрів. Однак після оголошення вироку Мері було тут же звільнено, оскільки в очікуванні на цей вирок вона вже провела в ув’язненні майже два роки.

У штаті Оріс (Індія) міська влада зруйнувала 30 будинків християн. Також зруйновано храм, до якого вони ходили. Офіційним оправданням цих подій була модернізація тієї частини міста та розширення розташованої там вулиці.

У зв’язку із загостренням ситуації в Іраку, де триває збройний наступ угрупування «Ісламська держава Іраку і Леванту», Конгрегація для Східних Церков оприлюднила заяву, в якій наголошується, що кардинал Леонардо Сандрі, Префект згаданої Конгрегації, та інші службовці з великим занепокоєнням слідкують за загостренням ситуації в Іраку, висловлюючи особливу близькість блаженнішому Луїсу Сако, Главі Халдейської Католицької Церкви.

Один священик помер, а інший перебуває в лікарні в критичному стані після збройного нападу на католицьку церкву в Феніксі, столиці американського штату Арізона. Інцидент стався в Місії Матері Милосердя, в якій збираються католики на традиційну Літургію. За даними поліції, швидше за все, це було озброєне пограбування. Незабаром знайшли покинуту машину, яку вкрали з церковної території.

У Франції прокуратура вимагає покарання у вигляді штрафу в розмірі 12 тисяч євро для 70-річного о. Жерара Ріффара із Сент-Етьєну, котрий надав притулок бездомним у приміщеннях, що належать парафії. Упродовж чотирьох років священик керує товариством Антициклон, що займається людьми, які не мають постійного місця проживання. Сім років тому о. Ріффар почав приймати їх на ніч у своєму помешканні.

15 червня повідомляється, що вранці 14 червня, під час теракту трагічно загинув пастор Сергій Скоробагач, який був головою ради церков Маріуполя. Про це повідомили парафіяни церкви «Оновлення», в якій Скоробогач був пастором. В його автомобіль «Хонда» потрапив один зі снарядів, який був випущений терористами.