Тижневий огляд: переслідування християн (10.03 – 16.03)
  • Втр, 18/03/2014 - 23:17

10 березня повідомляється, що ввечері 9 березня були звільнені православні монахині, яких викрали 3 грудня з монастиря св. Теклі в Маалулі, поблизу Дамаску. 13 сестер-ліванок і сирійок, а також трьох працівників монастиря викрали повстанці з фронту Аль-Носра, сирійського відгалуження Аль-Каїди. В обмін на їхнє звільнення вони отримали звільнення 150-ти своїх товаришів.

Під час заворушень у Венесуелі все частіше атакують церкви. У Санта-Барбарі, в провінції Меріда, озброєні групи напали навіть на заповнений вірянами храм під час Літургії. Два тижні тому в портовому місті Маракайбо побили о. Хосе Палмара, відомого у всій країні своєю різкою критикою уряду соціалістів.

Відповідно до інформації за 12 березня читаємо, що в Єгипті після падіння режиму Мубарака різко збільшилася кількість викрадень християнських дівчат. До революції було 5 таких випадків на місяць, сьогодні - в середньому 15. Викрадених дівчат, як правило, ґвалтують, а потім примушують одружитися зі своїми викрадачами і зректися християнства. Татуювання у вигляді хреста на зап'ясті, котре копти з гордістю носять як знак своєї віри, випалюють кислотою.

У прокуратуру Санкт-Петербургу і Ленінградської області надійшло звернення від відомого адвоката Аркадія Чаплигіна з вимогою заборонити або обмежити поширення Біблії з причини наявності в ній екстремістських матеріалів.

13 березня з’явилося повідомлення про те, що Верховний суд РФ підтвердив рішення Санкт-Петербурзького міського суду від 14 листопада 2013 року про ліквідацію місцевої релігійної організації церкви християн віри євангельської (п'ятидесятників) «Жнива». Причиною ліквідації церкви стала відсутність ліцензії на освітню діяльність. Крім того, в статуті церкви не було вказано про надання освітніх послуг, а на думку суду, церква такі послуги надавала.

Згідно з інформацією за 14 березня читаємо, що у США атеїсти оскаржують плани включити пам'ятний хрест на т.зв. «Нульовому рівні» (місці, де стояли вежі-близнюки, зруйновані під час теракту 11 вересня 2001 року) в Манхеттені в національний музей пам'яті цієї трагедії. Адвокат атеїстів Едвін Кейгін під час слухань у 2-му окружному апеляційному суді заявив, що хрест потрібно повернути в католицьку церкву св. Петра, де він раніше перебував.

15 березня повідомляється, що на території монастиря Святого Іллі у Дорі поблизу Яремчі згоріла церква. Поки що розглядають дві версії пожежі: через свічку і підпал.

О. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, повідомив про те, що безпосередньо з церкви парафії Успіня Пресвятої Богородиці м. Севастополь, невідомі озброєні люди викрали і вивезли у невідомому напрямку отця Миколу Квича, пароха парафії.

Священика УГКЦ Миколу Квича «правоохоронні органи Криму» відпустили. Проти нього склали протокол про адміністративне порушення. Йому висловили підозру, що він організовує провокації. Отець Микола категорично заперечив такі звинувачення. Він повідомив, що і надалі залишається у Криму зі своїми вірними.

Відповідно до інформації за 16 березня читаємо, що у Криму зник священик, військовий капелан отець Богдан Костецький, який служив у греко-католицькій церкві святої Покрови у місті Євпаторія. Про це 5-му каналу повідомила офіцер з роботи з особовим складом євпаторійської військової частини А-4519 Тетяна Сухоборова.

У Криму вдруге зник священик УГКЦ Микола Квич. Крім того зникли ще два священики УГКЦ: Богдан Костецький, який душпастирює у Євпаторії, та Ігор Гаврилів, душпастир громади УГКЦ в Ялті.

Вночі на 16 березня у місті Берислав на Херсонщині невідомі залізли на дах каплиці, яка належить греко-католицькій парафії Мучеників Макавейських, і обрізали 130 метрів електричного кабеля. Для невеликої громади це суттєва втрата.