Тижневий огляд: переслідування християн (10.04-16.04)
  • Втр, 18/04/2017 - 21:14

10 квітня повідомляється, що Рада Безпеки ООН назвала терористичні атаки на християнські храми, що відбулися у Вербну неділю 9 квітня 2017 року в Єгипті, «жахливими і підлими» і закликала всі країни активно співпрацювати з єгипетською владою для притягнення до правосуддя відповідальних за ці напади. Внаслідок вибухів у церквах Єгипту у містах Александрія і Танта загинули 43 особи.  

В Малі, за звинуваченням в участі у викраденні монахині, заарештували чотирьох осіб. Сестру Глорію Сесілью Нарваез з Колумбії викрали 7 лютого цього року з резиденції її спільноти в Каранґассо. На даний час нічого не відомо про місце перебування викраденої монахині.

На Калущині зловмисники осквернили і обікрали одразу дві церкви — у Новиці та Зеленому Яру. Діяли за одним сценарієм: проникнувши до храму, забрали кілька гривень зі скриньки пожертвувань, але найгірше — осквернили церковні речі. Речі церковного вжитку — чаші, хрести та ін. — не викрали.

Згідно з інформацією за 11 квітня читаємо, що єпископ католицької коптської Церкви Киріллос Вільям прокоментував недільні напади в Єгипті: «Ми очікуємо нових замахів. Ми готові до мучеництва». Він запевняє, що сумують усі: як християни, так і мусульмани. Однак в християн такі події, як недільний замах, лише утверджують готовність прийняти мучеництво.

В місцевості Ла Вікторія в штаті Аруа, Венесуела, було знайдено тіло францисканця о. Дієґо Беґолла, родом з Колумбії. Він керував домом опіки для пристарілих осіб. Відповідно до перших повідомлень, монах був вбитий під час нападу з метою пограбування внаслідок поранення ножем

У мережі опубліковано відео, на якому натовп коптів-християн в Єгипті арабською цитує «Символ віри» поблизу храму, де відбувся вибух. Відео було опубліковано 9 квітня цього року. На жаль, немає підтвердження чи воно було зняте цієї Вербної неділі, чи під час попередніх нападів на храм в Єгипті. Однак воно є потужним свідченням сильної віри християн, які стоять перед лицем жахливого переслідування.

Владика Петро Стасюк звернувся до преподобного єпископа Анби Саріеля зі словами співчуття з приводу терактів у коптських церквах в Єгипті, які були здійснені у Вербну Неділю, 9 квітня.

Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав в листі до Глави Коптської Православної Церкви Єгипту Його Святості Тевадроса (Теодора) ІІ, Папи Олександрії та Патріарха столиці святого Марка, висловив співчуття коптам Єгипту у зв’язку з терористичними атаками і запевнив у молитовній солідарності УГКЦ.

12 квітня з’явилося повідомлення про те, що представники влади Китаю заарештували «підпільного» католицького єпископа напередодні Літургії освячення мира, яку він мав вперше відправити у своїй єпархії. Єпископа Вінсента Гуо Ксіхна в провінції Фуджіян забрали з єпархії на «навчання», що триватиме щонайменше 20 днів.