Тижневий огляд: переслідування християн (10.08 – 17.08)
  • Срд, 20/08/2014 - 16:25

11 серпня повідомляється, що у нігерійському штаті Тараба за останні 5 місяців бойовики і кочівники-мусульмани з племені фульбе вбили більше 76 християн. Добре озброєні найманці-ісламісти з Нігеру в супроводі фульбе скоювали напади на міста і села в 4 округах місцевого самоврядування в південній частині штату.

Відповідно до інформації за 12 серпня читаємо, що пастор протестантської церкви «Асамблея Бога» Сергій Косяк повідомляє про викрадення терористами ДНР двох протестантських пасторів Валерія Якубенко та Олександра Хомченко. При цьому Якубенка відлустили через добу, а Хомченка бойовики продовжують утримувати і піддавати тортурам.

У Браззавілі, Конго, ісламісти вбили о. Васукунді Ансельма, о. Жан-П'єра Едмонда і о. Кісуху Ндулані. Трьох католицьких священиків, яких викрали 19 жовтня 2012 року угандійські повстанці з угрупування «Об'єднані демократичні сили», що діє в провінції Північний Ківу, стратили кілька тижнів тому. Священиків вбили за відмову прийняти іслам.

Телеканал CNN шокував глядачів інтерв'ю з американським бізнесменом, представником халдейської громади Марком Арабо Мосулом. Лідер християн-халдеїв в США заявив, що в Мосулі є парк, в якому бойовики ІДІЛ регулярно страчують дітей християн, відрубуючи їм голови. Ці голови потім нанизують на палиці, щоб залякати їхніх батьків та інших християн. Матерів цих дітей ґвалтують і вбивають. Як зазначив католицький халдейський патріарх Луїс Рафаель Сако, знищення християн в Іраку набрало нового виміру.

У Пакистані відомий християнський правозахисник дивом уникнув смерті під час обстрілу його будинку. В результаті нападу поранений один із сусідів. Замах на життя адвоката Сардара Муштак Гілла скоєно 9 серпня о 22.40 за місцевим часом. У цей день Верховний суд Лахора встановив дату апеляційного процесу у справі засудженої на смерть за «богохульство» християнки Асії Бібі. Сардар Муштак Гілл є адвокатом Бібі. На його адресу неодноразово лунали погрози.

Лідер руху "Росія без Сиріт" і священнослужитель Геннадій Мохненко на своїй сторінці FACEBOOK  повідомив про те, що представники "ДНР" і "ЛНР" захопили в полон одного з його прийомних синів, знявши його з електропоїзда, і тримали у себе 10 діб, жорстоко б'ючи.

Томас Едвард Ґалліксон, Апостольський нунцій в Україні, у своєму блозі опублікував запис, в якому говорить, що дестабілізація, спровокована російською агресією, загрожує існуванню католицької меншини в Україні.

92-річний католицький священик Джузеппе Рокко, якого знайшли мертвим 27 квітня у своїй кімнаті в церковному будинку в Трієсті, став жертвою злочину. За даними слідства, що тривало декілька місяців, священик помер від асфіксії.

13 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Папська рада з міжрелігійного діалогу направила широке послання у зв'язку з так званим "відновленням Халіфату", в результаті якого ісламськими терористами вчиняються жахливі злочини на території Іраку. Наголошується, що не існує причин, які могли б виправдати подібні злочини, і тим більше цього не може зробити жодна з релігій. Апостольська Столиця нагадує про розвиток християнсько-мусульманського діалогу.

У Китаї набула глобальних масштабів кампанія зі знесення церков і демонтажу хрестів. З початку цього року до 7 серпня лише в провінції Чжецзян 231 церква, що отримала повідомлення про знесення, вже знесена або позбавлена хреста. Портал ChinaAid публікував перевірений список храмів з фотографіями. Реальна кількість спільнот, що зазнали переслідувань, може бути значно вищою, уточнюють автори доповіді.

Архиєпископ Габріеле Джордано Каччіа закликав усіх християн в Іраку залишатися на його території, якщо тільки є належні умови безпеки. Апостольський Нунцій у Лівані зустрівся з цього приводу з міністром закордонних справ Гебраном Бассілем. Ватиканський дипломат наголосив, однак, що ми не маємо права примушувати іракців залишатися на своїй землі, особливо в ситуації, коли їхнє життя є під загрозою.

Кардинал Фернандо Філоні, посланець Папи Франциска в Іраку, відвідав столицю Йорданії Аман. Також єрарх побував у Ербілі, на території іракського Курдистану, де зустрівся з халдейським Патріархом Вавилонії Луїсом І Сако. Кардинал Філоні прибув до іракських біженців, щоб засвідчити їм близькість і підтримку Папи Франциска, надати фінансову допомогу, а також обговорити з представниками місцевої Церкви ініціативи на користь жертв ісламських терористів.

Рада Католицьких Єпископів Європи (ССЕЕ) надіслала відкритий лист Раді безпеки Організації Об'єднаних Націй. У ньому єпископи закликають міжнародне співтовариство вжити термінових "заходів, щоб покласти край звірячим діям проти християн та інших релігійних меншин в Іраку". Копія цього листа буде передана різним європейським урядам і владі ЄС, щоб вони могли об'єднатися у своїх діях.

У своєму інтерв’ю російській інформаційній агенції «РИА Новости», коментуючи вибори нового предстоятеля УПЦ МП, Глава Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон Алфєєв до своїх звинувачень у бік УГКЦ у прозелітизмі серед православних та в агресивності в часі Майдану додав іще одне, звинувативши УГКЦ у насильстві над православними священиками.

Священик УПЦ МП Андрій Ткачов дав інтерв’ю російському сайту «Рravda.ru». Цей священнослужитель московського православ’я уже уславився тим, що в часі Майдану 2013-2014 проклинав майданівців. Тепер він заявив, що позиція Блаженнішого Любомира Гузара стосовно потреби оборони України перед російською агресією є «кровожерлива». Після цього брутального нападу на одного з духовних лідерів України, прот. Ткачов звинуватив УГКЦ у заливанні України кров’ю.

Згідно з інформацією за 14 серпня читаємо, що вигнаний ісламськими бойовиками з власної єпархії Халдейський католицький Архиєпископ Мосулу Еміль Шімон Нона заявив італійським ЗМІ, що джихадисти – це правдиве лице ісламу, а іслам є фундаментом їхньої ідеології. Архиєпископ гостро розкритикував західні держави, які ігнорують переслідування християн в ісламському світі. Сам Архиєпископ Нона розділив долю своєї Архиєпархії – усі його вірні або вигнанні з своїх домівок, або вбиті.

Зʼявилися перші коментарі щодо опублікованої заяви Папської Ради сприяння єдності християн, в якій пролунав заклик до релігійних лідерів засудити варварську діяльність по відношенню до християн і інших меншин в Іраку. Одним із перших відреагував Союз ісламських спільнот і організацій у Італії, який наголошує, що іракські мусульмани є проти такого ставлення і першими виступають на захист християн. Ісламську державу засудив також найвищий авторитет суннітів у Єгипті.

Тепер вже і французька Церква прямим текстом говорить про потребу пропорційного використання сили для збереження життя іракських християн та представників інших меншин. Речник місцевого єпископату о.Бернард Подвін у телевізійному інтерв’ю звинуватив Європу у бездіяльності, а допомогу Євросоюзу визнав недостатньою, оскільки в Іраку триває геноцид. Також французькі єпископи разом з організацією Карітас закликають вірних підключатися до акцій солідарності з переслідуваними християнами Іраку.

1 серпня в Денвері американського штату Колорадо стартував новий плацдарм міжрелігійного діалогу під назвою «Мир, любов і співіснування», участь в якому братимуть християни, мусульмани та визнавці юдаїзму. Однією з цілей такого товариства є створення тиску на президента Обаму, щоб він стримував вбивства  і переслідування християн на Близькому Сході. Ініціаторами такої міжрелігійної ініціативи є Архиєпископ Семюел Аквіла з Денвера та о.Андре Маханна, директор бюро в справах екуменізму маронітської єпархії у США.

Китайського священика з «катакомбної» Католицької Церкви нарешті звільнили після 8 років тюремного ув'язнення. Священик Джозеф Лу Дженьюн був заарештований в 2006 році, коли служив в провінції Хебей. Його посадили у в'язницю без суду, і його місцезнаходження було невідомим. До цього клірика тричі арештовували і ув'язнювали на короткі терміни.

Представник Ватикану при женевських відділеннях ООН вважає, що позиція міжнародної спільноти щодо злочинності Іраку нагадує бездіяльність світу проти геноциду, який стався в Руанді. Архиєпископ Сільвано Томазі наголошує, що в такій ситуації лист Папи в ООН має зрушити думку світу і схилити до дій. Насамперед треба заблокувати фінансування ісламської держави. Ватиканський дипломат також допускає застосування сили.

15 серпня повідомляється, що китайська влада заборонила приблизно 80 особам виїзд із країни на День азіатської молоді в корейському місті Теджон, куди прибув Папа. За цей намір молодь навіть заарештовували. Половина групи – пекінські семінаристи, які минулого місяця відмовилася брати участь у Літургії з приводу закінчення навчального року, оскільки її мали відправляти єпископи, висвячений без дозволу Святого Престолу.

Московський патріарх Кіріл звернувся до Предстоятелів помісних православних церков з листами, у яких звинувачує УГКЦ та УПЦ КП у насильстві над московським православ’ям в Україні. Також московський патріарх в черговий раз звинуватив УГКЦ та УПЦ КП у розпалювані ворожнечі в Україні. У своїх звинуваченнях патріарх Кіріл пішов значно далі – він відкрито охарактеризував події АТО, як релігійну війну.

Відповідно до інформації за 16 серпня читаємо, що сьогодні в багатьох країнах світу католиків об'єднує молитва за мир і переслідуваних християн, до якої особливо в останні тижні закликає Папа. «Біль пронизує моє серце, коли я думаю про дітей в Іраку. Нехай захистить їх Марія, Матір наша», – написав у своєму Твітер-акаунті Франциск.

О. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, прокоментував слова Предстоятеля Російської Православної Церкви із його заклику до Предстоятелів помісних Православних Церков піднести свій голос на захист православних християн Східної України від «уніатів» і «розкольників». Він наголосив, що ми маємо розуміти, що Патріарх Кіріл керується інформацією з джерел російської пропаганди. Тому вигаданий персонаж: капелан УГКЦ, який у Слов’янську буцімто увірвався під час богослужіння до храму УПЦ, для нього є реальним.

17 серпня з’явилося повідомлення про те, що наступ терористичної «Ісламської держави» в Іраку (ISIS) супроводжується не тільки масовим винищення людей і гуманітарними катастрофами - він загрожує знищити древню арамейську мову, якою розмовляв Ісус. Єдина велика громада, яка досі говорить на мові Ісуса, живе в долинах Ніневії - давнього християнського району Іраку, захопленого бойовиками на початку серпня на шляху з Мосула в Курдистан.