Тижневий огляд: переслідування християн (11.02 – 17.02.)
  • Втр, 19/02/2013 - 11:19

11 лютого повідомляється, що два пастора з Сомалі вбито в столиці Північно-Східної провінції Кенії – місті Гарісса. У злочині підозрюють терористів угруповання «Аль-Шабааб», котре контролює більшу частину Сомалі та регулярно здійснює напади на території Кенії.

На храм Святого Марона, сирійського відлюдника IV століття – покровителя Маронітської східної католицької церкви, що розташований на північ від Алеппо, напали озброєні екстремісти. Увірвавшись туди, бойовики пошкодили внутрішнє оздоблення храму, розбили вітражі, осквернили вівтар, зруйнували статую святого Марона і вкрали церковне начиння.

Згідно з інформацією за 13 лютого читаємо, що сирійські повстанці викрали ще двох християнських священиків. Досі про долю обох священиків не надходило жодної інформації. Невідомо також, до якого угрупування належать викрадачі та які мотиви викрадення.

2012 року в Індії поширилося антихристиянське насильство в штатах, де раніше християнам жилося відносно спокійно. Одним з регіонів, де спостерігається зростання акцій насильства з боку індуїстських екстремістів, є Махарашта.

У Нігерії за останні 3 роки кілька тисяч християн загинули в результаті нападів бойовиків ісламістського угруповання «Боко Харам», заявив нігерійський кардинал, Архиєпископ Абуджі Джон Онайекан під час лекції в коледжі св. Михайла при університеті Торонто.

14 лютого з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Танзанії під час конфлікту з мусульманами обезголовили пастора церкви «Асамблея Бога». Конфлікт у місті Бусересере спровокували мусульманські лідери, які вимагали закриття скотобоєнь, які належать християнам. Після відмови християн, група молодих мусульман напала на власника бойні та інших християн.

У пакистанському місті Паттокі (провінція Пенджаб) кілька поліцейських і мусульман здійснили рейд у будинок християн, де проживали Заріна Бібі, Хамідан Бібі і Шаріфан Бібі. Жінок били і катували. Цей інцидент став другим за останні 3 тижні в окрузі Касурі провінції Пенджаб.

За даними 17 лютого відомо, що у центрі сирійського Хомса, де християни жили впродовж століть, послідовників Христа залишилося всього 77 осіб. Ці дані повідомив швейцарському агентству "Apic" священик-єзуїт Зіяд Хіляль.