Тижневий огляд: переслідування християн (11.12.17-24.12.17)
  • Пон, 25/12/2017 - 22:55

15 грудня повідомляється, що в Індії четверо християн були поранені внаслідок нападу екстремістів на приміщення, де вони молились напередодні різдвяних свят. На думку учасників зустрічі, вони не дали жодних підстав для нападу. Місцева поліція однак вважає, що хоча християни завершили свою зустріч відповідно до плану, проте вони спровокували агресивні дії угрупування індуїстів.

У ніч на 15 грудня в Смілтене (Латвія) затримали 35-річного громадянина Литви, який з інтервалом у дві години намагався спалити в маленькому місті дві церкви – католицьку і євангельсько-лютеранську. У результаті підпалу вогонь пошкодив двері церков, а також частину стіни.

Мер Назарету, мусульманин за віросповіданням, Алі Салам скасував заплановані на Різдвяний час святкові заходи, зокрема, великий фестиваль та різдвяну ярмарку, які користуються великим попитом туристів. Мер заявив, що визнання Дональдом Трампом Єрусалиму столицею Держави Ізраїль забрало у нього святковий настрій і тому він вирішив скасувати святкування Різдва в Назареті цього року.

Відповідно до інформації за 18 грудня читаємо, що щонайменше восьмеро парафіян загинуло і ще 30 поранено внаслідок подвійного бомбового нападу на церкву методистів на південному заході Пакистану. Напад відбувся тоді, коли близько 400 осіб зібрались на богослужіння в м. Кветта, провінція Белуджистан. Один із нападників підірвав свій жилет біля дверей головного холу, а іншому не вдалось підірвати свого жилету. Другого нападника після перестрілки застрелили працівники служб безпеки. Серед поранених – семеро дітей.

Індуїстські екстремісти побили вісьмох священиків і спалили їх авто поблизу центрального поліцейського відділку в Індії. Як відомо, жертви намагались допомогти 30 семінаристам і двом священикам, арештованим за те, що начебто намагались навертати нехристиян. Речник місцевої єпископської ради зазначив, що такий напад ставить під великий сумнів релігійну свободу в переважно індуїстській Індії.

20 грудня з’явилося повідомлення про те, що принц Уельський Чарльз розповів, що був «глибоко шокований» тим переслідуванням, якого християни зазнають на Близькому Сході. Він вважає, що християни Великобританії та решти світу не повинні сприймати свою релігійну свободу як належне.

Згідно з інформацією за 21 грудня читаємо, що влада Єгипту вживає підвищених заходів безпеки перед різдвяними святами в країні, побоюючись нових терористичних атак проти місцевих християнських громад. Згідно з розпорядженням МВС АРЄ від 20 грудня, захист церков і місць скупчення християн здійснюватимуть 230 тисяч співробітників сил внутрішньої безпеки.

Американський актор Стівен Болдуін розповів, що зіткнувся з "переслідуваннями" під час роботи в Голлівуді через те, що він є віруючим. За словами Болдуіна, багато діячів кіноіндустрії відмовляються з ним працювати. Вони кажуть про нього: "цей хлопець і його Біблія". Також його називають релігійним фріком.

24 грудня повідомляється, що у Львові на площі Ринок чоловік поцупив із шопки перед Ратушею колиску із скульптурою Ісуса. Камера відеоспостереження зафіксувала, як злодій ніс колиску із Ісусом в руках. Він зник в під’їзді будинку на площі Ринок. На місце викликали патрульну поліцію. Під час обшуку під’їзду, де зник чоловік із фігурою Ісуса, знайшли декорацію і врешті-решт повернули її на місце.