Тижневий огляд: переслідування християн (13.01–19.01)
  • Срд, 22/01/2014 - 01:19

13 січня повідомляється, що вперше за часи Незалежності України пролунала погроза «про припинення діяльності відповідних релігійних організацій» УГКЦ. Про це йдеться в офіційному листі Міністерства культури України від 3.01.2014 року за підписом першого заступника міністра Тимофія Кохана. Причиною такої реакції органу державної влади названо релігійну діяльність, яку нібито «в порушення вимог законодавства України про свободу совісті та релігійні організації здійснюють представники, зокрема Української Греко-Католицької Церкви, на Майдані Незалежності міста Києва впродовж грудня минулого року та на початку нового – 2014 року».

З  приводу листа Міністерства культури України щодо підстав для припинення діяльності релігійних організацій УГКЦ, Глава УГКЦ Святослав Шевчук оприлюднив заяву, в якій йдеться про те, що Церква не є учасником політичних процесів, але вона не може стояти осторонь, коли її вірні просять про духовну опіку.

Голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк вимагає відставки міністра культури України Леоніда Новохатька та його першого заступника Тимофія Кохана за погрози на адресу Української Греко-Католицької Церкви.

Історик Володимир Вятрович прокоментував листа Міністерства культури до проводу УГКЦ. Він сказав, що ситуація, коли в державі з’являються листи, де чиновники погрожують церквам юридичними проблемами за те, що церкви зі своїми вірними моляться і беруть участь в якихось суспільних акціях, лякає. Це дуже нагадує радянські часи і радянську практику, яка абсолютно не припустима в нормальній демократичні державі. 

Лілія Гриневич, голова Комітету ВР з питань науки та освіти, також прокоментувала листа Міністерства культури до проводу УГКЦ. Влада не дає Церкві спілкуватися зі своїми мирянами. Вихід такого листа з міністерства – не що інше, як адміністративний тиск на Церкву і порушення принципів незалежності держави і Церкви.

Голова Політради ВО «Батьківщина» та фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк вимагає від генпрокуратури негайно відкрити кримінальне провадження щодо посадовців Мінкульту, «які порушили закон і Конституцію та втрутилися в святая святих - свободу віросповідань». Про це він заявив на брифінгу в Штабі національного спротиву.

Лист Мінкультури з «попередженням» на адресу УГКЦ – прецедент надзвичайно неприємний. Втім, він лише виявляє загрозливі тенденції, що мають місце в сучасній Україні. По-перше, є підстави вважати цей офіційний документ нічим іншим, як погрозою. По-друге, викликає подив мотивація цього попередження-погрози. По-третє, напрошуються певні припущення про конфесійну політику нашої держави. По-четверте, виникають закономірні питання про роль православного лоббі у цьому спектаклі з тоталітарними інтенціями. І по-п’яте, дивно, що на адресу УПЦ КП аналогічних погроз не надходило.

Проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович переконаний, що ініціатори скандального звернення до УГКЦ прагнули відновити страх у суспільстві, який панував у радянський час. Складається враження, що люди, які працюють в Міністерстві культури, не розуміють що таке місія Церкви.

Українські православні церкви (і Київського і Московського патріархатів) не отримували від Мінкульту листів на кшталт направленого Греко-Католицькій Церкві з погрозами за участь її священників у акціях протестів на Майдані.

Директор департаменту з питань релігій і національностей Міністерства культури України Михайло Мошкола заявив, що листа з погрозами зняти УГКЦ з державної реєстрації Міністерство надіслало Главі УГКЦ Блаженнішому Святославу після звернень до Міністерства зі сторони секти догналівців.

Незважаючи на погрози з боку Міністерства культури через суд припиняти діяльність релігійних організацій УГКЦ, греко-католицькі священики й надалі будуть з народом на Майдані та здійснюватимуть молитву. Про це на прес-конференції в Києві заявив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Згідно з інформацією за 14 січня читаємо, що священик Олекса Петрів заявив, що лист від Мінкульту є загрозою свободі віросповідання. УГКЦ й надалі діятиме у рамках чинного законодавства, а також внутрішніх законів Церкви.

З благословення Святішого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета Прес-центр Київської Патріархії повідомляє наступне. Ніяким державним законом не повинно обмежуватися право людини звершувати молитву до Бога. Така молитва може звершуватися як одноосібно, так і спільнотою віруючих, як мирянами, так і священнослужителями, приватно чи публічно. Обмеження цього права можливе лише в разі провокування насильства, розпалювання релігійної ворожнечі.

Професор, академік НАН України, народний депутат України І — IV скликань, Герой України, Ігор Юхновський прокоментував листа Мінкульту. Такі розмови є антиконституційними, їх сприймати просто не можна. Якщо влада почне заважати церкві, це підкреслить її дурість. Ці розмови влади – це сміхотворне блазнювання, нічого цього не станеться, церква робитиме так, як вона вважає за потрібне, молитися можна всюди, тому ніхто не має права це заборонити.

Директор Релігійно інформаційної служби України Тарас Антошевський коментує ситуацію стосовно погроз української влади позбавити реєстрації УГКЦ. Сам текст цього листа говорить, що його автори не розуміють українського законодавства. Бо фактично не подають якихось чітких аргументів, що саме порушено, з вказівками на параграфи законів. Поява цього документу свідчить, що з релігійною свободою у нас серйозні проблеми.

Депутат Львівської обласної ради Юрій Підлісний також коментує події довкола погроз Мінкульту України позбавити реєстрації УГКЦ. Цей документ свідчить, що влада спробує впровадити щонайменше авторитарну модель правління, якщо не диктаторську. Але щоб наважуватися тиснути на Церкву, то треба, щонайменше, не знати історії. Якщо УГКЦ змогла вистояти проти набагато потужнішої машини – цілого Совєтского Союзу, то жодні «попередження» і погрози Її не злякають

На офіційному сайті Білого Дому з’явилася петиція на підтримку УГКЦ. В петиції цитується відповідний лист Міністерства Культури України та висловлюється прохання допомогти захистити УГКЦ від позбавлення легального статусу.

Представник української громади в Сеймі РП звернувся до Президента України щодо погрози делегалізувати УГКЦ. Це безпрецедентний акт брутального порушення принципів релігійної свободи та свободи віросповідання. Цей акт суперечить принципам правової держави, яка будує свій конституційний порядок на повазі до демократичних цінностей.

Єпископи Української Греко-Католицької Церкви у Польщі з великим здивуванням та недовірою прийняли оприлюднену вістку, що органи державної влади України погрожують Українській Греко-Католицькій Церкві повторенням сценарію з 1946 р., коли рішенням тодішньої комуністичної влади насильно зліквідовано Греко-Католицьку Церкву. Вони не припускали, що після понад двадцяти років Незалежності України та після 25-ти років від виходу УГКЦ з підпілля, може комусь прийти на думку сягати по давно скомпрометовані засоби, метою яких може бути припинення діяльності відповідних релігійних організацій УГКЦ та які нізащо мають людину та її права, головно право на релігійну свободу.

Владика Венедикт також прокоментував лист Мінкульту. Він сказав, що важливіше, щоб Господь не скинув нас з своєї реєстрації. Церква має багатовіковий досвід переслідувань: вона зазнавала гонінь і утисків протягом усієї своєї історії. У різні епохи, в різні часи Церкву хотіли знищити, ліквідувати, хотіли заборонити. Але викорінити, знищити Церкву нікому не вдавалося. Адже Церква не просто людська установа. Вона – установа Божа. Тому нам нема чого боятися.

Представники християнських громад Шрі-Ланки заявили, що радикально налаштовані буддистські монахи, що належать до сингальської етнічної більшості, здійснили ряд нападів на християнські храми, що супроводжувалися насильством.

15 січня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Міжфракційне депутатське об’єднання «Львівщина» у Верховній Раді України повідомило про те, що заяву влади щодо можливої заборони діяльності Української Греко-Католицької Церкви у зв’язку з її активною підтримкою демократичних процесів в державі можна розцінювати як прямі погрози та повернення сталінських методів переслідування незгідних з політикою правлячого режиму. Звинувачення на адресу УГКЦ щодо «порушення свободи совісті» - безвідповідальні та аморальні.

Єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні Ян Собіло вважає, що своїми погрозами на адресу УГКЦ Мінкультури дуже конкретно підтримало Майдан. Владика переконаний, що тепер більше пасторів та священиків різних конфесій прагнуть взяти участь у Майдані. Римо-католицький ієрарх стверджує, що влада не зможе залякати християн: «Нехай всіх нас позбавлять легального статусу , — каже єпископ, адже всі християни згідні із заявою Блаженнішого Святослава».

З Ірану надійшла інформація про наступну хвилю арештів християн. Різдво традиційно є часом, коли іранські сили безпеки активізують свою антихристиянську діяльність, щоби принизити і змусити замовкнути послідовників Христа, які там живуть. Агентство «Fides» інформує про два напади на так звані домашні Церкви, тобто на християн, які таємно збираються у приватних будинках.

Кандидат юридичних наук Ганна Маляр заявила, що у листі Міністерства культури до Української Греко-Католицької Церкви помітне відверте незнання закону та практики його застосування.

Погрози УГКЦ з боку Мінкульту нагадали американському спеціалісту Джорджу Вайгелю ліквідацію церкви у 1946 році.

Народний депутат Олександр Бригинець на своїй сторінці у Faсebook повідомляє, що в даний момент на засіданні комітету ВРУ з питань культури іде обговорення листа-погрози Мінкульту до УГКЦ. Щойно представник Мінкульту фактично повторив ті самі погрози. Тож заяви про те, що Мінкульт не планує тиск – це повна брехня. Схоже, Мінкульт, який став духовним Беркутом, треба теж пікетувати.

В ефірі ток-шоу «Відверта розмова» на каналі новин «24» єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ владика Венедикт (Алексійчук) заявив про те, що лист Міністерства культури, у якому погрожують зняти з реєстрації УГКЦ, – радянські методи боротьби. Ніхто не заборонить священикам молитися і бути з людьми на Майдані.

Журналіст Олександр Аронець на своїй сторінці у Faсebook оприлюднив інформацію про те, що представники Міністерства культури визнали, що тиск на УГКЦ був замовлений СБУ.

Речник Української Греко-Католицької Церкви отець Ігор Яців на своїй сторінці у Faсebook повідомив про те, що офіційні інтернет-ресурси УКГЦ попали під удар сильної DоS-атаки: «Ми удостоїлися ще однієї "честі". На ресурси УГКЦ відбуваються DOS атаки. Наші сайти не доступні. 6 тисяч одночасних підключень.»

Відповідно до інформації за 16 січня читаємо, що у Прес-службі Львівської Архиєпархії УГКЦ повідомили, що одразу після публікації на офіційному сайті Львівської Архиєпархії УГКЦ заяви Прес-служби стосовно подій довкола будівництва на вулиці Озаркевича, сайт попав під потужну DoS атаку.

Парламентський Комітет з питань культури і духовності ухвалив рішення «про неприпустимість незаконного тиску з боку Міністерства культури України на релігійні організації та їх представників».

Єдиний католицький єпископ Тунісу розповів про проблеми, які існують у християн, що проживають в цій мусульманській державі. Окрім цього зазначається, що влада Тунісу продовжує чинити перешкоди діяльності Католицької Церкви в країні.

У Індії вбили протестантського пастора Санєвулу. Виконавці вбивства наразі невідомі. Напередодні пастор посперечався з індуїстами. Потім до нього навідалось четверо чоловіків, які завдали йому 7 ножових поранень, а потім до непритомності били кийками. Також хотіли вбити його дружину, однак, їй вдалось втекти.  Пастор помер в лікарні через два дні. Поліція відтягує слідство, і в той же час заарештувала християн за пікет з вимогами знайти і покарати вбивців.

17 січня повідомляється, що Pew Forum — один із найбільш знаних у США центрів дослідження суспільної думки — відзначив зростання у світі дискримінації на релігійному ґрунті. З цих досліджень випливає, що майже ¾ (74%) людей світу живуть у країнах з високим рівнем нападів, дискримінації та напружень із релігійним підґрунтям.

На прохання Міністерства культури України відбулась зустріч Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ з Міністром культури України паном Леонідом Михайловичем Новохатьком. Під час зустрічі було надано додаткові роз’яснення з приводу листа Міністерства культури.

Колишній політв’язень Мирослав Маринович стверджує, що СБУ використовує секту Догнала для провокацій в інтересах Кремля.

17 січня близько 13-ї години велика група православних із хрестами та образами зі сторони Києво-Печерської лаври попрямували у напрямку Аскольдової могили. Тут вони зробили обхід, а потім розпочали свою акцію, яка супроводжувалась агресивними викриками з вимогою віддати православним храм Святого Миколая.

Український католицький університет оприлюднив звернення з приводу подальшого загострення суспільно-політичної ситуації в Україні. Ми закликаємо народних депутатів від провладних партій усвідомити, що своїм голосуванням вони посягнули на Конституцію України, і негайно відновити в державі конституційний порядок.

23 січня у Франківському районному суді Львова відбудеться розгляд справи проти викладача Українського католицького університету о. Михайла Димида. Його звинувачують у невиконанні зупинки на вимогу працівника міліції 29 грудня о 12:30 в селі Нові Петрівці на Київщині, коли колона автомобілів Автомайдану рухалася до Межигір’я, хоча в цей час він ще був поблизу Євромайдану в Києві.

Згідно з інформацією за 18 січня читаємо, що п'ять озброєних джихадистів стратили сирійського християнина після того, як побачили, що він носив хрест на шиї.

19 січня з’явилося повідомлення про те, що під час проповіді на свято Богоявління Господнє Блаженніший Святослав наголосив на тому, що Церква сьогодні готова витримати будь-які приниження.