Тижневий огляд: переслідування християн (14.07 – 20.07)
  • Втр, 22/07/2014 - 16:24

В понеділок, 14 липня 2014р., Міністерство внутрішніх справ України заявило, що виявило могилу двох замучених бойовиками священиків зі Слов'янська Донецької області, а також двох синів одного з цих двох священиків, яких катували і яких вбили тільки за те, що вони допомагали нашим солдатам та їх годували. 

У вівторок, 15 липня, в Судані набула чинності заборона на будівництво християнських храмів. Як заявив член уряду Судану Шаліль  Абдулла, існуючих церков на сьогоднішній день цілком достатньо для того, щоб задовольнити релігійні потреби місцевої християнської громади. У свою чергу глава Ради церков Корі ар-Рамла заявив, що подібна міра  суперечить конституції країни.

Організація під назвою "Middle East Concern" повідомила про щонайменше 60 християн, які містяться у в'язницях Ірану тільки тому, що є послідовниками Христа. На момент допитів їх часто перевозять в невідомому напрямку. Все це робиться без присутності адвокатів. Їхні сім'ї нічого не знають про місцезнаходження своїх близьких. Адвокатська допомога для християн в Ірані не є нормою. Міжнародна християнська ініціатива "Open Doors" закликала до молитви за іранських християн, які мають мужність і силу говорити про Ісуса у важких умовах переслідування.

В Судані єпископи і священики, як і християни-миряни, живуть поза законом з моменту відділення Південного Судану. Священики  не отримують паспортів і не мають правового статусу. Християни Судану можуть брати участь у богослужіннях, не побоюючись переслідувань. Але реальної свободи віросповідання в країні не існує.

15 липня з'явилася інформація про викрадення римо-католицького священика о. Віктора Вонсовіча
російськими терористами на сході України. Дуже прошу Всіх про молитву за нього та тих, хто його утримує".

В середу, 16 липня, стало відомо, що від рук сепаратистів загинули два диякони Церкви ХВЄ «Преображення Господнє» м. Слов’янськ, а також ще двоє синів пастора цієї церкви Олександра Павенка. Так звані «ополченці ДНР» заарештували дияконів Володимира Величка і Віктора Брадарського, а також двох дорослих синів старшого пастора - Рувима та Альберта Павенків за  підтримку Української армії. У Володимира Величка вдома залишилася дружина та восьмеро дітей, у Віктора Брадарського – сім’я, в якій троє дітей. Один із братів Павенків був ще неодружений, у іншого залишилася дружина. Як виявилося, служителів катували і позбавили життя уже наступного дня після арешту  – 9 червня. 

Надалі залишається невідомою доля понад двохсот християнських школярок, викрадених три місяці тому в Нігерії. 14 квітня їх викрали ісламські фундаменталісти з угрупування «Боко Харам». Із групи 276 дівчат вдалося вирвати з рук злочинців 57 дівчат, про решту немає жодних повідомлень. Існують серйозні побоювання, що дівчат згвалтували і багато з них завагітніло і були змушені перейти в іслам.  

Минулого тижня десятки озброєних чоловіків напали на жіночий монастир у північному Бангладеші. Нападники жорсткого били монахинь, а сам монастир був серйозно зруйнований. Напад, очевидно, був спланованим та скоювався у цілях залякування. Монахині та священики стали жертвами тому, що вони опікувалися знедоленими меншинами.

Військові ісламісти так званої «держави» Іраку та Леванту, котрі контролюють місто Мосул з 9 червня, проголосили ісламський халіфат і заборонили державним службам постачати їжею та газовими балонами шиїтів, курдів та християн Іраку.

17 липня в четвер, черговий раз підтверджується, що переслідування християн стало реальністю для тисяч сімей. Починаючи з примусового виселення християн з їхніх домівок, до обмежень у практикуванні віри. Це трапляється у багатьох країнах, а найчастіше в Азії, Африці та на Близькому Сході. Бути християнами в цих краях дуже непросто. Часом діти християн не можуть ходити до школи, а батьки можуть розраховувати лише на найгірші роботи. У Пакистані часто викрадають дівчат, щороку їх кількість сягає понад 700 000, крім того їх навертають в іншу релігію.

В п’ятницю, 18 липня, під час атаки, ймовірно, «Боко Харам» на село на північному сході Нігерії було вбито 38 осіб. Бойовики приїхали на броньованих автомобілях і мотоциклах, озброєні гвинтівками, гранатами і вибухівкою. Вони спалили село і знищили 3 церкви. В результаті атак ісламістів, які  почастішали у Нігерії, в цьому році загинули вже 2.5 тис. чоловік.

В цей день озброєними людьми ЛНР був затриманий пастор Анатолій при перевезенні переселенців із зони бойових дій.  Їх автобус зупинили озброєні люди, всіх вигнали з автобуса, а пастора Анатолія з водієм закували в наручники і відвезли на забраному транспорті в невідомому напрямку. Пастор Анатолій Карпенко відомий своїми благодійними проектами по всій Луганській області.

В суботу, 19 липня, стало відомо, що останні християнські родини, що ще залишалися в іракському Мосулі, залишають свої будинки після того, як сунітські повстанці і бойовики самопроголошеного ісламського халіфату стали позначати написами будинки християн і шиїтів, щоб потім відібрати їх у законних власників. Евакуація останніх християн пов'язана також з посилення бомбардувань з боку урядових збройних сил. На контрольно-пропускних пунктах при виїзді з міста їх зупиняють і конфісковують у них буквально все: гроші, майно і навіть автомобілі, говорячи, щоб вони вирушали далі пішки. Християнська меншість, яка все ще залишається в Мосулі, живе в атмосфері страху. Згідно інших даних,  «в Мосулі більше не залишилося християн».

В індійській глибинці члени «Вішва хінду паришад» погрожують християнам «серйозними наслідками», якщо ті до 1 серпня не покинуть свої будинки і не підуть з сіл. Залякування мали місце в селищах Гай і Парапур, район Бастар, штат Чхаттісгарх.

Проросійські терористи на контрольованих ними територіях не дозволяють священикам Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької церкви, римо-католицької церкви звершувати богослужіння. Дозволяють лише Московському патріархату, про що заявив патріарх Київський і всієї Руси-України, глава УПЦ КП Філарет.

20 липня в неділю, після проказування опівдні Богородичної молитви «Ангел Господній", беручи до уваги драматичну ситуацію християн в Іраку, Папа Франциск звернувся із закликом молитись за іракських християн та за мир на Близькому Сході і в Україні.