Тижневий огляд: переслідування християн (14.11– 20.11)
  • Пон, 21/11/2016 - 19:35

14 листопада повідомляється, що перемога Дональда Трампа на виборах може нам видаватися далекою подією, яка мало впливає на ситуацію в українському християнстві. Насправді ж, вона настільки багато розкриває нам про реальний стан західних суспільств, про стан християнства на Заході, але й про стан нашого суспільства і нашого християнства, що дає підстави говорити про потребу аналізу, переосмислення і відповідних висновків.

Відповідно до інформації за 15 листопада читаємо, що останнім часом у Мексиці почастішали випадки викрадень, нападів та вбивств католицьких священиків. Конференція католицьких єпископів Мексики підтвердила, що о. Хосе Луїс Санчес Руїс, який був викрадений 11 листопада цього року в штаті Веракрус, був знайдений живим, але з слідами тортур. Викрадення о. Руїса стало причиною дводенних протестів у місті, де він провадив своє служіння.

Найближчий співробітник Папи П'єтро Паролін взяв участь у триденній конференції на тему: "Дамаск – призма надії", яка проходила у Римі. Глава ватиканської дипломатії нагадав, що позиція Святого Престолу щодо Сирії полягає у необхідності припинення бойових дій, завершення війни і проведення мирних переговорів. Він підкреслив, що християни мають бути повноправними громадянами своєї країни і сприяти її відновленню нарівні з іншими громадянами, щоб відчували себе частиною свого суспільства.

Глава Конференції католицьких єпископів Філіппін Архиєпископ Лінґаєн-Даґупану монс. Сократ Вільєґас заявив, що, незважаючи на те, що католики становлять більшість населення Філіппін, в країні відчуваються релігійні переслідування. На Церкву нападають через те, що вона залишається моральним компасом філіппінського суспільства.

16 листопада з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що звершуючи свою місію впродовж 69-ти років,  фундація «Церква в потребі» у Римі (Італія) презентувала «Звіт 2016 року про свободу віросповідання у світі». Запропоновані дослідження базувалися на журналістських джерелах інформації та даних від різноманітних організацій, зокрема некомерційних.

Згідно з інформацією за 17 листопада читаємо, що сирійський католицький Патріярх Іґнатій Ефрем Юсуф ІІІ Юнан висловив сподівання, що Адміністарція новообраного американського президента Дональда Трампа зможе забезпечити збереження християнства в його історичній колисці – на Близькому Сході.

Папський фонд «Допомога Церкві в потребі» представив в Мадриді доповідь про свободу віросповідання у світі. Як свідчать результати проведеного дослідження, радикальний іслам  є «головною загрозою» релігійної свободи, а християнство - релігія, яка найбільше переслідується в світі.

19 листопада повідомляється, що нігерійська поліція у місті Майдуджурі знешкодила трьох терористів смертників, які планували теракт в католицькій церкві в часі ранішньої св. Меси. Один з чоловіків підірвав себе, двоє інших виявились бойовиками терористичного ісламістського угруповання Боко Харам.

Відповідно до інформації за 20 листопада читаємо, що уповноважений штату Орегон з питань трудових взаємовідносин Бред Авакян, який очолив боротьбу ЛГБТ лобі проти власників цукерні «Melissa» Аарона та Мелісси Клайнів, які відмовились прикрашати торт для «весілля» лесбійської пари, покликавшись на свої християнські переконання, програв вибори на посаду держсекретаря штату. У виборчих перегонах його переміг республіканець Денніс Річардсон.

Іракські християни продовжують поволі повертатися до своїх рідних домівок на теренах, визволених від банд ІДІЛ-у. Серед поверненців також і сестри домініканки, які кілька дні тому повернулися до свого, розгромленого ісламістами, монастиря у звільненому місті Каракош.