Тижневий огляд: переслідування християн (15 - 21 липня)
  • Втр, 23/07/2013 - 10:59

15 липня повідомляється, що в Малайзії радикальні ісламські організації поставили прем'єр-міністру країни ультиматум з вимогою ліквідувати відкрите в кінці травня посольство Ватикану в Куала-Лумпур. Ісламісти вимагають від папського Нунція Архиєпископа Йозефа Маріно ввести серед християн заборону на вживання слова «Аллах». В іншому випадку радикали з «Perkasa» і «Jati» наполягають на закритті посольства і вигнанні Нунція.

15 липня цього року в Загребі відбулося наступне засідання хорватської єпископської конференції. Окрім інших питань, хорватський єпископат також розглянув питання необґрунтованих звинувачень на адресу Католицької Церкви зі сторони прем’єр-міністра Хорватії Зорана Мілановіча, який звинуватив Церкву в тому, що вона, начебто, останні 20 років захищала злочинців. Хорватський єпископат офіційно вимагає від уряду Республіки Хорватії та прем’єр-міністра Республіки Хорватія офіційних пояснень та вибачень за образу, наклеп та завдання шкоди репутації.

Згідно з інформацією за 16 липня читаємо, що в індійському штаті Орісса вбили протестантського пастора. Поліція класифікувала його смерть як «нещасний випадок». Проте голова Загальноіндійської ради християн Саян Джордж зазначає, що на тілі жертви є травми, що суперечать цьому висновку.

Останніми роками комуністична влада Китаю намагається посилити заходи стосовно поширення християнства серед молоді. Днями тут опублікували результати дослідження, згідно з якими «християнський прозелітизм швидкими темпами розвивається в кампусах університетів».

17 липня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Центральна Азія входить до регіонів, де найбільш часто переслідують християн. 10 з 12 країн, повністю або частково розташованих у Центральній Азії, включені до списку 50 найбільш небезпечних для християнської місії та християн, який щорічно публікує благодійна організація «Open Doors». Іслам і політика місцевої влади − два найбільш серйозних фактори, що впливають на поширення антихристиянських настроїв.

Францисканську монахиню з Орісси в Індії викрали і впродовж тижня ґвалтували декілька чоловіків, які так хотіли помститися за вбивство свого дядька. 28-річна монахиня отримала телефонний дзвінок про те, що її мати дуже хвора. Вона вирішила поїхати в рідне село Miнапанка, але так і не прибула туди.

За написання sms-повідомлення, яке начебто містило богохульство, в пакистанському штаті Пенджаб 28-річного Саяда Масіха Гілла засудили до довічного ув’язнення і штрафу в розмірі 200 тисяч рупій (приблизно 2 тисячі доларів). Це перший такий вирок за повідомлення, але не перший випадок використання в країні контроверсійного закону про богохульство проти релігійних меншин. Як ствердив християнський юрист, який відстежує процес, «вердикт був несподіванкою, оскільки бракує доказів» проти звинуваченого.

У Бразилії під час пограбування застрелили католицького священика. Двоє підлітків напали на нього у Форталеза, маючи намір вкрасти його автомобіль.
Священика важко поранили у спину і він помер майже відразу після нападу.

Відповідно до інформації за 18 липня читаємо, що президент Міжнародного християнського союзу (ICU) Джозеф Хакім вважає, що радикально налаштовані угруповання всередині сирійської опозиції використовують громадянську війну, щоб провести етнічну чистку християн. Корінна християнська меншість у Сирії зараз «змушена залишати свої міста і села» і шукати притулку в менш небезпечних регіонах країни та зарубіжжя. 

В еритрейській в'язниці недавно помер новонавернений християнин. Йосип Кебедом Джелай був родом з Асмери. Він викладав в початковій школі Мендефери. За кілька місяців після прибуття в Мендеферу прийняв християнство. Його активне християнське життя привернуло увагу представників правлячого Народного фронту за демократію і справедливість (EPRDF) в школі. Джелая заарештували в грудні й відтоді утримували в секретному центрі ув'язнення в Мендефері.

«Американський союз за громадянські свободи» (АСГС) пригрозив судом всім школам Кентуккі, які не заборонять роздачу Біблій учням. На думку цієї атеїстичної організації, відсутність такої заборони є антиконституційною. У відповідь християнська організація «Альянс на захист свободи» (АЗС) розіслала по школах лист, підписаний вісьмома адвокатами, які  співпрацюють з Альянсом, де спростовує докази АСГС про нібито незаконність роздачі Біблій.