Тижневий огляд: переслідування християн (15.02 - 22.02)
  • Втр, 24/02/2015 - 20:33

16 лютого повідомляється, що китайська влада відмовляється віддати родині тіло померлого у в'язниці 94-річного католицького єпископа Косми Ши Енсіаня. Родичі єпископа були проінформовані про його смерть, дату якої чиновники не уточнили. З тих пір рідні чекають тіла або прах Ши Енсіаня, але всі питання до влади про дату передачі так і залишилися без відповідей. Єпископа, який провів 54 роки у в’язниці і який був поставлений Ватиканом всупереч волі комуністичного режиму, вже оплакують як святого і мученика. Католики Ісянь обговорюють, як організувати похорон.

Іракський священик, який проживає в Римі, говорить, що ті, хто переживають кошмар Ісламської держави Іраку та Леванту, втомились чути про діалог і права людини, вони хочуть побачити конкретні дії зі сторони політичних лідерів. Кожен день, що проходить без змін, приносить руйнування, страждання і ускладнення ситуації. Ті, хто страждають найбільше, це бідні, включаючи християн, єзидів та інші меншини, в яких немає форми захисту.

Папа Франциск глибоко вражений стратою коптів-християн у Лівії. «Кров наших братів християн є волаючим свідченням», – цими словами Папа прокоментував цю сумну новину. Загадавши також про численних мучеників нашого часу на Близькому Сході, Папа додав: «Не має значення, чи вони були католиками, православними, коптами чи лютеранами. Вони – християни! Кров – однакова. Кров визнає Христа». 

Відповідно до інформації за 17 лютого читаємо, що інтенсивність переслідувань протестантів у Китаї торік порівнювалась з часом «культурної революції». За словами президента China Aid Association Боба Фу, високий рівень дискримінації спостерігався стосовно санкціонованого державою руху протестантських церков Three-Self Patriotic Movement of the Protestant Churches in China. З січня по листопад майже 400 церков були знесені або позбавлені хрестів. Дискримінації піддалися християнські громади у великих містах провінції Чжецзян і деяких інших  провінціях.

У канадській провінції Квебек з судів виключають практику присяги на Біблії. В ім'я «секуляризму», «культурного і релігійного розмаїття» християнська традиція виключається з публічного простору. Рішення ґрунтується на висновках Комісії з культурних відмінностей Бушар-Тейлор. Її експерти запропонували продовжувати давати присягу на Біблії християнам. Усім, хто відмовляється від цієї практики, достатньо замість присяги зробити «урочисту заяву».

18 лютого з’явилося повідомлення про те, що на блокпосту так званої ДНР у селищі Оленівка терористи побили і схопили у полон капелана української армії о. Ігоря Петренка та його друга Вадима Перепада. Активісти не повідомляли про зникнення священика Ігоря Петренка, сподіваючись знайти його самостійно, проте це не дало результату. У списках полонених, убитих або тих, хто перебуває у лікарнях на території ДНР, капелан не значиться. На сьогоднішній день, за словами волонтерів, місцева влада не бере активної участі в пошуку зниклих. Київська патріархія звертається до міжнародних та волонтерських організацій, органів державної влади допомогти у пошуках мирного волонтера та священнослужителя.

Згідно з інформацією за 19 лютого читаємо, що висловлюючи співчуття у зв'язку з убивством ісламістами 21 копта, президент Франції Франсуа Олланд «забув» згадати їх приналежність до християнської Церкви, просто назвавши їх «вихідцями з Єгипту». На це звернула увагу католицька благодійна організація L'Œuvre d'Orient, основна мета якої - допомога християнам на Сході. Директор L'Œuvre d'Orient монсеньйор Паскаль Гольніш висловив побажання, щоб релігійна приналежність жертв «Ісламської держави», убитих в Лівії, ніде і ніколи не замовчувалася.

Сьогодні в Лівії залишилося зовсім мало християн – зокрема, це група філіппінців. В основному це медичний персонал, майже всі - жінки. Вони вирішили залишитися, щоб допомагати страждаючим людям. Не так давно в Тріполі була закрита приватна лікарня св. Якова, її персонал був відкликаний за кордон, і це не могло не позначитися на ситуації з охороною здоров'я в столиці Лівії. Зараз ситуація спокійна, але ніхто не знає, що станеться в наступний момент.

Кілька десятків розп'ять були зірвані зі своїх місць, перекинуті або встромлені в землю верхнім кінцем на кладовищі Трасі-сюр-Мер на півночі Франції. Прем'єр-міністр Манюель Вальс поспішив висловити своє обурення актом вандалізму, уподібнивши його до недавнього осквернення єврейських могил в іншому регіоні Франції. Зі свого боку міністр внутрішніх справ Бернар Казньов заявив, що його відомство зробить все можливе, щоб знайти і притягнути до суду вандалів.