Тижневий огляд: переслідування християн (15.06 - 21.06)
  • Чтв, 25/06/2015 - 00:07

15 червня повідомляється, що кардиналу Телесфору Топпо, Архиєпископу Ранчі, прийшов лист з погрозою смерті.  Кардинала звинувачують в поширенні релігії і зароблянні на цьому грошей. Швидше за все, цей лист є справою рук Народного визвольного фронту Індії, угрупування, що відкололось від Комуністичної партії маоістів Індії. Автори листа дали кардиналу 15 днів для того, щоб сплатити викуп в сумі 50 мільйонів рупій (еквівалент 691 844  євро). Якщо він не сплатить цю суму, його погрожують вбити.

У Бразилії зростає хвиля тривоги і обурення після останнього гей-параду в Сан-Паулу. Цього року гомосексуалісти не обмежились лише поширенням розпусти і збочення, але завдали удару по християнству, публічно осквернивши хрест і інші символи цієї релігії. Деякі депутати вимагають заборони на рівні закону таких актів презирства і нетерпимості.

Відповідно до інформації за 16 червня читаємо, що на адресу усіх отців-деканів Опольської єпархії в Польщі було надіслано лист із проханням бути солідарними з переслідуваними християнами Сирії і приєднатись до акції переселення до Польщі 300 християнських сімей з цієї країни. Акцію започаткувала «Фундація Естера», а її головним речником є с. Малґожата Хмєлєвска, засновниця спільноти «Хліб Життя».

17 червня з’явилося повідомлення про те, що халдейський католицький патріарх Луїс Рафаель Сако з Багдаду вважає, що військові дії проти Ісламської держави є справедливими. «В таких умовах війна — законна»,– пише халдейський лідер у новій книзі «Сильніше за терор: Християни Близького Сходу та насильство ISIS». Наголошуючи на словах Папи Франциска щодо необхідності бойових дій, патріарх додав: «Це просто самозахист».

12 днів полону в "ДНР". 10 днів реанімації. 10 місяців у Львові. Отець Тихон Кульбака не припиняє допомагати переселенцям облаштовуватись у Львові, але вірить, що повернеться в український Донецьк.

Цього року Львів та Україна 29 липня святкуватимуть 150-річчний ювілей видатного українця, Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Отож, здавалося б, у цей важливий для львів’ян рік усі мали б докласти зусиль та з вірою, толерантністю і терпінням належно пошанувати цю, безумовно, святу для українців постать. Однак ця дата викликала справжні баталії у місті, якому так багато віддав свого земного часу Митрополит Андрей.

Згідно з інформацією за 18 червня читаємо, що поліція Чарльстона у штаті Південна Кароліна проводить операцію з пошуку молодого чоловіка, який влаштував стрілянину в церкві і убив дев'ятьох людей. Напад поки вважається злочином на ґрунті нетерпимості.

Американський Gatestone Institute опублікував чергову доповідь із серії про переслідування християн у мусульманських країнах. У центрі огляду злочинів, скоєних у березні цього року, - подвійний теракт 15 березня в Пакистані, коли терористи-смертники атакували дві церкви, католицьку і протестантську. 17 осіб були вбиті. Більше 70 отримали поранення.

В місті Табха над Галилейським озером в Ізраїлі підпалили храм Помноження хлібів. Внаслідок підпалу постраждало двоє осіб, а матеріальні збитки становлять кілька мільйонів шекелів. Зловмисники залишили на стіні напис гебрейською мовою, що походить з молитви, яку тричі на день відмовляють практикуючі юдеї, і в якій знаходиться прохання про знищення ідолів і поган.

19 червня повідомляється, що у стамбульському районі Кадикей зловмисник вилив бензин на будівлю грецької православної церкви Агія Тріада. Спостерігаючи, як від запальної суміші горять дерев'яні двері храму, чоловік стояв і кричав «Аллах акбар», «Я мщу за мечеть Аль-Акса». Поліція, яка прибула на місце злочину, взяла під варту палія. У громаді висунули дві версії події: або зловмисник психічно нездоровий, або це чергова провокація, за якою можуть бути й інші напади.

Франція шокована від нещодавньої пропозиції голови Французької Ради Мусульманського Культу Даліла Бубакера. В одному з інтерв’ю він зазначив, що порожні католицькі храми мають бути передані мусульманам і служити як мечеті. Це врешті-решт є той самий Бог, так само як і обряди є братніми. Заява Бубакера викликала сильну реакцію і не стільки у Церкві, а у французькому суспільстві.

Відповідно до інформації за 21 червня читаємо, що ліванські керівники чотирьох гілок ісламу: сунітів, шиїтів, алавітів і друзів підписали звернення, у якому читаємо: «Заради релігійних, гуманітарних та національних принципів ми засуджуємо напади на східних християн з релігійних причин. Ми засуджуємо напади на їхні будинки, села і церкви, тому що Мухаммед наказав їх шанувати і захищати».