Тижневий огляд: переслідування християн (15.09 – 21.09)
  • Втр, 23/09/2014 - 21:18

16 вересня повідомляється, що о. Паскаль Голлніч, генеральний директор організації «Акція для Сходу», закликав по радіо «Нотр-Дам» створити міліцію, яка захищатиме християн від джихадистів з «ISIS». Священик звернувся із таким закликом після того, як відвідав табір біженців з Мосула.

Понад 2 500 християн недавно вбили ісламістські фундаменталісти в Нігерії. Серед них були також жінки і діти. Про це говорить єпископ єпархії Майдугурі, що охоплює території трьох держав (Борно, Йобе і частково Адамава), де доходить до найбільш кривавих дій бойовиків з «Боко Харам». На цій території вони оголосили про створення ісламського халіфату в Нігерії.

Франція готується до чергової демонстрації руху «La Manif pour tous», який за менш ніж два роки спонукав понад мільйон французів вийти на вулиці на знак протесту проти так званих гомосексуальних шлюбів. З тих пір рух консолідувався, має 40 000 активістів і понад 300 000 французів підписується на його розсилку. Рух також розширив сферу своєї діяльності. Він продовжує шукати оскарження закону, який змінив визначення шлюбу. Рух також протестує проти просування гендерної ідеології в школах, штучного запліднення та евтаназії. 5 жовтня під цими гаслами він хоче зібрати на вулицях Парижа сотні тисяч французів.

Відповідно до інформації за 17 вересня читаємо, що прирівнюючи т.зв. Ісламську державу до диявола, кардинал Фернандо Філоні вказав на нагальну необхідність оборонити цивільне населення в Іраку. Префект Конгрегації у справах євангелізації народів, а водночас і спеціальний папський посланець до Іраку, дав інтерв’ю телевізійному каналу «CNN».

До брутального антихристиянського втручання поліції дійшло у м. Веньчжоу на сході Китаю, яке називають «китайським Єрусалимом». Поліція хотіла знести хрест з даху церкви. В той час вірні забарикадувалися на території парафії. Після сутичок, в результаті яких кілька вірних отримали поранення, парафіянам вдалося відбити напад поліції. Після цього випадку на парафії було встановлене цілодобове чергування з метою захистити храм.

Католиків у Криму стає все менше. Люди виїжджають в Україну, ціни зростають, достатньої кількості товарів немає. Священики під наглядом російської служби безпеки. Усі ці чинники створюють непевну атмосферу для католиків Криму, невизначеним є майбутнє Католицької Церкви на цих теренах. Незрозумілим також є правовий статус парафій, оскільки столиця дієцезії знаходиться на території України і вже зараз російська влада не хоче приймати документів з підписом тамтешнього ординарія.

На митрополита Ріо-де-Жанейро кардинала Орані Джоа Темпесту напали троє озброєних грабіжників. Пограбування сталося, коли кардинал вийшов з резиденції в Сумаре, щоб машиною дістатися до єпархіальної курії в Ріо-де-Жанейро. Двоє з нападників приставили до голови кардинала пістолет, зняли  з нього перстень і хрест. Трофеями злочинців стали також фотокамера, рюкзак, куртка водія і ряса. У машині з митрополитом Ріо-де-Жанейро були також єпископи, фотограф, клерик і водій. На щастя, під час пограбування ніхто не постраждав.

Архієпископ  Горлівський і Слов’янський Митрофан (УПЦ МП) в часі Літургії у Александро-Невському соборі Слов’янська звинуватив греко-католиків та Київський патріархат у розпалюванні збройного протистояння в Україні

18 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава", які кілька місяців тому захопили друге за величиною місто Іраку Мосул, приступили до конфіскації майна шиїтів і християн. Представники цих конфесій втекли з міста.

В Саудівській Аравії співробітниками «Комісії із заохочення чеснот і запобігання вадам» арештовані 28 християн. Затримання скоєно в будинку громадянина Індії в місті Хафджі на сході країни. Ніякої інформації про теперішній стан християн немає. Точної інформації про заарештованих осіб також немає. Різні саудівські видання описували різний склад групи. За інформацією деяких з них, в числі затриманих були діти.

Згідно з інформацією за 21 вересня читаємо, що Папа закликав єпископів поставити життя і служіння на службу "місіонерському наверненню", якого сьогодні очікує народ Божий і в центрі якого знаходиться "місіонерське служіння Церкви людству" за прикладом Христа, Який омив ноги своїм учням. Церква покликана робити людей ближчими одне до одного, викорінювати приниження, приймати людське життя, і тому "потребує пастирів, які знають, як стати на коліна перед іншими, щоб омити їм ноги", зазначив Святіший Отець Франциск.