Тижневий огляд: переслідування християн (16.05-22.05)
  • Пон, 23/05/2016 - 23:59

16 травня повідомляється, що генеральний настоятель салезіанців, чину, до якого належить викрадений в Ємені о.Том Узхуналіл, закликає до постійних молитов за священика. Він був викрадений 4 березня ісламськими терористами, які напали на дім престарілих, котрим опікувалися Місіонарі Милосердя. Терористи вбили сестер-монахинь і їхніх помічників. З тих пір немає жодних новин про викраденого священика.

У столиці Бангладешу Дакка пройшов протестний марш християн. Причиною стало жорстоке зґвалтування директором школи, мусульманином, католицької вчительки. Потерпіла госпіталізована у важкому стані. На вимогу католицької громади, до якої належить потерпіла, поліція все ж таки заарештувала ґвалтівника. Проте, християни Бангладешу побоюються, що поліція і суд не проведуть розслідування та судовий процес належним чином і винуватець уникне покарання. 

Одну з площ Парижа назвуть на честь семи трапістів, яких 20 років тому вбили ісламісти в монастрі Tiбірине в Алжирі. Урочистість відбудеться 30 травня – саме на 20-ту річницю віднайдення відтятих голів трапістів, які поховали на цвинтарі їхнього монастиря. Інших частин тіл так і не знайшли. Дев’ять років тому на єпархіальному рівні розпочався беатифікаційний процес цих алжирських мучеників, який сьогодні ведуть в Конгрегації з канонізаційних справ.

Відповідно до інформації за 17 травня читаємо, що вірмено-католицький Архиєпископ Алеппо Бутрос Мараяті розповів «Радіо Ватикану», що сирійці більше не вірять у жодні перемовини і мирні конференції. Вони розчарувалися у всіх. Він приїхав до Ватикану, щоб розповісти про драму жителів свого міста, що розділене між джихадистами і урядовими силами і просить, щоби принаймні Церква не забувала про них і з ними молилася за мир.

У турецькому місці Трабазон (Трапезунд) в ході адаптації до потреб відправляння мусульманського культу була дуже серйозно пошкоджена стародавня візантійська церква Святої Софії, яку турецька влада перетворила в мечеть у 2013 році. В ході цієї адаптації знищено візантійські фрески та мозаїки з ХІІІ століття. Також через спорудження розділових перегородок, які відділяють жінок від чоловіків, шкоди завдано і самим стінам церкви.

Святий Папа Іван Павло ІІ у жовтні 1996 року проголосив Загребського Архиєпископа кардинала Алойзія Степінца блаженним. Проте Папа Франциск, маючи усе потрібне для його проголошення святим, створив змішану ватикансько-сербсько-православну комісію для дослідження життя та діяльності блаженного Кардинала.  А в той час Сербська православна церква до сьогоднішнього дня повторює аргументи югославської комуністичної пропаганди.

18 травня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що виступаючи в США на Національному католицькому молитовному сніданку, Префект Конгрегації у справах дисципліни Богослужінь і Святих Таїнств кардинал Роберт Сара зазначив, що гендерна ідеологія, одностатеві «шлюби» і вимога дозволити трансгендерам користуватись туалетами та душовими не залежно від фізіологічної статі – це диявольські атаки на людськість.

Під час поїздки в Лондон кардинал Чарльз Бо сказав, що переживши понад півстоліття на Голгофі, М'янма тепер входить в час надії. Країна опинилася за бамбуковою завісою, але Бог її не залишив, - каже місцевий архієрей. Незважаючи на утиски Церкви вона зростала. Кардинал навів деякі суттєві цифри.

У Флориді в Делрей-Біч невідомими вандалами була понівечена церква Богоматері Цариці Миру. Злочинці розмалювали сатанинськими символами та іншими зображеннями кілька скульптур і стіни церковних будівель. Адміністратор храму стверджує, що пентаграми й інші "сатанинські" знаки було намальовано на стінах. Крім того, три скульптури мали чорні маски і накидки, нанесені  на них спреєм. Поліція розслідує ці акти вандалізму.

Виступаючи на Національному католицькому молитовному сніданку (США), спікер Палати представників американського Конгресу Пол Райан закликав учасників до активної позиції у питаннях збереження свободи віросповідання в США: «Ми зобов’язані стати в обороні нашої віри».

Згідно з інформацією за 19 травня читаємо, що індійський салезіанець о. Том Ужунналіл живий і «почувається добре». Таку інформацію оприлюднив Апостольський вікарій Південної Аравії єпископ Пол Гіндер OFMCap. Він попросив сильніше молитися за викраденого священика. Міністр закордонних справ Індії Сушма Сварай запевнив, що нині робляться «останні кроки», аби «привести до звільнення» викраденого салезіанина.

Департамент охорони здоров’я та соціальної політики США опублікував остаточні правила для так званої Obamacare – нової системи страхування здоров’я в США. Серед цих правил є припис, що медичні заклади, які беруть участь у програмі страхування здоров’я зобов’язані на вимогу пацієнта робити аборти та операції зміни статі. У випадку невиконання цих вимог, Адміністрація президента Обами погрожує закладам-відмовникам відключенням від програми страхування здоров’я та судовими позовами.

20 травня повідомляється, що новий глава польського Агенства внутрішньої безпеки Маріуш Камінскі заявив, що в часі, коли при владі в Польщі був уряд, сформований Громадянською платформою, Агенство шпигувало за багатьма журналістами, блогерами, pro-life активістами та католицькими священиками. Цю шокуючу інформацію Камінскі повідомив у звіті про діяльність Агенства за останні вісім років і зазначив, що особливо посиленою увагою польських спецслужб у цьому періоді користувалося, з-поміж інших, польське «Радіо Марія».

Відповідно до інформації за 21 травня читаємо, що в хорватській столиці Загребі відбувся Перший марш за життя. Участь у ньому взяло більше як 15 тис. людей. Цей перший хорватський Марш за життя відбувається під гаслом «За життя, сім’ю і Хорватію!».

22 травня з’явилося повідомлення про те, що після тяжкого поранення померла сестра Вероніка Терезія Рацкова – словацька місіонерка в Південному Судані. Невідомі злочинці поранили сестру Рацкову, яка належала до місіонерського Згромадження служебниць Святого Духа. Вбивці скоріш за все належать до так званої Армії визволення суданського народу. Сестру розстріляли в момент, коли вона супроводжувала вагітну жінку в лікарню.