Тижневий огляд: переслідування християн (16.06 – 22.06)
  • Втр, 24/06/2014 - 00:09

17 червня повідомляється, що незважаючи на відсторонення від влади в Єгипті «Братів-мусульман», християн в цій країні досі переслідують. У цьому переконалася 24-річна християнська вчителька Дімяна Абдель Нур, яку засудили до шести місяців позбавлення волі за звинуваченням у богохульстві проти ісламу. Насправді, вона тільки не поділяла думки мусульман про Мухаммеда.

Зловмисники облили зеленою фарбою пам’ятний хрест героям бою під Крутами та пошкодили пам’ятну дошку Славі Стецько на Аскольдовій могилі в Києві. Факт вандалізму зафіксувала міліція.

18 червня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що у Горлівці озброєні люди розгромили приміщення, в яких розташовувалася церква «Нове покоління». Зараз всі, хто приходив до церкви, побоюються за свої життя.

У Донецьку бойовики захопили християнський реабілітаційний центр «Вечірнє світло». Спершу терористи полонили 27 підопічних, а потім і керівника центру з його помічником. Зараз усі заручники перебувають у підвалі, повністю позбавлені медичного нагляду. 

Відповідно до інформації за 19 червня читаємо, що згідно з новим дослідженням організації «Міжнародні права меншин», Пакистан для релігійних меншин вважається однією з найнебезпечніших країн у світі. У документі йдеться про те, що з 1980 року збільшилися атаки на групи релігійних меншин, а «навмисні вбивства» сягнули безпрецедентного рівня. 

В штаті Імо (Нігерія), в церкві Віннерс Оверрі, під час спроби встановити бомбу в церковному приміщенні державною поліцією були арештовані 6 членів угруповання «Боко Харам». Згідно зі свідченням очевидців, співробітники служби безпеки церкви помітили дивні переміщення в церковних приміщеннях і вистежили злочинців.

В м. Торез (Донецька область) незаконно захопили церкву «Слово Життя», яка входить в об'єднання Протестантська церква України єпископа Сергія Яковлєва. Це вже шостий випадок у Донецькій області незаконного вторгнення і захоплення церковних будівель. З ростом напруги зростає релігійна нетерпимість.

У Кенії близько 50-ти бійців в’їхали в центр Мпекетоні, одразу напали на відділок поліції, де викрали зброю й вбили поліцейського. Далі вони зруйнували антену мобільного зв’язку. Під кінець нападники увірвалися у два готелі, а також спиняли автомобілістів та перехожих, запитуючи їх, чи вони мусульмани чи християни. Якщо вони були християнами, їх убивали. За словами місцевого єпископа, вже є близько 50 жертв.

Відомий американський католик-інтелектуал Джордж Вейгель вважає, що останні коментарі з боку РПЦ  щодо подій в Україні, «завдали нових ран Христовому Тілу та посилили напругу в світовій політиці». Він посилається на  конкретне  звинувачення з боку РПЦ стосовно того, що «Українська Греко-Католицька Церква бере участь у прямій політичній діяльності, використовуючи гострі русофобські гасла, а також  публічно робить різкі заяви проти Російської Православної Церкви».

20 червня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Римі відбувається засідання єпископату, територія якого поширюється від Сахари аж до Лівії. Єпископи працюють над програмним документом, який дозволив би християнам Магрибу зрозуміти свою місію у мусульманському світі. Засідання розпочались оглядом ситуації у конкретних країнах Північної Африки. Найбільше неспокою викликає Лівія.

В Індії тривають напади на християнські спільноти, збільшуючи страх і невпевненість серед релігійних меншин. Останні атаки мали місце в штатах Чхаттісгарх і Мадхья-Прадеш. Приводом для насильницької акції стало небажання християн давати пожертви на місцевий індуїстський храм. З цієї ж причини місяць тому вони втратили державні пайки.

В Західній Бенгалії, що в Індії, були жорстоко вбиті чоловік та дружина з Тибету, які нещодавно навернулися у християнство. Злочинці в масках «зарізали чоловіка та дружину, а їхній 12-літній дочці викололи очі», другій 4-літній дочці, вдалося втекти. 

Під час Святого Синоду Мельхітської греко-католицької церкви  Патріарх Григорій ІІІ Лахам повідомив, що в Сирії ісламісти зруйнували 91 католицьку церкву, 37 з яких – східного обряду. 

Згідно з інформацією за 21 червня читаємо, що у Єгипті з січня 2011 року до березня 2014 року викрали 550 школярок з коптських сімей. Викрадачами були чоловіки-мусульмани. Дівчат змусили прийняти іслам і вийти заміж за мусульман, а викрадення нерідко супроводжувалися насильством. Часто перед примусовим шлюбом традиційні коптські татуювання на зап'ястях виводили кислотою.

22 червня повідомляється, що вже давно триває справжня війна за голови і душі вірян, а також за вплив на Московський патріархат УПЦ і митрополит Володимир ледь не став її жертвою. Права рука блаженнішого, митрополит Олександр Драбинко, вперше розповів, як колишня влада намагалася фізично позбутись одного із символів світового православ'я.

У Сіднеї (Австралія) невідомі розписали стіни Української католицької церкви некоректними надписами: «Горіти в пеклі Бандері», «Зрадники фашисти», «Горіти в пеклі за гріхи Порошенка». Українська громада в Австралії глибоко засмучена з приводу осквернення української церкви і закликає місцеву владу вжити заходів для запобігання подальших інцидентів.

У державному Каліфорнійському університеті з нового навчального року запроваджуються нові антидискримінаційні правила, які регулюватимуть життя студентів, діяльність різних студентських товариств, життя студентів у студентських містечках. Однак ці правила, в першу чергу, будуть скеровані до християнських студентських товариств. Згідно нових правил особа з будь-якою орієнтацією і стилем життя матиме право на активну участь у житті будь-якого студентського товариства, на участь в керівництві (право бути обраною), і таким чином міняти зміст діяльності товариства (студентської організації).