Тижневий огляд: переслідування християн (16.12-22.12)
  • Втр, 24/12/2013 - 16:13

16 грудня повідомляється, що в столичному місті Бангі, охопленому хвилею насильства, був застрелений Єлісі Зама, перекладач Біблії ACATBA, організації-партнера Wycliffe. Хвиля насильства в Центральній Африканській Республіці почалася після березневого перевороту. Ситуація в Бангі все ще дуже напружена.

Згідно з інформацією за 18 грудня читаємо, що у Сирії джихаддисти захопили ще одне християнське село. Село Канайо знаходиться в провінції Ідліб. Ісламісти тероризують населення, погрожуючи кривавою розправою у випадку, якщо мешканці відмовляться дотримуватися законів шаріату.

Громадянська війна у Сирії спричинила гуманітарну катастрофу. Організація «Open Doors» відзначає брак уваги з боку політиків і ЗМІ у питаннях, що стосуються драматичної ситуації християн у Сирії. З метою протистояти цьому, організація ініціювала міжнародну акцію підписання петиції для християн Сирії. Під нею підписалося вже 309 195 осіб.

Чергове засідання суду з питання видалення хреста з гори Соледад в американському Сан-Дієго закінчилося  резолюцією про демонтаж релігійного символу. За інформацією The Christian Science Monitor, федеральний суд постановив прибрати символ Сан-Дієго з вершини гори протягом 90 днів, якщо противники цього не подадуть на апеляцію. Очевидно, судді вирішили прокласти шлях до слухання справи у Верховному суді США.

20 грудня з’явилося повідомлення про те, що апостольський нунцій у Сирії повідомив, що Сирія потребує не лише гуманітарної допомоги, але і молитовної підтримки. Архиєпископ Маріо Зенарі наголошує, що вже третє поспіль воєнне Різдво буде для сирійців особливо важким, оскільки рік, що  минає, відзначався великим терпінням. «На нашій землі пролилося багато крові і багато сліз», – зазначає апостольський нунцій в Сирії.

Відповідно до інформації за 21 грудня читаємо, що католики китайської єпархії Таншань побоюються, що поліція буде штурмувати собор і забере тіло єпископа Павла Лю Цзінхе, який помер 11 грудня у віці 92 років. Єпископ висловив бажання бути похованим на католицькому кладовищі. Влада відмовила громаді виділити ділянку під могилу. Віруючі вирішили охороняти тіло єпископа в соборі.