Тижневий огляд: переслідування християн (17.11-23.11)
  • Втр, 25/11/2014 - 00:00

17 листопада повідомляється, що в Львівській Семінарії Святого Духа відбувся день духовної віднови. Провідником став отець Тихон Сергій Кульбака, який є греко-католицьким священиком Донецько-Харківського екзархату. У своїх науках отець ділився своїм унікальним та важким досвідом душпастирювання на територіях, які є окуповані різними бандформуваннями. На першій науці отець Тихон наголосив на важливості справжнього братерства. На наступних двох науках отець говорив про те, що у кожному моменті свого життя ми повинні залишатися християнами та не давати волю емоціям, зокрема ненависті та бажанню помсти. Отець Тихон знову і знову наголошував на важливості щоденної молитви.

Відповідно до інформації за 18 листопада читаємо, що на ринках іракського Мосула, зайнятого бойовиками «Ісламської держави», продають речі з розграбованих будинків  християн, які залишили місто. Всі товари розпродаються дуже дешево. Продаючи телевізори та інші апарати, фанатики «Ісламської держави» демонструють, що в тому суспільстві, яке вони хочуть побудувати, цивілізації і сучасності немає права на існування.

Християнські родини розташованої в північній Сирії Ракки зобов'язані платити контролюючим територію міста бойовикам «Ісламської держави» джизью (податок на захист) або їм доведеться покинути свої будинки. В Раккі зараз проживають 23 з 1500 християнських сімей, які жили в місті до початку сирійського конфлікту. Це вірменські християни, які не змогли покинути місто через нестачу коштів, вік чи хвороби.

Владика Яцек Пиль розповів про становище римо-католиків, ситуацію з храмами та священиками в окупованому Росією Криму. Він зазначив, що католики Криму зараз переживають час випробувань. Ніхто не знає чому Бог таке допускає. Мабуть, майбутнє це покаже. Але потрібно робити все, щоб на півострові була зареєстрована Католицька Церква.

21 листопада з’явилося повідомлення про те, що настоятель римо-католицької парафії вимушено покинув окупований Крим. О. Петро, будучи громадянином Польщі, подав пакет необхідних документів для отримання посвідки на проживання, але отримав відмову від спецкомісії. Це, на думку священика, поставило під питання існування церковної  парафії на півострові.

Згідно з інформацією за 22 листопада читаємо, що Глава Халдейської Католицької Церкви засудив мовчання світових ісламських лідерів перед обличчям «варварського» насильства, до якого вдається т.зв. «Ісламська держава». Патріарх Луїс Рафаель Сако, виступаючи на міжрелігійній конференції у Відні, говорив про вбивство тисяч невинних людей, захоплених в рабство жінок, сім'ї, вимушені покинути свої будинки. На його думку, «ці варварські дії назавжди залишаться плямою на людській історії». Екстремістські теорії ІД він порівняв з нацистською ідеологією.