Тижневий огляд: переслідування християн (18.03 – 24.03.)
  • Пон, 25/03/2013 - 22:44

20 березня повідомляється, щона півдні Єгипту вбили чотирьох братів-коптів. Причиною вбивства стала чутка про те, що копти нібито планують побудувати нову церкву. Згідно з Blog Copte, у вбивстві звинувачують мусульманина, який працював охоронцем у брата вбитих.

У нігерійському штаті Борно ісламісти зруйнували 50 з 52 католицьких церков. Більшість жителів штату – мусульмани. Борно є одним з 12 штатів, де діє шаріат.

У М'янмі, на території військового конфлікту між урядовими військами і формуваннями Качинської армії незалежності, продовжує гинути цивільне населення і руйнуються християнські церкви. У християнському штаті Качин загинули понад 200 мирних громадян, 40 з яких – діти.

Згідно з інформацією за 21 березня читаємо, що щонайменше  41 людина загинула в результаті теракту, що стався, як повідомляє AFP, в переважно християнському районі нігерійського міста Кано – адміністративного центру однойменного штату на півночі країни. Ймовірно, офіційна кількість загиблих буде зростати, співробітники служб безпеки досліджують місце вибуху.

22 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Центрально-Африканській Республіці повстанці з угрупування «Селека» сплюндрували в місті Бамбарі єпархійну аптеку, місцеву радіостанцію та офіс «Карітас». Раніше в сусідньому Бангао напали на монаха, який ремонтував автомобіль. Вони зажадали ключів, а коли він відмовився їх віддати, то побили його. Нападники залишили авто, бо не змогли його завести.

Темі незнання чи байдужості американських християн до проблеми переслідувань братів у вірі в ісламських країнах останнім часом все частіше приділяють увагу християнські ЗМІ. Американський журналіст, експерт з питань Близького Сходу та ісламу Раймонд Ібрагім, розмірковуючи про причини цього незнання, робить висновок про те, що однією з головних причин є неправильне висвітлення в ЗМІ інформації про випадки насильства і дискримінації християн в ісламському світі.

Упродовж двох останніх років церква Христа Царя в Брюсселі є мішенню вандалів із злочинного угрупування «Versailles». «Вони б'ють вікна, мочаться на стіни, залишають сміття на території ..., вони навіть грають у футбол на даху, коли ми служимо Літургію», – розповідає священик Верб Лебрен.

За даними 23 березня відомо, що в Кам’янці-Подільському обікрали католицький храм Святого Миколая Єпископа Мірри. Серед білого дня невідомі винесли з церкви Дарохранительницю та пограбували скарбничку. Розбиту Дарохранительницю разом з освяченими гостіями викинули неподалік храму. З собою злодії забрали дві чаші, в яких зберігалося Причастя.

Днями вчинено розбійний напад на каплицю Різдва Пресвятої Богородиці і помешкання священика у м. Кремінна Луганської обл. Невідомі зловмисники вночі вчинили чотири вистріли у вікно з імовірно вогнепальної зброї. На щастя, ніхто не постраждав. Причини злочину з’ясовує міліція, триває встановлення осіб і розшук злодіїв.