Тижневий огляд: переслідування християн (18.07– 24.07)
  • Пон, 25/07/2016 - 23:06

18 липня повідомляється, що президент Товариства католицьких лікарів Румунії д-р медичних наук Анка-Марія Цернеа, румунська греко-католичка, виступаючи на Римському форумі «Life Forum», звернула увагу учасників форуму на найбільшу, на її думку загрозу, яка зараз нависла над сім’єю – культурний марксизм. Повний англомовний текст доповіді пані Цернеа розміщено на сайті «Voice of the falimy», відео з її виступом англійською розміщене сайтом «Life Site».

В Кубві, одному з районів Абуджі (Нігерія), було знайдено тіло Юніс Еліші, дияконіси євангельської церкви «Відкуплені Божественним Пастирем», зі слідами насильницької смерті. Щоранку Юніс вставала дуже рано - близько п'ятої години - і ходила по навколишніх кварталах, проповідуючи про Христа. Під час такої проповіді її жорстоко вбили.

Відповідно до інформації за 19 липня читаємо, що пакистанські християни закликали владу країни закрити телеканал Peace TV, очолюваний мусульманським проповідником Закіром Наїком, який надихнув авторів кривавого теракту в столиці Бангладеш. Мовлення телеканалу Peace TV вже заборонено в Бангладеші. В Індії уважно стежать за діяльністю каналу та Фонду ісламських досліджень, створеного Наїком. Проповіді салафітського лідера заборонені у Великобританії, Канаді та Малайзії.

У Фонді Варнава, який займається підтримкою переслідуваної Церкви, розповіли про переслідування християн в Єгипті. Радикали напали на будинки, що належать християнам, через чутки про те, що віруючі будують в селищі перший церковний будинок. У відповідь поліція заарештувала шість християн і шість мусульман, останніх відпустили через деякий час без пред'явлення звинувачень. Християни ж, обвинувачені в «спробі незаконного будівництва церковної будівлі», а також «у незаконному проведенні богослужінь», залишилися під вартою.

У Пакистані мусульмани викрали 14-річну християнку та вбили її батька. Мехвіш жила з родиною у бідному районі. Разом з мамою дівчинка підробляла по будинках сусідів. 12 березня сім'ю навідала родина мусульман, яка запропонували Мехвіш роботу. Дівчина поїхала з ними і з того часу батьки її більше не бачили. Батько дівчини намагався визволити її з рук мусульман. Після невдалих спроб, Танвір поскаржився в поліцію. Мусульмани пообіцяли звільнити Мехвіш, якщо батько забере заяву і запропонували зустрітися для розмови. На місці зустрічі Танвіра чекали вбивці. Вдова Найма Бібі і її діти не покидають свого дому і бояться подальших переслідувань.

20 липня з’явилося повідомлення про те, що близько 200 мусульман після молитви в мечеті напали на католицьку церкву. Нападники побили охоронця і кількох жінок, які молилися у храмі, звинувативши їх у тому, що вони молилися в п'ятницю, яка, на їхню думку, є днем молитви мусульман. На щастя, обійшлося без летальних випадків, але матеріальні збитки, завдані будівлі, дуже серйозні.

Згідно з інформацією за 21 липня читаємо, що в Туреччині натовпи ісламістськи налаштованих громадян вчинили напад на низку об'єктів, що належать релігійним меншинам. Про напади повідомили в католицькій церкві Діви Марії в Трабзоні (Трапезунд) і протестантській церкві в Малатьє. В обох випадках церкви закидали камінням.

Китайські чиновники у різноманітні способи унеможливлюють китайській молоді та священикам відвідати Всесвітній День Молоді, який цього року відбудеться в Кракові. Попередньо 2000 китайських громадян зареєструвалися на ВДМ. Проте, практично всі вони повідомляють про те, що не в змозі залишити межі КНР. Навіть ті, хто офіційно вказував іншу мету подорожі в Європу, були змушені китайською владою відмовитись від поїздки. 

22 липня повідомляється, що військове угруповання зі зброєю і ножами атакувало три християнські громади неподалік від міста Ойче, що в східній частині Конго. Вони грабували будинки і гнали худобу. У нападі вбито п'ять жінок і чотири чоловіки, серед яких виявився і старійшина церкви.

Відповідно до інформації за 23 липня читаємо, що у Зімбабве вибухнули протести після того, як в інтернет попало відео про жорстоке поводження держслужбовців із баптистським пастором Еваном Маваріре. На тлі цих протестів християнські провідники Зімбабве закликали до припинення переслідування християн і справедливого розслідування усіх випадків переслідування.

Згідно із звітом про стан свободи совісті Медичного товариства Великобританії, лікарі, які відмовляються брати участь в абортах, страждають від дискримінації та утисків на своїх робочих місцях. Основними формами утисків лікарів пролаферів є спроби примусити брати участь у абортах, перешкоджання у кар’єрному зрості, висміювання, залякування. Також відзначається, що студентам, які висловлюють pro-life переконання, унеможливлюються подальші студії медицини.