Тижневий огляд: переслідування християн (18.08 – 24.08)
  • Срд, 27/08/2014 - 20:02

18 серпня повідомляється, що в Донецьку (вул. Свідерського, 35) сепаратисти захопили приміщення монастиря Усіх святих українського народу Згромадження сестер служебниць Непорочної Діви Марії (ЗССНДМ). Сестер у цьому монастирі зараз немає. На прохання Екзарха Донецького УГКЦ владики Степана (Менька) вони покинули Донецьк в липні з міркувань безпеки.

На території Донецької і Луганської областей проросійські бойовики здійснюють напади на храми і монастирі Української греко-католицької церкви і переслідують вірян. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив єпископ УГКЦ Борис Гудзяк. Окрім того минулого місяця в РНБО України заявляли, що бойовики у Сніжному розмістили на куполі церкви вогневу точку, а на території церкви – мінометні розрахунки.

Відповідно до інформації за 19 серпня читаємо, що ЗМІ говорять про вбивства у різних релігійних сектах, але чомусь вперто мовчать про Голокост Християнлюдиновбивство по відношенню до християн на небаченому досі в історії людства рівні, і не лише в Іраку! Ральф з видання «Catholic Online» отримав е-майл із фотографіями християнських жінок із надрізаними горлами, кров яких збирають у відра; діти з відрізаними горлами, а інші – померли від виснаження, голоду і спраги. Дітей вбивають просто через те, що вони походять з християнських сімей.

Американська Комісія з міжнародної релігійної свободи опублікувала короткий звіт з проблем насильства щодо релігійних меншин в Пакистані. У звіті повідомляється, що в період між липнем 2013 року і червнем 2014 року в ході 122 нападів було вбито 430 членів громад релігійних меншин і 773  поранено. За цей період часу в результаті 22 нападів на християнські громади було вбито 128 християн і 185 – поранено.

На  молодіжному форумі "Селігер-2014", що проходив з 3 по 10 серпня,  його учасникам розповіли про сіонізм, "новий світовий порядок" і  витоки капіталізму, які виходять із талмуду. В рамках Дня релігії перед учасниками форуму "Селігер-2014" виступила доцент МДІМВ Ольга Четверикова. Україна, на думку лектора, вже захоплена ізраїльським капіталом. Католицька церква, вважає лектор, теж юдаїзувалася, тому християнства в ній вже не залишилося. 

20 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що ми станемо свідками геноциду, який відбуватиметься на наших очах, якщо світ не розпочне відповідних заходів в Іраку. Про це згадав папський посланець до цієї близькосхідної країни, огорнутої кривавим наступом ісламських джихадистів. Наприкінці свого візиту солідарності кардинал Фернандо Філоні зустрівся в Багдаді з президентом Іраку Фуадом Mасумом і вручив йому листа від Папи Франциска.

Про легітимність застосування сили в ситуаціях екстремальної загрози в Іраку запитували Архиєпископа Сільвано Томазі. Постійний представник Святого Престолу при женевських установах ООН вважає військове втручання під егідою Організації Об'єднаних Націй проти джихадистів так званої Ісламської держави допустимим. За словами ватиканського дипломата, така крайність могла б запобігти реальній загрозі геноциду.

Церква у Сполучених Штатах організує спеціальну збірку для гуманітарної допомоги та душпастирських потреб християн, а також інших жертв насильства на Близькому Сході. Американський єпископат оголосив, що збір коштів відбудеться впродовж перших двох вихідних у вересні у всіх храмах США. Зібрані кошти використає Католицька Організація надання допомоги (Catholic Relief Services – CRS) та інші католицькі організації, які співпрацюють з Церквою на Близькому Сході, особливо в Іраку, Сирії та в секторі Газа.

Московський патріарх Кіріл надіслав листа в ООН, Раду Європи та в ОБСЄ, у якому виразив занепокоєння, «спробами уніатів та розкольників нанести  шкоду канонічному православ’ю в Україні, користуючись тяжкою ситуацією, яка склалася в результаті військових дій на південному сході країни».

Згідно з інформацією за 21 серпня читаємо, що представники «Ісламської держави Сирії та Леванту» опублікували відео, на якому показали, як відрубують голову Джеймсу Фоулі, американському журналісту, якого викрали у Сирії близько двох років тому. На відео, розповсюдженому в Інтернеті, журналіста вбиває бойовик у масці, який зазначає, що вбивство Фоулі є відповіддю на розпочаті за наказом Барака Обами авіаудари.

Уряд Автономного Регіону Курдистану зробить усе, що в його можливостях, для допомоги християнським біженцям. Про це йдеться в урядовій заяві після зустрічі президента регіону Масуда Барзані з міністром закордонних справ Лівану Гібраном Базілем. В заяві наголошується, що «треба переконувати християн, щоб вони не думали про еміграцію і покинення країни, оскільки загроза тероризму – тимчасова, і терористів буде подолано».

У Словаччині триває тиждень молитви за мир і єдність між народами. Відповідно до заклику словацького єпископату спеціальну молитву відмовляють щодня після Причастя під час усіх Літургій у церквах всієї країни. Тижневу молитву за мир, особливо в Іраку, на Святій Землі, Сирії та в Україні, а також в інших частинах світу єпископи повірили Божій Матері в свято Її Успіння. 

Католицька Церква в Білорусі продовжує молитися за переслідуваних християн в Іраку та у намірі мирного вирішення конфлікту. У соборі Пресвятої Діви Марії в Мінську за іракських християн літургію відправив Апостольський нунцій Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті . На молитву за мир на Близькому Сході зібралися вірні, представники державних органів та дипломатичного корпусу, всі, хто хотів висловити солідарність з іракцями, яких переслідують за віру.

Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Фернандо Філоні, свого спеціального посланця в Іраку. Кардинал понад тиждень перебував у цій країні, несучи солідарність Святішого Отця людям, змушеним залишити рідні домівки, щоб урятуватися від насильства з боку джихадистів. Понтифік уважно вислухав кардинала і позитивно оцінив напрямки діяльності помісної Церкви.

22 серпня повідомляється, що силовикам автономного іракського регіону Курдистан, за підтримки авіаударів ВПС США, вдалося відбити в бойовиків суннітських джихадистів два містечка, які історично були християнськими: Тель-Іскоф та Батная. Перш ніж почати наводити лад в місті, християни відновили хрести на своїх церквах.

Терористи обстріляли з артилерії Свято-Покровський храм в селищі Новосвітлівка Краснодонського району Луганської області. В момент обстрілу в храмі ховалися мирні жителі цього селища.

Радіо «Бахіта», яким керувала католицька архиєпархія Джуби, було закрито владою. Редактор Очан Девіс Ніколас був заарештований урядовими військами після того, як по радіо прозвучала інформація про зіткнення між урядовими і опозиційними силами. Кілька інших інформаційних агентств в африканській країні, що недавно отримала незалежність, були змушені закритися. Уряд Південного Судану прагне повністю ліквідувати опозицію.

Відповідно до інформації за 24 серпня читаємо, що президент Всесвітнього єврейського конгресу Рональд С. Лаудер закликав світ захистити переслідуваних християн. Він також наголошує на звірствах, які чинять бойовики над християнами Іраку. Дітям відрубують голови і настромлюють їх на палю, матерів ґвалтують, батьків розпинають, 200 тисяч арамійців-християн мусили покинути свою батьківщину в околицях Ніневії, біля Мосулу. І на фоні цього, як пише п. Лаудер, у світі панує «загальна байдужість до масових страт джихадистами християн».

Московський патріарх Кіріл після відправи у Ніколо-Пешноському монастирі, розповідаючи про трагедію у місті Кіровське Донецької області, звинуватив у трагедії «тих, що не належать» до Московського патріархату.