Тижневий огляд: переслідування християн (19 – 25 серпня)
  • Втр, 27/08/2013 - 01:52

Відповідно до інформації за 19 серпня читаємо, що Європейський Союз просить розглянути питання про зміну зовнішнього вигляду євромонет, викарбуваних в Андоррі – крихітному князівстві на Піренеях, що керується президентом Франції та єпископом іспанського міста Сео-де-Ургел. На них мало бути зображення Христа Пантократора з церкви Сан Марті у селі Ла Кортінада. Влада ЄС пояснила своє прохання бажанням зберегти "принцип нейтральності у сфері  релігійних вірувань". 

20 серпня повідомляється, що покарання християнина Сайяда Масіна довічним ув’язненням, а не смертною карою, викликало зростання напруження в пакистанському штаті Пенджаб. Справа проти нього була відкрита у грудні 2011 року за звинуваченням у богохульстві, яке він, начебто, написав у СМС-повідомленні.

Єгипетські копти продовжують зазнавати нападів з боку ісламістської більшості. Зараз місцевим християнам загрожують сексуальні домагання, вандалізм, підпали і вбивства. З тих пір, як в липні поточного року усунули від влади президента Єгипту Мохаммеда Мурсі, тут регулярно підпалюють християнські церкви. Близько 40 церков розграбовані або зруйновані, ще 23 − сильно пошкоджені. Така ж доля спіткала школи, будинки і бізнес-установи, що належать християнам.

Коптійсько-католицький патріарх Александрії Ібрагім Ісаак оприлюднив заяву в справі останніх подій у країні. «Свідомо і добровільно ми підтримуємо всі державні інституції в країні. Особливо варто перелічити єгипетську поліцію і армію, які перед лицем великої небезпеки і з великими зусиллями обороняють нашу батьківщину» - можна прочитати в заяві. Патріарх скритикував «всілякі спроби втручання у внутрішньополітичні питання чи цільового впливу на розвиток ситуації», які надходять з-за кордону.

В Узбекистані сталося кілька тривожних випадків порушення релігійної свободи. Два літні табори, організовані протестантами, стали мішенню атаки влади. Християн в Узбекистані 8%, домінують в країні мусульмани-суніти. Влада переслідує меншість, користуючись законом про заборону поширення екстремістської літератури, якою визнають всі книжки, які стосуються релігії.

Згідно з інформацією за 21 серпня читаємо, що в Індії жорстко побили трьох католицьких місіонерів, як виглядає, за намовою індуїстів. Інцидент стався в штаті Дзархад, на сході країни. На священика-єзуїта і двох монахинь, які працюють серед племені Сантал, напало 150 підбурених чоловіків. Приводом стала випадкова смерть семирічної дитини, яка перебувала на єзуїтській місії. Священика і двох монахинь ображали і били, а також зруйнували їхній осередок.

За останні дні в Єгипті було скоєно близько 58 нападів і підпалів християнських храмів та установ. З 58 атакованих церков, 14 є католицькими, інші належать до Коптської Церкви, Олександрійської Православної Церкви, англіканської і інших протестантських спільнот. Напади відбуваються по всій території країни, однак найбільш напруженою ситуація є в областях Аль Мінья і Асьют, з причини того, що саме там знаходяться штаб-квартири джихадистських угруповань, які і є відповідальними за це насильство.

В районі Сторхольмсьє, за 30 км. від Карлскруна (Швеція), який населяють переважно вихідці з ісламських країн, спалили п'ятидесятницьку церкву. Внаслідок пожежі згоріла дотла будівля церкви, побудована 70 років тому. Згоріли приміщення з церковним залом, конференц-зал, їдальня і квартира на верхньому поверсі. На даний момент поліція веде розслідування причин пожежі.

22 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Єгипті, згідно з останніми повідомленнями, понад 80 церков і християнських шкіл стали метою захоплення ісламістів з руху «Брати-мусульмани», прихильником якого є скинений президент країни Мохаммед Мурсі. Єпископ коптської католицької єпархії в Луксорі Джон Закарія (Johannes Zakaria) заявив в інтерв'ю агентству Fides, що в результаті таких нападів вся країна перетвориться на хаос.

За останні кілька днів в Індії відбулося кілька нових випадків насильства, спрямованих проти християн. Поліція в Ченаї, в штаті Таміл-Наду, шукає батьків 23-х річної дівчини, яку вони викрали, оскільки вона, будучи з індуїстської сім'ї, і всупереч їхній волі, прийняла християнство і вирішила стати монахинею.

Відповідно до інформації за 23 серпня читаємо, що в монастирі Бейт Джамаль невідомі порушники кинули пляшку із запальною сумішшю і залишили на стінах написи антихристиянського змісту. Монахині, що живуть у монастирі, не відразу помітили наслідки нападу, і порушники втекли до приїзду поліції.

У Сирії тривають убивства християнського населення. Ліванський телеканал «Аль-Манар», який належить «Хізбаллі», підтвердив інформацію, поширену ніневійской блогом Le Veilleur про жорстоке вбивство 11 християн у провінції Хомс. Всі вони були жителями Ваді аль-Насарах («Долина християн», 65% жителів якої є християни). Відповідно до іншого агентства новин − Syria Truth − було вбито 13 християн.

У містах Асьют і Мінья, на півдні Єгипту, повністю знищені пожежею два книжкових магазини «Біблійного товариства». Це сталося, коли по всій країні спалахнуло насильство і загони сил безпеки були переміщені до столиці країни, щоб розігнати прихильників поваленого президента Мухаммеда Мурсі.

Коментуючи останні події на Близькому Сході, кардинал Бутрос Раї, маронітський Патріарх Антіохії, припустив, що в світі існує план руйнування арабського світу. "На жаль, ця політика походить з-за кордону", − сказав він і додав, що часто розплачуватися своєю кров'ю за її здійснення змушені християни, які проживають в близькосхідних країнах. Говорячи про руйнування християнських святинь в Єгипті, кардинал Раї зазначив, що подібні акти відбуваються часто в ситуаціях хаосу: так відбувалося в Сирії, Іраку і зараз в Єгипті.

У німецькому Нідерельберті осквернена церква католицької парафії св. Йосипа. Невідомі злочинці зруйнували сакральні предмети, осквернили вівтар, залишили в храмі фекалії. Пошкоджено Розп'яття, зламані великодні свічки. Поліція припускає, що злочин було скоєно серед білого дня. Поліцейські взяли зразок ДНК для визначення злочинців. Парафія пропонує 500 євро кожному, хто допоможе в розкритті злочину.

24 серпня повідомляється, що через репресії озброєного угрупування Селека були змушені втекти з парафії священики та сестри милосердя, які працювали у  Центрально-Африканській республіці в м. Бохонг, Події відбувались після того, як місцеві жителі, яких переслідували бунтівники, вбили чотирьох членів угрупування, а тоді останні помстились на жителях країни. Члени угрупування разом з місцевими мусульманами знищили католицьку парафію.

Антихристиянські погроми, які п’ять років тому розпочались в індійському штаті Орісса, стали причиною смерті багатьох людей, знищили храми і домашні господарства, але не зламали віру християн, а навпаки – ще більше її зміцнили. Про це говорив архиєпископ Куттак-Бхубанешвару Джон Барва, на території єпархії якого відбулося найбільше кровопролиття. Він водночас зазначив, що з плином часу християн в Індії і надалі переслідують.

Днями на земельній ділянці, що запроектована під будівництво греко-католицького храму у м. Ялта, стався акт вандалізму. Місцевий священик, прийшовши на ділянку, побачив, що замок на вхідних воротах зірваний, натомість замість старого висить новий замок. Увійшовши на ділянку, священик зауважив, що всюди безлад, є позрізувані дерева, а головне  хрест, який встановили у 2005 році в пам'ять про освячення місця, вирваний та викинутий на смітник.

25 серпня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що радник прем'єр-міністра Пакистану у справах релігійних меншин Пол Бхаті, говорячи про фактори, що сприяють поширенню тероризму, назвав високий рівень неосвіченості населення. Він підкреслив, що в таких країнах як Пакистан і Афганістан, цей рівень досягає 50%. Ще одним негативним фактором є бідність. Політик зазначив, що повинна існувати міжнародна стратегія для захисту релігійної свободи.

У Києві невідомі підпалили Храм Трьох Святителів. На дверях вони залишили напис: "Око за око".