Тижневий огляд: переслідування християн (19.05 – 25.05)
  • Срд, 28/05/2014 - 00:52

19 травня повідомляється, що громада Святого Егідія разом з єврейською громадою Риму вийшла висловити солідарність з християнами, які ризикують власним життям і часто втрачають його через свою віру. Вони провели смолоскипну ходу біля Колізею на захист переслідуваних християн в Африці, на Близькому Сході та в Азії.

Відповідно до інформації за 21 травня читаємо, що у ніч на неділю, 18 травня, невідомі злочинці скоїли розбійний напад на пароха селища Більшівці Галицького району Івано-Франківської області о. Василя Завірача. Бандити приблизно о 2-ій год. вночі зламали вікно, проникли в помешкання душпастиря та вимкнули електроживлення. Потім облили ліжко, на якому спав священик, горючою рідиною та  запалили її, опісля зв’язали жертві  руки й ноги і, кинувши долілиць, почали катувати.

Близько 2300 суданських і еритрейських біженців, більшість з яких християни і які просять політичного притулку в Ізраїлі, перебувають в таборі для біженців в Ізраїльській пустелі. Досі їх статус не визначений, а їх становище залишається драматичним.

22 травня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Національні Збори Пакистану одноголосно прийняли резолюцію, що засуджує «напади на святі місця меншин», і закликали виконавчу владу захистити їх. Парламентарі закликають уряд розмістити спеціальні військові загони біля місць культу, на які здійснюють атаки.

Проти чотирьох християн в Пакистані порушено справи за звинуваченням «у богохульстві». У селі Мірпур-Хас, провінція Сінд, мусульманин Хафіс Шах Фахад в поліції заявив, що християни Хавед Масіх, його дружина Націа, Роз Маррі і Девід Кавелл проповідували на залізничній станції і, «тим самим, образили почуття мусульман». Згідно з «InfoCatolica», поліція заарештувала всіх 4 християн.

У Малайзії померла 69-річна сестра Юліана Лім. Минулого тижня вона разом з іншою сестрою зі свого монастиря була сильно побита грабіжником, який украв в них невелику кількість грошей. У результаті нападу с. Лім потрапила в кому. Незважаючи на негайне транспортування до лікарні, її життя врятувати не вдалось. Інша черниця, 79-річна сестра Марія Роза Тенг, досі перебуває у важкому стані. Цей жорстокий напад на сестер став шоком для малазійської Церкви. Винуватець досі на волі.

23 травня повідомляється, що в Донецьку 15 озброєних людей з розпізнавальними знаками ДНР і георгіївськими стрічками, розгромили молитовний намет, в якому на момент нападу перебувало два служителі. Терористи забрали апаратуру, акумулятор, колонки і мікрофон, а банер і розірваний намет викинули в річку Кальміус.

Згідно з інформацією за 24 травня читаємо, що у Кенії заарештовано християнина, який нещодавно навернувся з ісламу. Про місцезнаходження 26-річного Хассана Хуссейна Мохаммеда, якого звинувачують в тероризмі, немає відомостей з 1 травня.

В селі під Вифлеємом місцеві мусульмани атакували охоронців і закидали камінням церкву. Сім чи вісім християн було поранено, а будівлі було завдано матеріальну шкоду. Поліція не могла прибути до місця події протягом години.

Більше 60 храмів в китайському Веньчжоу (провінція Чжецзян) отримали повідомлення про знесення. Багато вже демонтовані (частково або повністю) або закриті. Християнські портали розмістили в мережі список 64 церков з фотографіями, наголошуючи на неповноті наданої інформації: постраждалих громад може бути більше.

В Еритреї, яку в середовищі протестантських громад називають «Північною Кореєю Африки», в даний час більше 1 тис. християн відбувають у в'язницях і таборах різні терміни ув'язнення - від декількох місяців до більше, як 10 років. Тим, хто були затримані ненадовго, заборонена участь у зборах незареєстрованих релігійних громад.

25 травня повідомляється, що у Горлівці Донецької області озброєні люди захопили будівлю протестантської церкви і біблійного університету.

В Беер-Шеві була осквернена церква і на її стінах з'явилися графіті з анти-християнськими закликами. Злочин незвичний місцем, де він був вчинений (в Беер-Шеві подібних атак раніше не фіксували) так і тим, що написи зроблені на івриті з грубими помилками.