Тижневий огляд: переслідування християн (19.06– 02.07)
  • Втр, 04/07/2017 - 23:43

20 червня повідомляється, що Міхаель Клаус, посол Німеччини в Китаї, звернувся до комуністичної влади країни із закликом звільнити єпископа Пітера Шао Жуміна з Венчжоу, котрого поліція утримує під арештом від 18 травня.

У В’єтнамі впродовж червня угрупування молоді, одягнені в червоні футболки з жовтими зірками та вимахуючи національними прапорами, нападали на католиків та їх майно. Згодом одинадцять священиків написали петицію до уряду В’єтнаму: «Ми бачимо, що ці напади відбуваються в керований спосіб, а поліція, добре знаючи, що відбувається, ігнорує їх». Священики звинуватили уряд в тому, що він «допомагає і сприяє тим, хто зумисне порушує закон, викликає ненависть та відділяє католиків від інших».

Відповідно до інформації за 21 червня читаємо, що в лютому 2015 року бойовики терористичного угрупування ІДІЛ обезголовили в Лівії 21 коптського християнина, і тепер діти цих мучеників за віру пишаються тою великою мужністю, з якою їхні батьки відкинули пропозицію зректися віри і врятувати своє життя. Батьківська незломлена віра в Христа перед лицем смерті служить дітям прикладом.

Адвокат-християнин з Китаю розповів про страшні тортури, яких він зазнав, будучи ув'язненим. Чи Хепін виступив проти порушень прав людини, скоєних урядом Китаю, і був заарештований в 2015 році разом з 250 іншими активістами по захисту прав людини. В’язні перебували в холодних тюремних камерах, піддавались побиттю, ударам струму, позбавленням сну, їх змушували вживати неідентифіковані препарати.

22 червня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що найнебезпечнішою країною для християнського духовенства є Мексика, тільки за минулі три роки в ній було вбито 15 священиків. За останні 26 років відбулися напади на 61 мексиканського священнослужителя. У Католицькому медіа-центрі Мексики вважають, що така ситуація стала наслідком підвищення загального рівня насильства в країні.

В регіоні Касай, Демократична республіка Конго, від жовтня минулого року насильство забрало 3383 життя. 5 семінарій, 60 парафій, 34 монаші доми і 141 католицька школа були закриті або зруйновані.

Згідно з інформацією за 27 червня читаємо, що поліція Єгипту попередила замах на церкву в Александрії. Затримано двох нападників-самогубців, які хотіли підірвати себе: один під час літургії в натовпі вірних, а другий вже під час рятувальної операції. Служби безпеки затримали разом шістьох ісламістів, які готували замах.

28 червня повідомляється, що архиєпископ Альберто Ортега Мартін, апостольський нунцій в Іраку, закликав християн, які покинули Ірак, повернутись на рідну землю для того, щоб бути там «присутністю Христа». Християнське населення в Іраку зменшилось від 1,5 мільйона в 2000 році до 300 тисяч на сьогодні.

Католицький священик, котрого ісламські бойовики викрали в травні на філіппінському острові Мінданао, досі живий. Отця Тересіто Суганоба «бачили живим разом з іншими заручниками», котрих викрали бойовики угрупування Мауте під час нападу на катедру міста Мараві Цю інформацію надали кілька заручників, яких вдалось звільнити цієї неділі.     

Відповідно до інформації за 30 червня читаємо, що американський єпископ Томас Папроцкі видав декрет, в якому зазначив, що особи, що живуть в одностатевих союзах, не можуть бути поховані в католицькому обряді. Його постанова відповідає вченню Католицької Церкви, однак викликала бурхливу реакцію серед провідних ЗМІ та гей-активістів.