Тижневий огляд: переслідування християн (19.09– 25.09)
  • Втр, 27/09/2016 - 19:04

19 вересня повідомляється, що католицькі єпископи Нігерії звернулися до президента країни із протестом відносно бездіяльності влади країни під час антихристиянських погромів на півночі Нігерії. Єпископи виражають свою велику стурбованість ураганом антихристиянського насильства. Також вони висловлюють своє занепокоєння новими призначенням президента, які дихають духом сектантства, кумівством і груповою корупцією.

Дванадцять конгресменів США – 9 республіканців і 3 демократи представили проект резолюції Конгресу США, що вимагає створити християнську провінцію в Іраку, яка б охоплювала Рівнини Ніневії. Проект резолюції також передбачає визнання геноциду християн та інших релігійних меншин з боку ІДІЛ-у.

Філіппінські католицькі єпископи розповсюдили заяву, в якій вони наголошують, що аборт, терористичні атаки, вмисне вбивство – це гріхи, які волають до Неба про помсту. Єпископи висловлюють свою стурбованість ескалацією насильства в країні.

Відповідно до інформації за 20 вересня читаємо, що у штаті Веракрус на сході Мексики знайдено тіла двох застрелених священиків. Таким чином, починаючи з 2012 року, кількість убитих християнських духовних осіб у цій країні становить уже 14.

Сирійський католицький Архиєпископ Хассаки-Нісібі владика Жак Бенан Гіндо каже, що курдські бойовики, які контролюють місто Хассаку та сирійську провінцію Джазіру застосовують проти християн насильство з очевидною ціллю – витіснити з підконтрольних їм територій християнське населення. Архиєпископ також повідомив про те, що в рядах курдських бойовиків багато місцевих мешканців, які раніше воювали на стороні ІДІЛ-у.

Документи свідчать, що Джордж Сорос та його фонди борються за легалізацію проституції, наркотиків, просувають аборти і гомосексуалізм. В Україні Міжнародна фундація Сороса діє, як Міжнародний фонд «Відродження».

Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон Алфєєв напередодні початку засідання Змішаної католицько-православної комісії в італійській К’єті на зустрічі православних представників у цій комісії назвав Східні Католицькі Церкви кровавлячою раною християнства і головним каменем спотикання у православно-католицькому діалозі.

Організатори пісенного конкурсу Євробачення-2017 запланували провести церемонію його відкриття на території комплексу Софії Київської – одної з головних святинь християн України. Враховуючи характер конкурсу, багатьма християнами така ініціатива буде розцінена як осквернення святині й насміхання над їхньою вірою.

22 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що коаліція груп та організацій, які виступають за збереження в Австралії традиційного шлюбу, через насильницькі дії ЛГБТ активістів, змушена була перенести своє зібрання із готелю в приміщення офісів католицької Архиєпархії Сіднею. Лідери pro-life організацій обговорили плани та спільні дії у зв’язку з запланованим в Австралії плебісцитом з питання легалізації одностатевих «сімей».

Ватикан підтвердив, що єпископ Пітер Шао Жумін є єпископом Веньчжоу після смерті єпископа Вінсента Чжу Вейфана. Єпископ Шао при єпископові Вейфанові виконував служіння єпископа-коадьютора. Майже одразу після смерті єпископа Вейфана офіційні урядові особи викрали єпископа Шао та його секретаря, з очевидною метою: не допустити, щоб єпископ, вірний Апостольському Престолу, виконував обов’язки ординарія єпархії Веньчжоу.

Аргентинська поліція відкрила кримінальне провадження проти Архиєпископа Ла-Плати Ектора Аґвера за його засуджування сучасної сексуальної розбещеності й неприродніх форм співжиття. У своїй недавній статті в газеті «El Dia» Архиєпископ Аґвер назвав сексуальний акт поза шлюбом блудом і гріхом, а також зазначив що так звана гендерна рівність – це прикриття для різних протиприродніх гріхів.

Французька влада найближчим часом почне блокувати pro-life та католицькі інтернет-джерела, які виступають проти аборту. Таке рішення французьких можновладців міністр з питань прав жінок Лорен Россіньол аргументувала тим, що, на її думку, ці джерела обманюють жінок стосовно аборту.

Згідно з інформацією за 23 вересня читаємо, що Архиєпископ Морелії (Мексика) кардинад Альберто Суарез Інда звернувся до викрадачів о. Хосе Альфредо Лопеса Ґвілена з проханням зберегти життя викраденого священика. Невідомі викрали отця Ґвілена на наступний день після викрадення і вбивства двох інших священиків у іншій частині Мексики.

Сирійська католицька церква в Алеппо потрапила під ракетний та мінометний вогонь. Винуватцем нападу названо бойовиків так званої Вільної сирійської армії.

24 вересня повідомляється, що китайський уряд  запроваджує нові суворіші правила функціонування релігійних організацій в КНР. Зокрема це стосується будівництва культових споруд і статуй, використання релігійними організація інтернету. Також за незаконну релігійну діяльність передбачається штраф у розмірі 200 тис. юанів (трохи більше як 27 тис. євро). Окрім цього, релігійні організації не можуть контролюватися зовнішніми силами чи бути залежними від закордонних центрів. Дуже обмежена можливість діяльності іноземних місіонерів.

Алеппо страждає від посилених нальотів військові авіації РФ та режиму Башара Асада. В місті знищено 20 храмів.

Кілька десятків представників громадської організації «Союз православних батьків» провели акцію протесту біля будівлі посольства Ватикану в Тбілісі, спрямовану проти візиту в кінці вересня в Грузію Папи Римського Франциска.

Відповідно до інформації за 25 вересня читаємо, що в м. Вюрцбурґ у Німеччині під час Святої Меси, яку очолив представник Святішого Отця кардинал Анджело Амато, відбулася беатифікація німецького священика Енґельмара Унцайтіґа, який загинув у нацистському концтаборі Дахау.

Індійський журналіст Анто Аккара провів журналістське розслідування причин жахливого антихристиянського погрому в 2008 році, який відбувався в індійському штаті Орісса. Його висновок однозначний – жахливий антихристиянський погром був добре спланований зі сторони індуїстських націоналістичних груп на найвищому рівні. Усе це і багато інших подробиць Аккара виклав у своїй книжці «Хто ж вбив Свамі Лаксмананду?», яка є плодом його журналістського розслідування.

Правозахисна організація Christian Solidarity Worldwide (CSW) опублікувала доповідь про становище християн в Північній Кореї. Йдеться про те, що християни в Північній Кореї піддаються тортурам, згвалтуванням і можуть бути вбиті за свою віру. Автори звіту відзначили, що свобода релігії або переконань у країні під керівництвом Кім Чен Іна «практично не існує».

Відомий йорданський журналіст християнин Нахед Хаттар був вбитий на подвір’ї суду в Аммані, столиці Йорданії. Хаттара судили за звинуваченням в образі ісламу, оскільки він на своїй сторінці в соцмережі Fecebook опублікував карикатуру на джихадиста в раю.

Керівник синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків московського патріархату митрополит Іларіон Алфєєв, спілкуючись із журналістами в Москві, пожалівся, що у Ватикані з ним не хотіли обговорювати греко-католиків.

Французьке щоденне видання «Le Figaro» б’є на сполох у зв’язку з тим, що у Франції на сьогодні є близько 2 тисяч малолітніх джихадистів. Діти легко піддаються індоктринації та можуть бути такими само жорстокими, як дорослі.