Тижневий огляд: переслідування християн (19.10-25.10)
  • Втр, 27/10/2015 - 00:19

19 жовтня повідомляється, що не менше ніж 50 християн із сирійського Ель-Карьятейна, захоплених в серпні бойовиками ІДІЛ, були звільнені і змогли дістатися до селищ Зейдан і Фейруза, які знаходяться під контролем урядових сил. Їхнє звільнення відбулося через кілька годин після виходу на свободу сиро-католицького священика Жака Мурада, який провів в полоні у джихадистів п'ять місяців. Доля інших двохсот християн, захоплених ісламістами ще в лютому, залишається невідомою.

Відповідно до інформації за 20 жовтня читаємо, що влада провінції Ачех, розташованої на півночі острова Суматра в Індонезії, під тиском місцевої мусульманської громади почала знесення християнських храмів. На очах у десятків віруючих були розібрані дві протестантські і одна католицька церква. Багато хто з присутніх не могли стримати сліз. Згідно із заявою місцевої влади, найближчим часом в провінції Ачех буде знесено ще сім християнських храмів.

22 жовтня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в будівлі італійського парламенту пройшов симпозіум під назвою  «Геноцид християн», на якому обговорювалося становище християн у Сирії та Іраку. Через громадянську війну та діяльність так званої Ісламської Держави 450 тисяч сирійських християн були змушені переселитися. З Іраку вигнано 120 тисяч послідовників Христа.

У Гетеборзі (Швеція) на стіні піцерії, що належить родині ассирійських християн-біженців, з'явилося графіті з ультиматумом від ісламістів «навернись або помри». Сім'я ассирійських християн втекла з Сирії до Швеції від переслідувань ісламських екстремістів кілька років тому. Глава сім'ї Юсуф Асмар, власник піцерії, підкреслив, що зараз вони перестали себе почувати безпечно, бо знов стали одним з об'єктів переслідувань ісламістів.

Італійського єзуїта о. Паоло далл'Ольо, який був викрадений ісламістами в Сирії два роки тому, бачили живим. Інформація виходить від двох колишніх бойовиків ІД, які дезертирували з лав цієї терористичної організації. Ніяких достовірних відомостей про долю о. Паоло далл'Ольо з часу його викрадення не надходило. 

Згідно з інформацією за 23 жовтня читаємо, що в Уганді після дискусії з мусульманськими вченими вбитий проповідник протестантської громади. Тіло чоловіка знайшли недалеко від його будинку з травмами голови і шиї, які доводять, що проповідника задусили. 59-річний Самсон Нфуньеку неодноразово брав участь у мусульмансько-християнських зустрічах, на яких обговорювалися питання віри. Самсон отримував погрози з боку лідерів місцевої мусульманської громади, які вважали зустрічі «некорисними для мусульман» оскільки після дискусій мусульмани приймали християнство.

24 жовтня повідомляється, що відділ зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату оприлюднив заяву, у якій анонімний автор від імені цього відділу Московської церкви, вдався до брутальних словесних нападів на адресу Глави УГКЦ і Східних Католицьких Церков, викрививши і зміст і суть так званого Баламандського документу, стверджуючи, що Католицька Церква засудила Унію. Причиною нападів Московського патріархату на Главу УГКЦ Блаженнішого Патріарха Святослава стало інтерв’ю Патріарха австрійській католицькій інформаційній агенції «Kathpress».

В околицях Сент-Луїса (штат Міссурі, США) з 8 жовтня регулярно здійснюються підпали церков. У загальній складності в районі, населеному здебільшого афроамериканцями, з однаковим «почерком» підпалено сім храмів. Останній такий випадок стався 22 жовтня. Хоча загоряння було незначним, систематичність проявів вандалізму починає насторожувати. Церкви, підпалені зловмисниками, знаходилися практично поруч одна з одною. У свою чергу, правоохоронці вважають, що акції порушників спрямовані не на нанесення шкоди, а скоріше, є якимсь застереженням.