Тижневий огляд: переслідування християн (20.07 - 26.07)
  • Срд, 29/07/2015 - 10:51

21 липня повідомляється, що більше двох тижнів немає контакту з мелхітським священиком Антуаном Бутросом і його супутником мирянином Аль-Саїдом Абдуном. Вони поїхали автомобілем до сирійського міста Сем Хінадат, де священик мав відслужити літургію, проте вони туди не дісталися. Досі обставини і причини цього факту залишаються невідомими. Припускають, що їх  могли викрасти діючі на цій території банди злочинців або терористів  джихадистів. Інформацію про можливе викрадення повідомили організації, що здійснюють моніторинг прав людини в Сирії.

У Лівії джихадистами, пов'язаними з Ісламською Державою, були викрадені троє християн – з Гани, Нігерії та Єгипту. За даними єгипетських джерел, у даний час з’ясовується можливість звільнення викрадених шляхом  виплати за них викупу.

Двоє братів-християн були заарештовані в Пакистані за звинуваченням у богохульстві після того, як один з них опублікував на своєму сайті матеріали, нібито образливі для мусульман. Домогтися виходу братів на свободу під заставу поки що не вдається.

Через 6 років ув'язнення і смертного вироку Верховний Суд Пакистану призначив дату слухання справи християнки Асії Бібі, яку звинувачують у богохульстві. Саме цей суд буде вирішувати подальшу долю жінки: звільнять чи приведуть в дію смертну кару.

Відповідно до інформації за 22 липня читаємо, що дуже добра новина прийшла з Пакистану: Верховний суд країни ухвалив, що під час судового процесу над Асією Бібі, пакистанською християнкою, у результаті якого вона була засуджена на смерть, у суді як першої, так і другої інстанції,  були допущені помилки й порушення, які могли мати істотний вплив на рішення суду. Таким чином, прийнятий в жовтні минулого року смертний вирок скасований, і справа розглядатиметься ще раз.

Історія організації «Католики за вільний вибір» демонструє групу т.зв. католиків, які відійшли від церковного вчення. Свою позицію члени цієї групи виражають публічним шляхом ще від початку свого заснування у 1973 році. Тому їхня остання акція не дивує, а швидше бентежить. Організація опублікувала образливу рекламу у газеті «Тhe Washington Post Express», в якій зобразила католицького єпископа з надмірною вагою, який тикає пальцем в читача, а під картинкою написано: «Ми хочемо, щоб ТИ допоміг нам у дискримінації». Ціллю оголошення є наштовхнути читачів на думку про те, що католицьке вчення дискримінує жінок, які абортують своїх дітей. 

23 липня з’явилося повідомлення про те, що у Венесуелі, на дорозі між Сьюдад Болівар і Пуерто-Ордас, знайшли тіло о. Алекса Пінто, який зник 15 липня. Два дні потому виявили залишки спаленого автомобіля. Монахові було 50 років і, зазвичай, він служив Літургію в церкві св. Франциска з Асижу в Сьюдад-Болівар. Він також був душпастирем на парафії Віста Хермоса. За попередньою версією о. Пінто застрелили із вогнепальної зброї.

Згідно з інформацією за 24 липня читаємо, що тисячі чеських католиків були присутні в середині липня на перенесенні останків священика Йозефа Тоуфара, загиблого в застінках комуністичних спецслужб в 1950 році. Тіло, яке пролежало багато років у братській могилі, було з почестями поховано у церкві селища Чігошт, де служив священик.

25 липня повідомляється, що «The Sun» (Сонце), відомий італійський рок-гурт, нещодавно випустив свій новий альбом «Cuore Aperto». Його назва перекладається як «відкрите серце». Найпотужніший трек має назву «Домівки Мосула». Це пісня про релігійну свободу та водночас заклик не забувати про переслідуваних християн. Це вже не перша велика «прокатолицька» акція гурту. 

Відповідно до інформації за 26 липня читаємо, що засуджена на смерть за звинуваченнями в «богохульстві» пакистанська християнка Асія Бібі повинна бути виправдана і звільнена найближчим часом. Цю досить несподівану думку висловив колишній пакистанський міністр з національної гармонії і лідер Пакистанського альянсу меншин (АРМА) Пол Бхатті.