Тижневий огляд: переслідування християн (21.04 – 27.04)
  • Чтв, 01/05/2014 - 00:46

21 квітня повідомляється, що внаслідок ескалації насильства в Нігерії на час Великодня посилили заходи безпеки довкола християнських церков.

Для сирійських християн це був ще один воєнний Великдень. У багатьох місцях не було навіть святкової Літургії, тому що існуючі церкви зруйнували. Багато сімей святкували Великдень у підвалах, які впродовж кількох місяців стали їхнім притулком.

Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон, який в черговий раз публічно заявив, що Великобританія – «християнська країна», зазнав різкої критики з боку відомих вчених, письменників і громадських діячів Об'єднаного Королівства. Ці люди вважають, що подібні твердження прем'єра «сіють сектантство і ведуть до розколу сучасне британське суспільство».

Відповідно до інформації за 23 квітня читаємо, що досі нічого невідомо про двох митрополитів Алеппо, сиро-православного Грегоріоса Йоханна Ібрагіма і греко-православного Булоса Язігі, яких викрали рівно рік тому в Сирії. Незважаючи на плин часу, жодна отримана інформація про їхню долю не підтвердилася фактами. Також немає гарантій, що полонені живі.

Перед Великоднем Асія Бібі, пакистанська християнка, засуджена до страти за звинуваченням в образі Мухаммеда, написала: «Усім моїм серцем, з усіх сил і всім моїм розумом вірю, що і я воскресну. Христос обіцяв мені це. Уже незабаром також до мене прийде спасіння».

24 квітня з’явилося кілька повідомлення, зокрема про те, що після дискусії на тему Великодня і посту в Пакистані вбитий християнин Санні Хайдер. Згідно з "Christians in Pakistan", в 22-річного прибиральника «Bank Islami» в Лахорі вистрілив охоронець банку Умар Фарук, а потім представив вбивство як суїцид.

У селах В'єтнаму під тиском влади місцеві жителі б'ють новонавернених у християнство сусідів і виганяють християн з їхніх будинків. За останні два місяці зареєстровано щонайменше два інциденти проти християн з народності хмонгів.

В Уганді батько-мусульманин забив до смерті свою дочку, яка залишила іслам і прийняла християнство. Абдул Хакім Ібанда з міста Камулі на сході Уганди вбив свою молодшу дочку 17-річну Нанвунані Шамім і жорстоко побив старшу дочку Навудо Хасіфу, довідавшись, що вони відвідували християнське богослужіння.

У Кабулі вбили трьох іноземців, які працювали у шпиталі американської християнської благодійної організації «Cure». За попередніми даними, серед убитих дві жінки. МВС Афганістану підтвердило, що нападник був поліцейським. Сам вбивця застрелився.

Згідно з інформацією за 25 квітня читаємо, що влада пакистанської столиці оголосила війну нетрям, населеним переважно християнами і афганськими біженцями. За твердженням чиновників, нетрі є притулком для бойовиків. Бульдозери відомства капітального будівництва перетворили сотні будівель в море уламків. 

Мусульманські народи чинять з послідовниками Ісуса те, що чинили юдеям. Святкуючи свято Пасхи, юдеї пригадують біблійну історію Виходу, яка описує ряд кар, які були послані на древній Єгипет, щоб той звільнив ізраїльтян, дозволивши їм перейти  до Святої Землі. Однак впродовж останнього століття інший вихід, викликаний карою переслідувань, поширився на Близькому Сході і спустошує регіон християнського населення.

26 квітня повідомляється, що у Лондоні медсестра-християнка Сара Мбай втратила роботу тому, що сказала колезі-лесбіянці про те, що Біблія говорить про гомосексуалізм.

У кримській єпархії Української православної церкви (Київського Патріархату) заявляють, що влада півострова відбирає у них храми.