Тижневий огляд: переслідування християн (21.08-27.08)
  • Срд, 30/08/2017 - 10:35

22 серпня повідомляється, що в приміщенні Відділу зовнішніх зв’язків Московського патріархату Держсекретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін зустрівся з главою цього відділу митрополитом Алфєєвим. Глава московсько-православної дипломатії використав цю зустріч для чергового вербального нападу на державу Україна та УГКЦ.

У США триває істерика довкола пам’ятників, викликана намаганням американських лівих позбавити американські міста пам’ятників історичним діячам, які не вкладаються у їхній світогляд. Останнім часом санкціоновано та не санкціоновано було знесено кілька пам’ятників, пов’язаних з історією Конфедерації. Проте істерика довкола пам’ятників перекинулась навіть на релігійні й національні символи США.

Відповідно до інформації за 23 серпня читаємо, що австралійська Королівська комісія захисту дітей перед сексуальним насильством видала законодавчу рекомендацію, яка вимагає від католицьких священиків, під загрозою кримінального переслідування, повідомляти поліцію про випадки сексуального насильства над дітьми та розкривати деталі, якщо вони про це довідались у Таїнстві Сповіді.

Архиєпископ Сіднею Ентоні Фішер гостро розкритикував плани австралійської Королівської комісії з питань захисту дітей від сексуального насильства законодавчо змусити католицьких священиків ламати таємницю Сповіді. Архиєпископ Фішер відзначив, що напад на таємницю Сповіді – це прямий напад на свободу віросповідання в Австралії.

Американські громадські організації заявили про загрозу для християн Іраку, «які можуть зникнути» в найближчі тижні. В даний час міста стикаються з критичною необхідністю протягом наступних 60 днів - до кінця вересня - отримати достатньо роботи і достатню частину основної групи населення, щоб та могла продемонструвати життєздатність для відновлення всього.

Львів – 30 років тому, в серпні 1987 року, понад 200 єпископів, священиків, монахів, вірян заявили про вихід із підпілля Української греко-католицької церкви. Лист надіслали папі Іванові Павлу ІІ і тодішньому генсекретарю СРСР Михайлові Горбачову. Тоді весь світ дізнався про понад 40 років життя катакомбної церкви, що супроводжувались арештами, переслідуваннями. Тисячі квартир, будинків були підпільними церквами. У Львові донині збереглась квартира, яка вважається найбільшою підпільною церквою.

Епопея під назвою «незаконно побудувати церкву Московського патріархату» в м. Броди, що на Львівщині, триває уже близько десяти років. А почалося все з того, що у місті знайшлося шестеро людей, які вирішили, що їм вкрай потрібна «канонічна» церква – звичайно, що Московського патріархату. У 1996 році в Бродах офіційно зареєстрували «московську» паству, а у 1997 році з Тернопільщини у Броди перевели священика Ярослава Огерука. Спочатку відправляли службу в приватній квартирі, потім – у вагончику, а далі «канонічні» без жодних документів звели собі храм просто біля місцевої військової частини.

Уже протягом кількох років громада римо-католиків у Богородчанах на Івано-Франківщині добивається повернення колишнього домініканського костелу Відвідання Єлизавети Пресвятою Дівою Марією, яким від 15.11.1991р. послуговуються православні Московського партріархату. Неодноразово звертались з таким проханням до районної влади. Проте представники громади УПЦ МП відмовились передавати костел й підписувати акт прийому-передачі. Вочевидь, тепер це питання має вирішуватись у судовому порядку та на обласному адміністративному рівні.

Пропаганді радикального ісламу в Бельгії піддаються вихованці так званих материнських шкіл - навчально-виховних установ, куди приймаються діти у віці від двох до шести років. «Проблемна поведінки» окремих малолітніх вихованців проявляється в читанні ними сур з Корану на перервах, відмову подавати руку і відсутності по п'ятницях з «релігійних причин». Однак, найбільше занепокоєння викликає те, що деякі діти з мусульманських сімей погрожують смертю «невірним», називають «свинями» інших дітей і показують їм жести, що імітують перерізання горла.

24 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що у Сенаті Каліфорнії з’явився законопроект № 219, яким прагнеться запровадити штраф у сумі 1000 доларів США та річне ув’язнення для медсестер за невикористання трансгендерних займенників. Також законопроект пропонує, щоб у будинках-інтернатах, не дивлячись на їх конфесійний статус, було запроваджено вбиральні та душові для трансгендерів.

Кардинал Вілфрід Нейпір звинуватив британську радіотелекомпанію ВВС у намаганні підірвати християнські моральні цінності через пропаганду, яка говорить людям, що зло – це добро. ВВС відмовилась коментувати звинувачення кардинала Нейпіра.

25 серпня повідомляється, що державна школа в Нью-Мексико виконала вимоги атеїстичної групи з Вісконсіна і зафарбувала фреску, на якій було написано цитату з Нового Завіту.

Згідно з інформацією за 27 серпня читаємо, що офіційний представник Святого Престолу П'єтро Паролін висловив стурбованість роликом, в якому терористичне угрупування "Ісламська держава" називає своєю наступною мішенню Папу Римського.