Тижневий огляд: переслідування християн (24-30 червня)
  • Втр, 02/07/2013 - 09:51

24 червня повідомляється, що від рук сирійських повстанців загинув католицький священик. Вони напали, пограбували і частково знищили монастир францисканців в м. Ghanassieh на північному заході Сирії. Під час нападу загинув католицький пустельник, о. Франсуа Мурад. Впродовж кількох місяців він переховувався в цьому покинутому монастирі.

Згідно з інформацією за 25 червня читаємо, що кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, разом із керівниками та співробітниками Конгрегації висловили Патріархові сиро-католицької Церкви Ігнасу Юсефу ІІІ Юнану, Кустодії Святої Землі та всім сирійським вірним глибоке співчуття з приводу жорстокого вбивства отця Франсуа Мурада, монаха-пустельника сиро-католицької Церкви. За нього та за незліченні жертви конфлікту в Сирії, як також за викрадених єпископів, священиків та мирян, в каплиці Конгрегації для Східних Церков була проведена молитва.

27 червня з’явилося повідомлення про те, що 35-річний отець Дестор Даріо Буендіа Мартінез став черговою жертвою серії вбивств священиків і духовенства в Колумбії. Усе вказує на те, що власне його мертве тіло знайшли в передмісті Монтеріа. Вікарій парафії св. Антонія Падевського в Церете пропав минулого тижня після відвідин родичів у Монтеріа. Отець не доїхав додому на відправу вечірньої Літургії, а за кілька днів ординарій єпархії підтвердив факт із великим занепокоєнням.

Відповідно до інформації за 28 червня читаємо, що щораз зрозумілішою стає антихристиянська природа громадянської війни у Сирії. У Дамаску, в християнському кварталі Баб Саргві, спрацював вибуховий пристрій перед православним собором. Щонайменше чотири людини були вбиті, велика кількість поранених. Очевидно, що вибух здійснили смертники.

На думку кардинала Джона Онаєкана, тероризм, що тепер з’являється в Північній Нігерії, є аномалією в цій країні. Хоча члени терористичних організацій, особливо «Боко Харам», у більшості є вихідцями з місцевих спільнот, безсумнівно, вони мають зовнішні зв’язки. Нігерійський кардинал також зазначає, що у випадку «Боко Харам» ми маємо справу не тільки з феноменом релігії. Тому для вирішення проблеми тероризму в Нігерії недостатньо релігійної приналежності, але потрібні рішучі дії уряду. У релігійній площині митрополит Абуджі визнає потребу дій як з боку мусульман, які «повинні зробити все можливе, щоб упорядкувати свій дім», так і послідовників Христа.