Тижневий огляд: переслідування християн (25.03 – 31.03.)
  • Срд, 03/04/2013 - 08:55

25 березня повідомляється, щохалдейський Патріарх Вавилонії Луіс Рафаель І Сако прокоментував свою двадцятихвилинну зустріч із Святішим Отцем. «Коли я розповідав йому про переслідувану Церкву в Іраці, про її 950 мучеників і 57 атакованих церков, то побачив сльози, які стікали по обличчю Папи Франциска» – розповів католицький єрарх халдейського обряду.

Згідно з інформацією за 26 березня читаємо, що вІндонезії за перші 2,5 місяці цього року понад 20 католицьких та протестантських церков, а також церковних установ зазнали насильства, пише Radio Vatikana. Випадки насильства варіювалися від погроз до терактів.

Четверо невідомих обстріляли і поранили католицьку монахиню в Танзанії. Нападу зазнала Мері Шобана, яка працювала вчителькою в цій африканській країні близько 20 років.

Екстремістські угрупування в Індонезії погрожували християнам акціями насильства в часі Страсного тижня. За інформацією AsiaNews, священику і парафіянам католицької церкви в Кепа-Дурі, на захід від Джакарти надійшли погрози з боку ісламістів, які вимагали скасувати заходи, які традиційно проводяться перед Великоднем.

27 березня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що в Єгипті почастішали акти насильства щодо християн-коптів після того, як скинули президента Хосні Мубарака, котрий намагався не допускати проявів релігійного екстремізму.

У ніч з 26 на 27 березня в м. Золотоноша, що на Черкащині, вандали вже вдруге понівечили фігуру Пресвятої Богородиці, цього разу відбили голову.

За даними 28 березня відомо, що кількість жертв теракту на автовокзалі в північно-нігерійському Кано досягла, щонайменше, 108 осіб. Згідно з інформацією німецького відділення International Society for Human Rights, вибух відбувся в Сабон-Гарі  – районі, який вважається місцем проживання іноземних громадян, перш за все, народності ігбо, котра сповідує християнство і поширена на півдні Нігерії.

29 березня повідомляється, що узв'язку із загостренням внутрішньої ситуації на Шрі-Ланці почастішали випадки агресії з боку буддійських націоналістів щодо християн. Підпал статуї Діви Марії в Авмссавеллі на початку року, напад на християнський центр в Кахатагахапітії кілька днів тому, є прикладами насильства з боку націоналістів, що сіють страх серед представників меншин.

 Малюнки з повішаним єпископом знову з’явились на стінах досі неповерненого римо-католицького храму Севастополя. Обряди екзорцизму на місці провели обидва єпископи дієцезії. Відтоді місцеві священики з парафіянами щодня відправляють молебень біля стін храму.