Тижневий огляд: переслідування християн (25.08 – 31.08)
  • Пон, 01/09/2014 - 15:28

26 серпня повідомляється, що одночасно з розширенням впливу джихадистів на території Іраку, інше терористичне угрупування ісламізму "Боко Харам" продовжує захоплювати міста на північному сході Нігерії. Кілька днів тому під контроль терористів перейшли міста Буні Яді, в штаті Ебе, а також Дамбоа та Гуоза, в штаті Борна. Згідно зі статистикою ООН з травня 2013 року, рятуючись від насильства, свої будинки покинули близько 650 тис. жителів країни. Ситуація в Нігерії відрізняється від іракської тим, що там кількість християн і мусульман приблизно однакова, тому просто необхідно зупинити терористів, які вбивають і одних, і других.

Керівник Конференції єпископів Сполучених Штатів Америки архиєпископ Джозеф Куртц передав у Вашингтон звернення до президента Барака Обами: американські єпископи домагаються якнайшвидшого включення США в процес надання допомоги християнам Близького Сходу. Єпископи закликають американців взяти активну участь у наданні допомоги всім близькосхідним послідовникам Христа.

Етнічні та релігійні чистки, здійснювані в Іраку екстремістами з терористичної організації «Ісламська держава» (ІГ), можуть бути розцінені як злочини проти людяності. Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Наванетхем Піллей.

Відповідно до інформації за 27 серпня читаємо, що в Ріміні на Мітингу дружби народів з доповіддю виступив постійний спостерігач Святого Престолу при ООН Архиєпископ Сільвано Томазі. Зокрема, він говорив про те, що може і повинна зробити Церква перед обличчям подій в Іраку та в інших регіонах, де знищуються чи переслідуються релігійні меншини. У нас є чітке свідчення Святійшого Отця: він продовжує звертатись із закликами до міжнародного співтовариства і до всіх нас, віруючих, щоб ми молилися за пошук шляхів до миру, він закликає до переговорів і запрошує країни, що мають таку можливість, зупинити агресора з допомогою механізмів ООН.

Апостольський нунцій у Сирії Архиєпископ Маріо Дзенарі засудив відсутність уваги міжнародного співтовариства та ЗМІ до ситуації в Сирії. Архиєпископ зазначив, що "сирійське питання зникло з поля зору міжнародного співтовариства". Він нагадав, що в середньому під час цього конфлікту щодня гине 180 осіб, і рівень цього насильства має тенденцію до збільшення з місяця в місяць.

Правлячий архиєрей Лондонської єпархії УГКЦ владика Гліб Лончина заявив про те, що РПЦ допомагає вести пропагандну кампанію про кризу в Україні та подає дезінформацію про стан речей в Україні.

28 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що Комісія Справедливість і Мир, яка працює при конференції єпископату Пакистану, нагадала про необхідність створення у цій країні національної ради в справах релігійних меншин. У трьох найбільших містах країни: Карачі, Ісламабаді та Лахорі комісія провела консультації з незалежними експертами, представниками неурядових організацій та релігійними лідерами. Під час цих зустрічей обговорювались дії, з допомогою яких оборона релігійних меншин може стати ефективною.

Єпископи Німеччини закликають мусульманських лідерів зайняти чітку позицію щодо ситуації в Іраку. "Терор в Іраку має бути зупинений, а позбавленим даху над головою повинна бути надана можливість якнайшвидше повернутися в свої будинки", - йдеться у спеціальному зверненні Конференції єпископів Німеччини. Єрархи рішуче заперечують думку про насильницьку природу ісламу. "Ісламська держава Іраку і Леванту і іслам - це не те ж саме".

В Бельгії на католицьких парафіях зібрали близько 120 тис. євро для покупки предметів гігієни та господарських предметів першої необхідності в допомогу жителям Іраку. Потрясіння в Бельгії від того, що відбувається в Іраку настільки велике, що результат збору гуманітарної допомоги перевершив очікування.

В Курдистанському регіоні Іраку зустрілися глави Халдо-католицької, Маронітської католицької, Мелкітської і Сиро-католицької церков, а також лідер монофізитської Сиро-яковитської Церкви. Патріархи попросили, щоб міжнародне співтовариство втрутилося і захистило переслідуваних християн Іраку.

Становище на Близькому Сході далі залишається складним і потребує негайного втручання світової спільноти. Винищення християн та інших релігійних меншин ісламістами - справжній геноцид. Комісія ООН з питань прав людини зазначає, що дії ісламістів порушують будь-які права людини: «Перед стратами представники т.зв. Ісламської держави озвучують «злочини» жертв. Їхні тіла залишають на людних, громадських місцях, часто їх розпинають, і протягом трьох днів вони служать попередженням для місцевих мешканців».  

В індійському штаті Керала пропозиція заборони алкогольних напоїв викликала гучні дебати з приводу використання вина в католицькій Месі. Велапаллі Натесан, генеральний секретар Шрі Нараяна Дхарма Паріпалана – потужного індуїстського руху, стверджує, що заборона на алкоголь повинна поширитися по всій Кералі, включаючи церкви. В.М.Судхіран, місцевий голова партії Конгресу зазначив, що церкви мають бути звільнені від цієї заборони, оскільки вони використовують вино в сакраментальних цілях.

Згідно з інформацією за 29 серпня читаємо, що Папа Франциск прийняв на аудієнції кардинала Антоніо Вельо, главу Папської Ради душпастирства мігрантів і подорожуючих, з яким обговорив, насамперед, драму іракських біженців. У коментарі для «Радіо Ватикану» єрарх зазначив, що за словами Святішого Отця, Церква повинна бути в перших рядах тих, хто допомагає найслабшим і беззахисним. На думку кардинала Вельо, міжнародне співтовариство не докладає належних зусиль для вирішення ситуації.

Митники і службовці мексиканського Інституту міграції заборонили єпископу Табаско Херардо Хесусу Рівері богослужіння. Єрарх разом із десятком монахів, серед яких брат Фрай Томас Гонсалес, директор Будинку мігрантів, готувався до Літургії в пам'ять про 72 мігрантів з Центральної і Південної Америки, що трагічно загинули у серпні 2010 року в Сан-Фернандо. Священнослужителі попросили дозволу перейти кордон і відправити Літургію на території Гватемали.

Славнозвісний «зникаючий лист» патріарха Кіріла до патріарха Варфоломія про злочини, які «під видом АТО» творять розкольники й уніати проти канонічного православія в Україні, попри очікування багатьох православних України і (нажаль) небагатьох в Росії не був відкликаний, ні навіть просто забутий. Ті, що надіялися, що цей лист – «людська помилка патріарха», зроблена під нещадним тиском Кремля, можуть більше не обманювати себе. Адже історія отримала продовження – з таким же «глибоким занепокоєнням» злодіяннями уніатів та схизматиків проти українського православія патріарх звернувся тепер до ООН, СБ ООН і ОБСЄ.

70 проти 55 священиків Черкаської єпархії УПЦ МП підтримують створення єдиної православної автокефальної церкви в Україні, але, при цьому, бажають, щоб це відбулося без порушення канонів православної церкви. Священики також скаржилися, що поминання у богослужіннях патріарха Кіріла викликає обурення і навіть протести серед їхніх прихожан. Правлячий єпископ цієї єпархії Софроній фактично дозволив не поминати патріарха там, де це викликає протести.

30 серпня повідомляється, що мати й брат пакистанського міністра-християнина, котрого вбили через віру, зустрілися з Папою Франциском. Син 87-літньої Марти Шахбаз Бхаті був убитий у своїй країні, де, будучи католиком, він був частиною релігійної меншини. Зараз його сім’я намагається зберегти пам’ять про нього.

Індуїстські бойовики штату Уттар-Прадеш, що в Індії, оголосили, що близько 70 осіб «навернулися» з християнства в індуїзм. Вони заперечують, що «навернення» відбулося внаслідок насилля та залякування, стверджуючи, що жителі віддаленого села «зрозуміли свою помилку» й повернулися до індуїзму. Група бойовиків знесла хрест з сільської церкви, заявивши, що після церемонії «очищення» церква буде перетворена в храм індуїстського бога Шиви.  

У Кенії з 2005-го року бойовики аш-Шабаб («Рух юнаків-мусульман») активно виступають за «зачистку» регіону від християн та їхніх храмів. Одночасно з цим жертвами такфірістів стають і мусульмани-суфії, чиє віросповідання ідеологи аш-Шабаб вважають «неправильним» і таким, що «підлягає викоріненню».

На сході Нігерії ісламські терористи вчинили напад на католицьку церкву і захопили будинки християн. Десятки християн убили, церковну будівлю зруйнували. Бойовики обезголовили чоловіків, а також примусили жінок перейти в іслам та вийти заміж за мусульман. Конкретне місце нападу не вказано.