Тижневий огляд: переслідування християн (26.05 – 01.06)
  • Чтв, 05/06/2014 - 00:10

27 травня з’явилося повідомлення про те, що складна політична ситуація в Україні, особливо в регіоні Донбасу, є серйозною перешкодою для нормального душпастирства Церкви. Багато священнослужителів уже кілька тижнів поспіль не можуть відправляти літургію у своїх спільнотах. Це пов'язано з діяльністю сепаратистів.

28 травня повідомляється, що засуджена в Судані до страти через повішення Меріам Яхья Ібрагім народила дівчинку. Через тяжкі умови утримання в тюрмах, їй дозволили народити дитину в лікарні. Смертний вирок жінці суд виніс за нібито відступництво від ісламу.

У Донецьку пропав о. Павло Вітек, католицький священик, який приїхав з Польщі до настоятеля римо-католицького храму о. Миколая. Місцезнаходження о. Павла досі не відоме. За непідтвердженою інформацією, священика утримують представники Донецької народної республіки в будівлі СБУ.

Отець Павло Вітек знайшовся. Про це повідомив учасник молитовного марафону у Донецьку на своїй сторінці у Фейсбуці. Подробиці активісти обіцяють розповісти пізніше. 

Верховний суд в Лахорі не розглянув апеляції Асії Бібі, засудженої до смертної кари через повішення за звинуваченням в образі Мухаммеда. Слухання кілька разів відкладали. Цього разу його скасували без пояснення причин і не призначивши іншої дати.

Група ісламської молоді, що належить до організації «Брати-мусульмани», напала на монастир святих Павла і Антонія у Бені-Суейфі. Молодики закидали коптську обитель пляшками із запальною сумішшю і кислотою. Поліція не втрутилася в конфлікт.

В День захисту дітей нігерійські діти зібралися на площі міста Енугу, щоб звернутися до Бога з проханням про допомогу 200 школяркам, узятим в заручниці ісламістами. Учасники молитви тримали в руках плакати, що закликають до негайного звільнення дівчаток.

Відповідно до інформації за 29 травня читаємо, що пастор однієї з протестантських церков Донецька, Сергій Косяк, потрапив у полон до терористів організації "ДНР". Його жорстоко побили, а потім відпустили. Все відбувалося в будівлі Донецької обласної державної адміністрації, де зараз знаходиться близько 80 заручників.

Бойовики терористичної організації «Донецька народна республіка» планомірно реалізують положення власної “конституції”, яка виключає свободу віросповідання. Про це повідомляється на підставі аналізу інформації щодо порушень прав віруючих в Донецькій області з боку бойовиків ДНР.

Патріарх Московський Кирил заявив, що політична діяльність однієї з трьох найбільших на Україні Церков -  Української Греко-Католицької Церкви під "русофобськими гаслами" в останні місяці кинула "глибоку тінь" на відносини між Російською православною церквою і Ватиканом.

30 травня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що внаслідок нападу мусульман на католицьку церкву Матері Божої Фатімської, який стався в Бангі, столиці Центральноафриканської Республіки, могло загинути до 30 осіб. Серед жертв є 76-річний священик о. Поль-Еміль Нзале. Точна кількість загиблих поки що невідома, чимало поранених у важкому стані.

У Судані продовжують затримувати і засуджувати за перехід з ісламу в християнство. Після того, як смертний вирок отримала 27-річна Меріам Ібрагім, до в’язниці потрапила 37-річна Фаіза Абдалла.

Згідно з інформацією за 31 травня читаємо, що в індонезійському місті Бантенг ісламські фундаменталісти закидали камінням приватний будинок, в якому молились вервицю католики з парафії Пресвятої Родини. Будинок є власністю директора видавництва «Galang Press». На момент нападу господаря не було вдома, однак коли він повернувся додому із своїм товаришем журналістом, то відбулася повторна атака. Нападники вдерлися до будинку і почали бити учасників молитовного зібрання металевими прутами. Вони також побили журналіста і важко поранили в голову директора видавництва.

1 червня повідомляється, що у Криму кубанські козаки напали на парафіян Української православної церкви Київського патріархату. Люди зійшлися на недільну службу, проте до храму їх не впустили кілька десятків чоловіків у російському козачому вбранні. Віряни  повернулися до власних автівок, проте покидати територію церкви відмовилися. Після чого так звані «казаки» битками та нагайками почали трощити машини.

В Північній Кореї засудили до пожиттєвої каторги за нібито шпигунство і спробу створити підпільні церкви південнокорейського місіонера Кіма Чен Вука. Це ще один християнський місіонер, якого затримав і засудив місцевий тоталітарний режим.

Католики Індії висловили своє обурення загальним зростанням насильства у країні, зокрема злочином, який стався тут недавно. У селі Карта у штаті Уттар-Прадеш дві дівчинки, 13  і 15 років, були знайдені повішеними на дереві. Розтин підтвердив, що перед смертю вони були неодноразово зґвалтовані.