Тижневий огляд: переслідування християн (27.05 - 02.06)
  • Втр, 04/06/2013 - 20:25

Відповідно до інформації за 27 травня читаємо, що у Франції за останні 5 років подвоїлася кількість антихристиянських акцій. Журнал Національної асамблеї оприлюднив статистику в період з 2008 до 2012 року. Згідно з офіційною статистикою, 2008 р. у Франції зафіксували 275 актів християнофобії, 2009 р. – вже 390, 2010 р. – 522, 2011 р. – 527, а 2012 р. – 543.

 

28 травня повідомляється, що Catholic Secular Forum назвав штат Карнатака одним з найнебезпечніших у зв'язку з антихристиянським насильством в Індії. У 2011 р. тут відбувалося по 3-5 антихристиянських протиправних дій на день. Загалом було зареєстровано більше 1 тис. випадків дискримінації та насильства на релігійному ґрунті щодо християн.

 

Згідно з інформацією за 29 травня читаємо, що у Судані глава Ісламського центру проповіді й порівняльних досліджень Аммар Салех зажадав від уряду вжити рішучих заходів проти поширення християнства. На думку Салеха, християнські місіонери занадто сміливо проповідують на території Судану. За інформацією незалежного медіа-агентства «The Sudan Tribune», Салех звернувся також до місцевих органів влади із закликом зайняти тверду позицію проти «християнізації» Судану.

 

У Загребі відбувся марш прихильників різноманітних ґей-організацій. Метою акції був протест проти організації загальнонаціонального референдуму стосовно внесення визначення сім’ї, як життєвого союзу одного чоловіка та однієї жінки. Основними транспарантами демонстрантів були богохульні гасла та образи в адресу християн. Серед гасел звучали також і заклики до вбивства католицьких священників.

 

Як показали достовірні дослідження, щороку у світі понад 100 тисяч християн вбивають через їх віру, – зазначив на форумі Ради ООН з прав людини представник Апостольської Столиці. Архиєпископ Сільвано Томазі розповів, що ці дані не включають християн, які стали вигнанцями, котрих позбавили місць культу чи викрали. Переслідування християн відбувається перш за все на Близькому Сході в Африці і Азії. Воно є результатом фанатизму, нетолерантності, тероризму і несправедливого законодавства.

 

У штаті Нью-Йорк розгорілися суперечки про доречність публічної християнської молитви. У м. Грисі два позивача подали скаргу проти міста, вимагаючи редагувати молитву, яку традиційно промовляють перед відкриттям засідань міської ради. На думку скаржників, з молитви необхідно забрати всі посилання на християнство.

 

У Пакистані в християнському селі Хушпур недалеко від Фейзалабада вбили учня 10 класу, кілька людей отримали поранення. Батька хлопця і братів, які намагалися врятувати його, поранили. Причиною нападу стала суперечка через землю.

 

30 травня повідомляється, що все частіше під час публічних дебатів, а то і в трибуналах, християнам наголошують на тому, що вони можуть вірити у своїх домах в що хочуть, але не можуть публічно діяти згідно із своєю вірою.

 

31 травня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган назвав час християнських імператорів у Візантії «темною главою» в історії. На думку Ердогана, в XV ст. після завоювання Константинополя мусульманами настав «час Просвітництва».

 

Єпископат Танзанії попереджає про зростаючу загрозу зі сторони ісламських екстремістів. «Останні події не можна сприймати відокремлено» – сказав у зв’язку із зростанням хвилі насильства щодо християн в цій східноафриканській країні єпископ Ірінжі Тарсісіус Нгалалекумтва.

 

За даними 1 червня читаємо, що «Арабська весна» в Єгипті продовжує демонструвати свою справжню природу, «легалізувавши» переслідування християн, вважає американський експерт в області арабської мови та історії Раймонд Ібрагім. Християни стають улюбленою мішенню прокурорів. Слово християнина не може протистояти мусульманському, навіть якщо свідчить дитина.

 

У Європейському суді з прав людини троє британських християн програли справи про дискримінацію на робочому місці. Медсестра Ширлі Чаплін була відсторонена від роботи, коли відмовилася зняти хрестик. Консультант Гері Мак Ферлейн був відсторонений від роботи за неадекватну поведінку. Він сказав клієнтові, що не може обслужити одностатеві пари, а реєстратор РАГСу Ліліан Лейдел була покарана адміністрацією, коли попросила дозволу не брати участі у реєстрації одностатевих «шлюбів».

 

2 червня повідомляється, що в Єрусалимі вдруге за тиждень поглумилися з християнського храму. Невідомі розмалювали зневажливими графіті католицьку церкву Пресвятої Богородиці на горі Сіон, а також прокололи шини припаркованих неподалік авто.