Тижневий огляд: переслідування християн (28.04 – 05.05)
  • Втр, 06/05/2014 - 13:36

29 квітня повідомляється, що за підтримки місцевої влади, деякі узбецькі імами не дозволили сім'ям трьох колишніх мусульман, які перейшли в християнство, поховати своїх близьких родичів на державних кладовищах разом з іншими родичами. Кладовища в Узбекистані перебувають у державній власності, тому тих, хто прийняв християнство позбавляють права бути похованими разом з мусульманами.

В ніч з 28 на 29 квітня у Львові невідомі підпалили студентський храм св. Володимира, що у студмістечку Національного Лісотехнічного університету України (вул. Природна, 8а). Пожежу помітив таксист, що проїжджав поруч о 4 ранку. Храм вдалось врятувати. Ведеться слідство. На місці події побував владика Венедикт Алексійчук.

Відповідно до інформації за 30 квітня читаємо, що у Пакистані триває молитовний протест католиків проти брутальної жорстокості мусульман. За останні кілька днів там зґвалтували трьох дівчаток у віці від 6 до 9 років. Одна з них померла, дві перебувають в лікарні, причому 7-річна Сара у важкому стані. Оборонці прав людини в Пакистані б’ють на сполох через жахливе зростання кількості випадків сексуального насильства над дітьми і жінками-християнками, а також змушування християнок до шлюбу з мусульманами.  

В Галілеї група молодих людей, одягнених як ортодоксальні євреї, увійшли в місцевість Табха, біля Галілейського озера, на територію, що належить бенедиктинцям, і почали закидати камінням хрест, що стоїть там. Після втручання литовського паломника, який був свідком подій, група пішла до монастиря монахинь-бенедиктинок. Там вимазали брудом вівтар і скинули з нього хрест. Тоді знищили лавки, залишаючи на них намальовані зірки Давида. Перед тим, як покинути монастир, вони плювали на осіб, що перебували там.

У місті Олдама поблизу Чихуахуа, на півночі центральної частини Мексики, в Страсний тиждень був викрадений і вбитий католицький семінарист. Як і багато інших семінаристів, 21-річний Самуель Густаво Гомес Велета отримав доручення протягом Страсного тижня зайнятися місіонерською роботою в парафії св. Ієроніма в сільській місцевості. Мексиканська газета "El Diario" повідомила, що найбільш вірогідним приводом для викрадення семінариста була крадіжка його автомобіля.

У північно-східній Сирії джихадисти з т.зв. «Ісламської держави Іраку і Леванту» (ISIL) оголосили, що стратили сімох ув'язнених християн, двох з них - розп'яли на хресті. Страчених вважають відповідальними за напад із застосуванням гранат на одного з бойовиків в місті Рака в долині Євфрату, де ісламісти встановили свій жорсткий режим.

В швейцарському селі Зеевіс-Шмітт (кантон Граубюнден на сході країни) втретє за два тижні був осквернений католицький храм. Вандали замалювали помадою фігури святих, намалювали свастику на молитовнику, залили невідому рідину в освячену воду.

1 травня з’явилося два повідомлення, зокрема про те, що християни, яким вдалося пережити переслідування і напади в індійському штаті Орісса в 2008 році, все ще зазнають переслідувань. «Невідомі» продовжують нищити їхні будинки, вимагають платити данину і залякують їхніх близьких. Поліція не реагує на скарги і, навпаки, потурає злочинцям.

У столиці Судану Хартумі вагітній християнці загрожує страта за відмову від ісламу. Жінка була вихована в християнських традиціях, незважаючи на те, що її батько був мусульманином. Її чоловікові - християнину - можуть присудити 100 ударів батогами за «перелюбство». Шлюби з християнами в Судані заборонені.

Згідно з інформацією за 3 травня читаємо, що в Донецьку скоїли напад на молитовну палатку, жорстоко побили священика і його сина.