Тижневий огляд: переслідування християн (29 липня - 4 серпня)
  • Втр, 06/08/2013 - 16:01

29 липня агенство Reuters повідомило, що бойовики угруповання «Ісламська держава Іраку і Леванту», пов'язаного з «Аль-Каїдою», викрали в Сирії італійського католицького священика Паоло Даль'Ольо. Інцидент стався в місті Ракка на сході країни, який контролюють супротивники Башара Асада з числа радикальних ісламістів. Даль'Ольо був викрадений, коли здійснював прогулянку містом.

24 людини загинули при вибуху, що прозвучав в ніч на вівторок 30 липня в північнонігерійському місті Кано. Теракт був здійснений в районі, населеному в основному християнами. Він і раніше був мішенню бойовиків з «Боко Харам».

Як повідомили християнські ЗМІ у середу 31 липня у Нігерії викрадено 24-річну Аїшу, дочку Реймонда Узоечіна з Абуджі, пастора п'ятидесятницької громади «Redeemed Christian Church of God» і утримують в палаці місцевого еміра після рішення шаріатського суду, що зробив опікуном дівчини мусульманина.

За  інформацією з промови Архиєпископа Сільвано Томазі, постійного спостерігача Святого Престолу при Організації Об'єднаних Націй, а також Гудрун Куглер, вченої з Австрії, яка під час конференції ОБСЄ в Тирані представила рапорт нетерпимості та дискримінації християн: на Близькому Сході, в Африці та в Азії систематично зростає кількість нападів на християнські спільноти. Щороку понад 100 тисяч християн вбивають за їхню віру. Свобода віросповідання обмежена не тільки в країнах, де християнство є меншістю. З проблемами нетерпимості також стикається історично християнська Європа.

В Еритреї влада покарала 39 студентів-протестантів «за християнські вірування», виключивши з випускної церемонії і відправивши на примусові роботи. «Винних», 11 з яких - дівчата, вибрали з 17 тис. випускників, які закінчили 13 липня військову підготовку, повідомляє Open Doors з посиланням на офіційний сайт еритрейського міністерства інформації.

У Білорусі настоятель парафії Зіслання Святого Духа в Борисові о.Владислав Лазар вже близько місяця перебуває у в'язниці КДБ. Про це повідомив незалежний журналіст Костянтин Шіталь у своєму Фейсбуці з посиланням на інших католицьких священиків.

Бангладеш - це бідна країна з дуже серйозними соціальними проблемами, де релігійні чинники часто використовуються для політичних маніпуляцій – наголошує «Допомога Церкві в потребі». Там й далі утримується релігійна напруженість, а радикальні ісламістські групи домагаються прийняття закону про богохульство Це може бути приводом, щоб вдарити по релігійній меншості.

В Єгипті здійснені напади на три коптські церкви. Прихильники колишнього президента Мохаммеда Мурсі закидали пляшками з «коктейлем Молотова» церкви Аль-Азра і Анбал Ебрам в місті Мінья (Середній Єгипет). Вони також намагалися напасти на церкву коптської спільноти Ель-Еслах.

Християни у Єгипті почувають себе щоразу у більшій небезпеці. Ісламісти, що проводять демонстрації на вулийцях Каїру і інших міст, звинувачують християн у поваленні президента Мухаммеда Мурсі, прагнучи таким чином викликати міжрелігійну конфронтацію і посилення ісламського терору, – вважає о. Рафік Грейхе, речник Католицької Церкви у Єгипті.

На ассирійське поселення Тел-Хормізда, на півночі Сирії недалеко від кордону з Туреччиною, скоєно третій за останні 2 місяці напад. Близько 50 арабів-мусульман приїхали на мотоциклах в село і відкрили стрілянину. Двоє місцевих жителів поранені.

У Пакистані знову стався погром християн. У християнському районі Шад-Баг в Лахорі група мусульман за допомогою насильства вирішила змусити місцевих жителів платити додаткові гроші за телевізійний кабель.

Після періоду непевності підтверджується версія про викрадення італійського єзуїта в Сирії. Таку інформацію повідомили друзі о.Паоло Даль’Огліо.