Тижневий огляд: переслідування християн (30.04 – 13.05)
  • Пон, 14/05/2018 - 21:07

30 квітня повідомляється, що на Філіппінах вбили католицького священика. О. Марк Антоні Юага Вентура, якому було 37 років, помер одразу після недільної Літургії. Свідки кажуть, що в нього стріляли двічі, коли виходив з церкви. Вбивця та ще один чоловік під'їхали до храму на мотоциклі, їхні обличчя були закриті шоломами. Філіппінський єпископат рішуче засудив цей злочин.

Щонайменше сім людей загинули під час чергового нападу на церкву в Нігерії. Єпископат цієї країни вимагає відставки президента, який не може гарантувати безпеку своїх громадян. Нігерійські єпископи також зазначають, що йдеться про повну ісламізацію цієї африканської країни.

Згідно з інформацією за 2 травня читаємо, що щонайменше 15 осіб загинули та кілька десятків поранені у столиці Центрально-Африканської Республіки Бангі під час збройного нападу на церкву Матері Божої Фатімської. Серед загиблих є священик. Церкву обстріляли вогнепальною зброєю та закидали гранатами під час ранкової Літургії.

3 травня з’явилося повідомлення про те, що на зустрічі з президентом Нігерії Мохаммаду Бухарі американський президент Дональд Трамп пообіцяв розібратися з проблемою вбивств християн у Нігерії. Трамп закликав Нігерію та федеральних державних і місцевих лідерів «зробити все можливе, щоб негайно захистити постраждалі громади та невинних цивільних осіб усіх релігій, включаючи мусульман і християн».

Відповідно до інформації за 8 травня читаємо, що нещодавно відбулося інтерв’ю Алессандро Джізотті з Префектом Конгрегації Східних Церков кардиналом Леонардо Сандрі. Говорили про співчуття Папи Франциска до населення Близького Сходу, наступну зустріч Святішого Отця з Главами Церков Близького Сходу, солідарність з переслідуваними християнами.

11 травня повідомляється, що комісія США з міжнародної релігійної свободи (USCIRF) знов віднесла Росію до категорії "країн, що викликають особливе занепокоєння", в тому числі через переслідування віруючих на окупованих територіях Криму та сходу України. Звіт про релігійну ситуацію в світі за 2017 рік USCIRF оприлюднила 25 квітня в Вашингтоні.

Згідно з інформацією за 13 травня читаємо, що внаслідок вибухів на території трьох католицьких церков в Індонезії загинули щонайменше п'ять осіб. Атака сталася під час ранкової недільної меси в місті Сурабая, провінція Східна Ява, і була здійснена терористами-смертниками. За словами поліції, кількість жертв може зрости.