Тижневий огляд: переслідування християн (5 – 11 серпня)
  • Втр, 13/08/2013 - 00:49

5 серпня повідомляється, що у північній частині В'єтнаму розташована єпархія Вінь, ординарієм якої вже три роки є єпископ Пол Нгуєн Тай Хоп. Це область, де напруженість у відносинах між католиками і комуністичною владою особливо висока. Часто це закінчується репресіями, арештами, судовими процесами та ув'язненням. Єпископ Пол Нгуєн Тай Хоп вважає, що місія єпископів, як в'єтнамців, полягає у тому, щоб брати участь у розвитку країни, підтримувати зміну менталітету, прагнути до позбавлення марксизму ролі центральної ідеології та повернення до традиційної культури.

У Пскові у власному будинку вбили о. Павла Адельгейма, відомого священика і богослова, котрий постраждав за свою віру в радянські часи. За попередніми даними, смертельну рану ножем о. Павлу завдав психічно неврівноважений молодик, який приїхав з Москви за рекомендацією когось із знайомих священика.

Згідно з інформацією за 6 серпня читаємо, що незабаром може розпочатись беатифікаційний процес Френсіса Хог Йонг-хо, єпископа Пхеньяну, столиці Північної Кореї. Кілька десятків років тому він став жертвою переслідування католиків у цій країні, однак офіційно вважався живим, бо не було доказів його смерті. Тому його ім’я згадувалось у „Annuario Pontificio”  як ординарія Пхеньяну з коментарем «пропав без вісті». Лише у виданні 2013 року єпархія зазначена без глави, а єпископа визнано мертвим.

Священики у Мексиці все частіше стають жертвами примусу і шантажу не лише наркокарелів, але і класичної мафії. Остання на «своїй» території примушує людей та інституції платити регулярну данину в обмін на спокій.

7 серпня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що викрадені в Сирії архиєреї - православний митрополит Алеппський Павло і сиро-яковитський єпископ Марк Григорій Юхан Ібрагім - живі і знаходяться в Туреччині. Про це повідомив британський дипломат, який, на умовах анонімності, стверджує, що отримав інформацію від представника США Чарлі Дента. 

З різкою критикою участі західних держав у конфліктах на Близькому Сході виступив маронітський кардинал Бешара Бутрос Рай. Він зустрівся з ліванською діаспорою, яка проживає в африканських країнах. З цього приводу він сказав, що сьогодні у фінансовому, політичному і військовому відношенні Захід підтримує фундаменталістів, ослаблюючи помірні тенденції суспільства.

У єгипетській провінції Мінья прихильники «Братів-мусульман» здійснили напади на 2 коптські церкви: постраждали храми в селах Ріда і Бені-Ахмед. У Ріді ісламісти пошкодили фасад церкви і будинки коптів поруч з нею. У селищі Бені-Ахмед підпалена церква і будинок священика.

Присутність серед понад тримільйонного натовпу молоді на Всесвітніх Днях Молоді надихнула президента Болівії Ево Моралеса на дивовижну ініціативу. Після повернення з Ріо-де-Жанейро він вирішив дати новий імпульс своїй ідеї, щоби створити власну «національну Церкву». Її назва звучить щоправда дещо помпезно: «Оновлена Католицька Апостольська Церква багатонаціональної держави». Єпископ Кшиштоф Бяласік каже, що на разі йдеться більше про різновид секти, аніж про Церкву, але мета є зрозуміла: поділити болівійців з погляду віри.

Відповідно до інформації за 8 серпня читаємо, що молодий іранець був засуджений до десяти років тюремного ув'язнення за своє навернення в християнство, що було визначено державним судом, як «підрив національної безпеки Ісламської Республіки».

Кількість біженців з Сирії зростає з кожним днем. Згідно з доповіддю верховного комісара ООН у справах біженців Антоніу Гутерреша, в ООН зареєстровано близько 1,8 млн. сирійських біженців, 2/3 з яких покинули державу з  початку 2013 р. Кожен день країну залишають близько 6 тис. осіб. Асирійцям, втікачам з Саура, ісламісти дозволять повернутися тільки за умови прийняття ними ісламу. В іншому випадку, приїхавши на батьківщину, християни загинуть.

У 2013 році в результаті насильства в різних частинах світу загинуло 14 священиків. Останнє вбивство сталося в місті Марано провінції Тренто, що знаходиться на півночі Італії.

9 серпня повідомляється, що після зростання хвилі насильства зі сторони ісламських екстремістів по всій Індонезії, місцевий Архиєпископ Джакарти  Ігнатіус Сухарио закликав католицьку спільноту «берегти чуйність» перед обличчям ризику. Також він закликав висловлювати почуття «приязні і готовності до співпраці з іншими».

Ім’я коптського папи Теодора ІІ очолює список кільканадцяти осіб, яких ісламісти мають намір вбити у Єгипті. Цей список було знайдено в конверті в одній з мечетей Каїру. Хоча він не був підписаний, влада досліджує цю справу, враховуючи рівень потенційної загрози.

Надалі залишаються невідомими доля і місцеперебування двох місіонерів-єзуїтів, викрадених у Сирії. Отця Паоло Даль'Ольо, швидше за все, викрали бойовики, пов’язані із Аль-Каїдою. З отцем Франсом ван дер Лютом немає жодного контакту.

11 серпня з’явилося повідомлення про те, що у китайській провінції Гебей заарештували католицького священика із підпільної Церкви (вірної Папі, а не офіційній державі). Отець Сонг Ваньюн працює у Єпархії Ксіванджі. Його затримала міліція, коли він зранку виїжджав машиною. Досі невідомо, куди його завезли.

Переслідування християн в Єгипті посилюються. На вулиці Каїру та інших міст країни виходять ісламісти з Мусульманського Братства, і звинувачують християн у відповідальності за організацію військового перевороту, який привів до краху президента Мурсі. Мусульмани обіцяють помститись, тому щоденно нападають на коптів, їх церкви, доми і магазини.