Тижневий огляд: переслідування християн (5.03– 11.03)
  • Пон, 12/03/2018 - 22:20

5 березня повідомляється, що в Індії вбили 52-річного священика Хав’єра Телакката. Він помер 1 березня в лікарні після нанесених ножових поранень. Вбивцею виявився його колишній помічник в захристії. Це вже п’ятий католицький священик, вбитий у 2018 році.

Священик Халдейської Католицької Церкви Іраку Салар Каджо заявив, що якщо християни не повернуться за найближчі п'ять років у свої будинки в Ніневійській рівнині, повертатися їм буде нікуди. Священик зазначив, що ситуація в його регіоні, як і раніше, напружена і найближчим часом немає надії на усунення збройного конфлікту між іракською армією і курдами. На його думку, уряд Іраку відмовився від підтримки християнської меншини.

Відповідно до інформації за 6 березня читаємо, що щонайменше 13 осіб загинули внаслідок зіткнень між християнською і мусульманською молоддю в центральній Нігерії.
Черговий спалах насильства розпочався в громаді Касуан Магані в штаті Кадуна, приблизно за 45 кілометрів від столиці штату Кадуна. Багато будинків і магазинів спалили. Місцеві ЗМІ стверджують, що кількість загиблих внаслідок зіткнень значно більша, аніж вказує поліція.

Ісламісти з угруповання «Боко Харам» продовжують здійснювати атаки за межами Нігерії, де спочатку діяла ця терористична група. Нещодавно ісламісти атакували два села в північній частині Камеруну, недалеко від північно-східного кордону з Нігерією, в результаті чого одна людина загинула, а багато будинків були зруйновані вогнем. 23 лютого відбувся напад на Вірказу і Чебеке. Це була вже четверта атака «Боко Харам» на села в Камеруні цього року.

7 березня з’явилося повідомлення про те, що в Оверрі, штат Імо на півдні Нігерії, стався напад на Архиєпископа Ентоні Джона Валентина Обінна. Інцидент стався під час Чину похорону матері проректора місцевого університету. Напад скоїли члени однієї з політичних партій, що беруть участь у виборах наступного року. Попри погрози та образи, Архиєпископ Обінн уникнув побиття завдяки допомозі священиків та парафіян, які захистили його від ударів та вивели з церкви.

Згідно з інформацією за 9 березня читаємо, що провідник Церкви, яка найбільше постраждала від комуністичних гонінь, Блаженніший Святослав Шевчук висловився за діалог між Ватиканом та атеїстичним комуністичним режимом Китаю за будь-яку ціну. Говорячи про ватикансько-російські стосунки, Блаженніший Святослав зазначив, що найбільшою його турботою у цьому питанні є небезпека політичної маніпуляції такими стосунками. Український прелат вважає, що ключовим для подолання цієї небезпеки є координація між Ватиканом і місцевою Церквою.

Церкви Мадриду розписали богохульними та проабортивними графіті й символами фемінізму. Все це відбулося під час так званого феміністичного «страйку» з нагоди Міжнародного дня жінки – 8 березня. Мадридська Архиєпархія гостро засудила такі вандальські акти, назвавши їх нападом на спадщину вірних, вносячи розкол в іспанське суспільство.

10 березня повідомляється, що єпископ Хіларі Дачелем закликав нігерійський уряд до рішучих дій задля звільнення 110 студенток, яких викрали ісламські фундаменталісти. Дівчат викрали 19 лютого, через чотири роки після того, як та ж ісламістська організація «Боко Харам» атакувала ще одну жіночу школу в Чібоку, штат Борно, і викрала 276 дівчат. Сьогодні майже 200 з них досі перебувають у полоні викрадачів, незважаючи на неодноразові обіцянки уряду звільнити їх.

Після акції «Червоний Колізей», яка відбулася 24 лютого 2018 року в Римі, Папська Фундація «Допомога Церкві в потребі» організовує інші заходи, присвячені переслідуваним християнам. «Ніч свідків» – таку назву має серія зустрічей молитви та свідчень, які від 12 до 19 березня відбуватимуться у Франції, Люксембурзі та Італії. Це вже десятий випуск «Ночі свідків».