Тижневий огляд: переслідування християн (7.07 – 13.07)
  • Втр, 15/07/2014 - 17:38

В понеділок, 7 липня, стало відомо, що екстремісти Іраку вдерлися до сирійсько-православної церкви в Мосулі та викрали з неї трьох християн, серед яких були священик і монахиня. Подальша доля жертв невідома.

 8 липня у вівторок  відомий релігійний діяч з Центрального Китаю Чжан Шаоджі засуджений на 12 років за «порушення громадського порядку», пише "The Telegraph". Пастор був затриманий у листопаді минулого року разом з 23 іншими християнами після суперечки з місцевими чиновниками-комуністами. Влада спробувала захопити землю, на якій будувалася церква, тим самим викликавши спротив з боку членів громади. Друзі Шаоджі глибоко приголомшені величиною терміну, на який засудили пастора. Адвокат Лю Вігу заявив, що вирок Шаоджі демонструє загальну установку влади провінції Хенань, де проживає одна з найбільших у Китаї християнських громад.

В результаті нападу ісламістів на католицьку церкву в місті Бамбарі в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) були вбиті 17 християн. Конфлікт між християнською та мусульманською громадами, що виник в березні 2013 після державного перевороту в ЦАР, переріс у міжконфесійну ворожнечу. Її досі не можуть зупинити військовий контингент африканських країн і понад 1,5 тис. французьких військових, які надають йому підтримку. З початку конфлікту в ЦАР загинули більше 1 тис. осіб, більше 1 млн. покинули свої будинки.

Коптів-християн стали частіше викрадати в Єгипті, тому члени християнської меншини звернулися до президента країни Абделю Аль-Сісі з проханням забезпечити християнам більшу безпеку. В одному тільки місті Наг-Хаммаді за останні 3 роки було викрадено 72 людини. Троє з них були вбиті, але за більшість жертв викрадачі вимагають викуп.

Стало відомо, що 8 липня в Донецьку біля свого будинку викрадений священик УПЦ Київського Патріархату протоієрей Юрій Іванов. Служив в домашній церкві Покрова Богородиці в Петровському районі Донецька.

В середу, 9 липня, повідомлено, що досі невідома доля індійського єзуїта о. Алексіса Кумара (Alexis Prem Kumar), викраденого понад місяць тому в Афганістані. Не вдалося нав’язати контакт з викрадачами, з їхнього боку також не поступило жодних вимог.

В четвер, 10 липня, сили безпеки Ірану заарештували трьох новонавернених християн із протестантської спільноти. Регулярні затримання навернених з ісламу християн в Ірані, як правило, незабаром закінчуються звільненням. Однак, відомі випадки обвинувальних вироків і засуджень на різні терміни –від кількох місяців до кількох років.

Стало відомо, що 6 липня у Бангладеш натовп з 50 осіб напав на католицьку церкву в Болдіпукурі. Грабіжники зібрали в одному місці священиків і монахинь, захопили все найцінніше, вартістю приблизно в 13 тис. доларів, і зникли з награбованим, відпустивши захоплених. Згідно інформації від єпископа Дінаджпуру Себастьяна Туду, даний інцидент цілком типовий для єпархії. Поліція завела розслідування. Досі ніхто заарештований не був.

В п’ятницю, 11 липня, було повідомлено про те, що у Польщі за відмову зробити жінці аборт збираються звільнити директора державної «Клініки Святого Сімейства»  Богдана Чазана, який відмовив жінці у процедурі аборту, незважаючи на те, що у ненародженої дитини ставили серйозні дефекти у розвитку черепа і мозку. У цьому випадку польські закони дозволяють робити аборт. Директор клініки Богдан Чазан є католиком. Він для свого захисту керується пунктом, що гарантує йому відмову від вчинення медичних процедур з міркувань совісті.

Під час бомбардувань Суданом Нубійських гір за останні 2 місяці загинули, щонайменше, 10 місцевих жителів-християн, пише Morning Star News. Зруйновано 3 церкви. Християни становлять близько 40% жертв серед цивільного населення з початку чергового витка протистояння між Північчю і Півднем.

 

Пропонуємо Вашій увазі:

Заява глав євангельських протестантських Церков України щодо релігійних переслідувань на Донеччині та Луганщині: http://catholicnews.org.ua/zayava-glav-ievangelskih-protestantskih-cerkov-ukrayini-shchodo-religiynih-peresliduvan-na

Інтерв’ю з Себастьєном де Куртуа: «Яка доля чекає іракських християн?»: http://catholicnews.org.ua/yaka-dolya-chekaie-irakskih-hristiyan