Тижневий огляд: переслідування християн (9 - 15 вересня)
  • Втр, 17/09/2013 - 00:30

9 вересня повідомляється, що у нігерійському штаті Ріверс озброєні нападники викрали англіканського архиєпископа Ігнатіуса Каттея. Глава нігерійських англікан разом з дружиною повертався додому, нападники захопили автомобіль, поліція почала  переслідування, тоді викрадачі відпустили дружину і залишили авто, а з собою забрали самого архиєпископа. Локальні служби і далі продовжують пошуки, хоча жодне угрупування не взяло на себе відповідальності  за викрадення і ніхто наразі не хотів викупу.

У Сирії під проводом радикальних ісламістів повстанці захопили контроль над історичним, переважно християнським, селищем Маалула, що за 50 кілометрів на північ від столиці Дамаска. Наступ повстанців у цьому регіоні очолило ісламістське угруповання «Фронт «Ан-Нусра», відоме також як «Джабгат ан-нусра» чи «Фронт перемоги», пов’язане з міжнародною терористичною організацією «Аль-Каїда».

Монастир Святої Катерини на Синаї - улюблене місце паломництва християн у Єгипті - буде закритий для відвідування за вказівкою служб безпеки, які побоюються нових атак джихадистів. Вже з початком кризи в Каїрі паломництва на Синайський півострів припинилися через ризик спалахів насильства з боку ісламістів.

У Нігерії черговий напад кочівників-мусульман фульбе став причиною смерті як мінімум 10 християн. Вбивство скоєно рано вранці в селі Аду, штат Кадуна. Вбиті були членами католицької парафії св. Андрія в Аду. Християни скаржаться, що, незважаючи на обіцянки лідерів фульбе про те, що напади припиняться, кочівники регулярно здійснюють набіги.

Згідно з інформацією за 10 вересня читаємо, що в той час, коли наше розсіяне життя протікає без значних подій, цілі регіони у світі назавжди перестають існувати. Відбувся вихід християн з Іраку, Західна Африка кишить членами Аль-Каїди, псевдореволюції арабської весни дали страхітливі плоди, а партії, які виступали під демократичними прапорами, часто опинялися під зеленими або чорними прапорами мусульманського екстремізму. Навіть такий прихильник соціальних рухів, як король Йорданії Абдулла каже, що необхідно забезпечити безпеку християн, яким загрожує повне витіснення.

Депутат афганського парламенту Назір Ахмад Ханафі запропонував страчувати мусульман, які приймають християнство. Таким чином Ханафі, що є за сумісництвом казієм (ісламським суддею) сподівається зупинити поширення християнства в країні.

Страшні події в місті Маалула загрожують обернутися катастрофою куди більш трагічною, ніж хімічна атака 21 серпня. Більше тисячі бойовиків Фронту Ан-Нустрі напали на Маалулу. Повстанці штурмом захопили готель «Сапфір», що піднімається на домінанті над містом. Звідси прострілюється практично все місто і підступи до нього. Організувавши оборону, терористи кинулися в місто з криками «ріж невірних». З десяти тисяч жителів більше 80 відсотків християни.

У Kлостерзіммерні німецька поліція забрала сорок дітей у християнської громади «Дванадцять Племен». Підставою таких дій були інсинуації про жорстоке поводження з дітьми, незважаючи на пояснення, що дітей карають лише задля дисципліни. До поліцейської акції залучили 100 офіцерів, які зі спільного дому громади зібрали дітей від 7 місяців до 17 років. Неповнолітніх віддали до прийомних сімей на час розслідування. Свідки свідчать, що батьки дітей не чинили опору владі.

11 вересня з’явилося кілька повідомлень, зокрема про те, що католицький священик більше трьох місяців перебуває у в'язниці КДБ в Мінську без пред'явлення офіційних звинувачень. У липні президент країни Олександр Лукашенко офіційно повідомив про арешт шпигуна, «пов'язаного з іноземними державами через представників Католицької Церкви». Тюремний персонал не прийняв Біблію, молитвослов і вервицю, передані для клірика.

Як заявляє міжнародна правозахисна християнська організація «Christian Solidarity International», кожні три хвилини в світі один християнин своєю мученичою смертю засвідчує свою вірність Христу, а кожного року 170 тис. християн гине за свою віру. Сьогодні в світі сотні мільйонів християн дискримінують і переслідують. Проблеми з дискримінацією християн спостерігаються і в європейських країнах.

Громадянська війна в Сирії не є «світською революцією», вважає італійський журналіст Доменіко Кіріко, який побував у полоні в бойовиків. Кількість викрадень людей у Сирії постійно зростає, так як повстанці та звичайні злочинці хочуть отримати викуп і мати вигоду від переговорів. «AsiaNews» підкреслює, що релігійні лідери є частими цілями для викрадень.

Відповідно до інформації за 12 вересня читаємо, що група арабів-мусульман відкрила вогонь по паломниках біля гробу Праотця Йосифа в Шехемі та влаштувала заворушення, закидаючи пляшками та камінням паломників і солдатів ЦАХАЛу, які їх охороняли. Усе відбулося в часі молитви паломників на гробі Праотця Йосифа. Це не вперше мусульмани чинять насильницький напад на паломників, які відвідують святі місця на території палестинської автономії. Від нападів однаково страждають як паломники юдейського так і християнського віросповідання.

Зростає занепокоєння з приводу місіонерів, які працюють на філіппінському острові Мінданао, зокрема, на півострові Замбоанга. Сепаратисти з Національного фронту звільнення Моро з новими силами нападають на війська уряду, домагаючись створення у цьому регіоні незалежної ісламської держави. Священики, монахи і миряни-місіонери перебувають зараз під загрозою. Поліція рекомендує їм поводитись вкрай обережно, заявляючи, що не в змозі гарантувати їхню безпеку.

Організація Open Doors («Відкриті двері», США ) запускає кампанію по збору 430 000 доларів для надання екстреної допомоги єгипетським християнам. Група зі спостереження за переслідуваннями повідомляє, що за останні два тижні там сталося сім випадків вбивства християн і 17 випадків викрадення дітей, сотні людей отримали поранення в результаті зіткнень з прихильниками екс-президента Мухаммеда Мурсі. Крім того, нападу зазнали 212 магазинів і приватних будинків, що належать християнам, а також 95 церковних будівель, кілька християнських притулків, шкіл та книгарень.

Американський Gatestone Institute опублікував черговий огляд на тему «Переслідування християн у мусульманському світі». Доповідь за червень має ту ж мету, що і будь-яка з цієї серії, - документально підтвердити «хронічний» характер мусульманських гонінь на християн і показати, що причина систематичних переслідувань корениться у світогляді під впливом шаріату.

На Філіппінах ісламісти національно-визвольного фронту Моро взяли в заручники 2 католицьких священиків і використовували їх разом з ще, як мінімум, 20 мирними жителями в якості «живого щита», борючись з урядовими військами в місті Замбоанга (о.Мінданао). Крім 2 священиків серед заручників, за різними даними, числяться від 70 до 250 мирних жителів. Протистояння ісламістів з урядовими військами в Замбоанзі триває з 9 вересня, коли близько 180 бойовиків увійшли в місто і спробували встановити прапор фронту Моро на даху мерії.

За час «Арабської весни» в Єгипті було зруйновано більше 40 християнських церков, а місцеві копти - найстаріша християнська громада у світі - стали об'єктом жорстокого переслідування радикальних ісламістів. При подальшому «розвитку демократії» коптам загрожує повне знищення. Фотограф Девід Дегнер провів кілька днів наприкінці серпня в регіоні Ель-Мінья, і зняв, які глибокі рани отримали християнські церкви Єгипту.

13 вересня повідомляється, що на Філіппінах повстанці з Фронту національного визволення Моро викрали 250 цивільних осіб. Серед заручників є також католицький священик. Тисячі людей втекли з району бойових дій. Інші були ізольовані в будівлях, а також в церквах, де шукали притулку. Ісламські сепаратисти використовують викрадених осіб як живі щити в зіткненнях з філіппінським військом і поліцією. Цікаво, що більшість із заручників є мусульманами. Місцева Церква намагається допомогти емігрантам і біженцям, хоча ситуація є щораз більш небезпечною.

Християни, які втекли з містечка Маалула, написали листа до Конгресу США,  в якому розповіли про те, що вони бачили після того, як бойовики захопили їхнє село. Члени «Фронту Аль-Нурсі», групи бойовиків, визнаної ООН, США та іншими країнами терористичною організацією, грабували «монастирі та церкви, стріляти по хрестах, в міру свого просування зривали священні зображення, вимагали від жителів відмовитися від своєї релігії і перейти в іслам, щоб врятувати своє життя».

Держоргани Білорусі офіційно повідомили Конференції католицьких єпископів республіки про затримання співробітниками КГБ священика Владислава Лазаря. Він обвинувачується у зраді державі. Священику пред'явлене звинувачення у передачі грошей і матеріальних цінностей людині, яка обвинувачується в шпигунстві на користь іншої держави.

Питання про безпеку християнських громад в індійському штаті Карнатака все частіше викликає побоювання. Протягом останніх 3 місяців члени ультра-націоналістичних індуїстських угруповань скоїли не менше 15 нападів на християнські церкви і громади. На думку президента Глобальної ради індійських християн Саджана Джоржа, ці атаки є частиною плану індуїстських ультра-націоналістичних сил з дискредитації конгресу напередодні парламентських виборів в 2014 році.

Після десятимісячного уникання прилюдних виступів, через загрозу з боку мусульманських радикалів, Коптійський Православний Патріарх Тавадрос ІІ знову очолив традиційну молитву і катехизацію у каїрській катедрі. У своїй проповіді з нагоди Коптійського Нового Року, Папа Тавадрос чітко дав зрозуміти, що коптійські християни, яких вбили у серпні ісламські угрупування, стали новими мучениками.

Згідно з інформацією за 14 вересня читаємо, що у південному Єгипті ісламісти переробили протестантську церкву на мечеть. Мусульмани захопили будинок, викинули з нього християнські книги та емблеми і відмовили молитви на посвяту приміщення Богу Магомета. На стінах з’явився напис, який інформує про те, що тепер це «мечеть мучеників». Пастор Менасса Нессеім обурений повною бездіяльністю служб безпеки, бо ні поліція, ні військові не зреагували на інцидент.

Безпека для Іраку є невідомою категорією. Так про майже трирічний термін свого служіння апостольським нунцієм у цій країні говорить Архиєпископ Джорджіо Лінгва. Папський представник визнає, що з міркувань безпеки він не міг навіть добре вивчити Багдад, місто, де розташована нунціатура.

Щороку кількість християн у Німеччині зменшується на 500 тис. осіб. Зараз протестанти і католики становлять майже 60 відсотків суспільства. Згідно з польським виданням «Rzeczpospolita», протягом декількох років «членами християнських церков будуть менше, ніж половина населення Німеччини». Водночас в країні спостерігають «неймовірну навалу різних сект».

Відповідно до інформації за 15 вересня читаємо, що на Сході Церква є воюючою не у фігуральному, а в буквальному сенсі. Буддійські фанатики здійснюють погроми християнських храмів у Шрі-Ланці. Повстанці-ісламісти знищують християнське місто Маалула в Сирії. В Нігерії та Іраці ісламські бойовики тероризують християн і руйнують церкви, а на Філіпінах здійснюють грабіжницькі рейди християнськими селами. В Єгипті лише за два дні в серпні було здійснено 58 нападів на церкви. Наших братів по вірі калічать, вбивають, принижують, позбавляють волі, беруть в заручники і викрадають. Те, що в Європі – кричущий інцидент, там – буденність. Близький Схід «зачистили» від християн. Якихось півстоліття тому там вірував у Христа кожен п’ятий, тепер – кожен 25-й. Але в «цивілізованому» світі більше уваги приділяють винищенню дельфінів, аніж християн.

Католицький архиєпископ Алеппо Бутрос Мараяті скептично висловився про майбутнє християн в Сирії. В інтерв'ю агентству "Fides" єрарх зазначив, що навіть якщо дійде до припинення війни, то й так багато християн покинули країну. Він підкреслив, що в жодного з опозиційних угруповань немає знаків, які "підбадьорювали б християн". На думку єрарха, напад ісламських терористів на християнське село Маалула був цьому "символічним доказом".