Тижневий огляд: життя УГКЦ (01.08-07.08
  • Пон, 08/08/2016 - 23:29

До вашої уваги, головні події з життя УГКЦ, що відбулися протягом тижня, що минув:

1 серпня, у день відзначення пам’яті засновника Згромадження Редемптористів св. Альфонса де Лігуорі, єпископ Михаїл Колтун передав отцю-протоігумену Андрію Раку давню печатку Львівської віце-провінції ЧНІ.

1-2 серпня 2016 р., під час відпустового празника Св. Пророка Іллі, відбулося святкування 300-ліття Боронявського монастиря, яке разом з Отцями Василіянами відзначали: місцевий ієрарх Кир Мілан Шашік, Єпарх Мукачівський та Кир Василій Тучапець ЧСВВ, Екзарх Харківський.

3 серпня 2016 р., було передано Вимогу громадян України адресовану до Генеральної Прокуратури, Кабінету Міністрів, та Адміністрації Президента України  захистити Патріарший собор Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви та відновити законність на скандальній забудові.

5 серпня Архиєрейською Святою Літургією у храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Самбора розпочалася ХІ Міжнародна піша проща родин мігрантів та всіх охочих від Самбора до Зарваниці. Святу Літургію відслужив владика Григорій Комар, єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ. 

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відвідав міжнародну зустріч національних лідерів спільноти «Подружні зустрічі», яка проводиться в місті Яремче від 30 липня до 6 серпня. На подружні зустрічі прибули учасники з восьми країн світу. «Тисячі подружніх пар сьогодні в Україні потребують супроводу, допомоги, ділення досвідом, аби будувати успішне подружжя. Без міцного інституту сім’ї не може бути ані сильного народу, ані сильної держави», – переконаний Предстоятель УГКЦ.

6 серпня розпочалася Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в c. Крилос, яка цьогоріч присвячена ювілейному року Божого Милосердя. Єпископ-помічник Івано-Франківський Преосвященний Владика Йосафат очолив богослужіння Великої Вечірні з Литією, в часі якою було виставлено Чудотворну ікону Галицької Богородиці на загальне почитання. 

Владика Йосафат у Крилосі: «Марія, Мати Милосердя, - чекає нас»

А у неділю 7 серпня, завершилась V Всеукраїнська Патріарша проща в с. Крилос. Кульмінацією прощі стала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. Співслужили нашому Патріарху митрополити та єпископи, серед них Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир (Війтишин), Архієпископ і Митрополит Львівський Кир Ігор (Возняк), Архієпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Кир Василь (Семенюк), єпископ-помічник Івано-Франківський Кир Йосафат (Мощич), єпископ Коломийсько-Чернівецький Кир Василь (Івасюк), єпископ-помічник Тернопільський Кир Теодор (Мартинюк), а також єпископ курії Верховного Архієпископства УГКЦ Кир Богдан (Дзюрах).

Глава УГКЦ в Крилосі: «Щоби побачити живого Бога, який є між нами, нам потрібно повірити і відкрити своє серце…»

Також у цей день:

Владика Дмитро (Григорак), ЧСВВ, знову побував на «Лемківській Ватрі», проте цього разу очолив Архиєрейську Літургію з нагоди ХVІІ Всеукраїнського фестивалю «Дзвони Лемківщини» в урочищі Бичова неподалік міста Монастириська. Напередодні, 6 серпня Єпископ Бучацький УГКЦ благословив відкриття фестивалю та молився молебень.

Преосвященний владика Володимир Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, відвідав Білу Гору над селом Підлисся з нагоди традиційного вшанування пам’яті Маркіяна Шашкевича у місцях його служіння та життя. Преосвященнний владика звершив Архиєрейську Літургію та виголосив проповідь, у якій, поряд із євангельським уривком про оздоровлення сліпців, розмірковував про постать Маркіяна Шашкевича і його слово у пробудженні і відродженні українського народу, що не втратило актуальності і в наш час.

Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський відвідав с. Воля Довголуцька на Стрийщині, де днями відбувався І з'їзд молоді Стрийської єпархії. З цієї нагоди, в місцевому храмі Різдва Пресвятої Богородиці, єпископ очолив Архиєрейську Божественну Літургію, звернувся до молоді зі словом проповіді та уділив усім присутнім архиєрейське благословення.

Блаженнішому Любомирові присудили нову міжнародну премію в галузі соціально-гуманітарних наук та україністики. Міжнародну премію імені Івана Франка здобув архієпископ-емерит, екс-глава УГКЦ Любомир Гузар як автор наукової монографії "Андрій Шептицький Метрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму", виданої в Львові у 2015 році. 

Читайте також:

Духовенство і вірні вітають Високопреосвященнішого Митрополита Львівського Ігоря з Днем Народження!

ОФІЦІЙНА ЗАЯВА Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ з приводу прес-конференції від 3 серпня 2016 року

Як стати успішним. 5 порад від Глави УГКЦ

Блаженніший Святослав: Ми часто маємо спокусу опустити руки. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) розповів, чому українцям так важливо зараз бути у Польщі, як це вплине на польсько-українські взаємини після резолюції про «геноцид», чому українцям за кордоном важливо інтегруватися, але не асимілюватися, а також як стати успішною людиною та чому молодь повинна бути рушієм локальних і глобальних змін.

Анонси:

Салезіяни Святого Івана Боско, УГКЦ запрошують молодь на Салезіянський молодіжний форум, який пройде під гаслом «Стирай межі» 12, 13 та 14 серпня. 

8-21 серпня 2016 р., пройде IV Всецерковна Проща до Патріаршого собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви у м. Київ. 

21 серпня 2016 року при Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві пройде Всеукраїнський з’їзд катехитів.