Тижневий огляд: життя УГКЦ (03.07– 09.07)
  • Втр, 11/07/2017 - 10:25

3 липня 2017 року, до Навчального центру Національної гвардії України, що в Золочеві, приїхали військові капелани, що офіційно  працевлаштовані в Національній гвардії України. Там до 8 липня відбувалися навчання військових капеланів, організовані Національною гвардією України. На навчаннях були присутні шість військових капеланів Української Греко-Католицької Церкви на чолі з військовим єпископом Михаїлом (Колтуном), керівником Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, та отцем Любомиром Яворським, заступником керівника Департаменту.

4 липня 2017 року, військовослужбовці та капелани Національної гвардії України побували в Марійському духовному центрі в Зарваниці Тернопільської області. Поїздка відбулася в межах навчальної програми для військових капеланів, що цими днями триває в Золочеві Львівської області.

5 липня, Архиєпископ і Митрополит Тернопільско-Зборівський Василій (Семенюк) зустрівся з учасниками табору "Великого бажайте", що проходить у Марійському духовному центрі "Зарваниця". Владика благословив дітей та побажав їм доброго побуту й духовного збагачення. Митрополит спільно з дітьми молився за мир та спокій в Україні, адже велике число дітей -учасників табору - є переселенцями з зони АТО.

Днями з візитом до Знам'янки завітав єпископ Одеський української греко-католицької церкви владика Михаїл Бубній.  Окрім освячення куполу та хрестів храму Успіння Пресвятої Богородиці, владика поділився своїми думками щодо поширення греко-католицької віри в Україні та хвилюючих подій у Криму та на Донбасі. 

Владика Михаїл Бубній: Завдання кожного священика - бути готовим йти туди, де Церква потребує

Цьогорічний VII практичний спецкурс ПМВ з місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання проходить в Івано-Франківській духовній семінарії ім. Св. Свящ. Йосафата. Курс розпочався молебнем, який очолив Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський вл. Володимир Війтишин. Після Богослужіння і благословення семінаристів на успішне студіювання, владика Володимир відповів на запитання ПМВ щодо сучасної місії Церкви і служіння місіонера.

Вл. Григорій Комар: Добра є та парафія, де грішні люди стараються жити по-божому

Екзарх Харківський владика Василь Тучапець поділився з семінаристам своїм досвідом служіння на теренах Східної України і розповів про особливості душпастирства у Харківському екзархаті під час спецкурсу ПМВ з місійно0го служіння, який цього року відбувається в Івано-Франківську.

7 липня, як завжди, урочисто перемишляни відзначили храмове свято св.Івана Предтечі, в Перемиському Соборі  Святого Івана Хрестителя.  Архієрейську Святу Літургію очолив Високопреосвященний Архиєпископ Євген (Попович) – Митрополит Перемисько-Варшавський. Співслужили: владика Василь (Тучапець),ЧСВВ - Екзарх Харківський та численне духовенство.

У неділю, 9 липня:

 Владика Іриней Білик, ЧСВВ, проповідував під час Святої Літургії в базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди Ювілею 125-річчя заснування Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії. Святкове богослуження очолив делегат Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава владика Михаїл Бубній, ЧНІ, Екзарх Одеський, який очолює Патріаршу комісію в справах мошенства. З ним співслужили владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський візитатор для вірних УГКЦ в Італії, владика Іриней Білик, ЧСВВ, Канонік Папської базиліки Santa Maria Maggiore.

Голова ПМВ владика Йосиф Мілян відслужив недільну Літургію і вручив сертифікати учасникам VII спецкурсу місійного служіння для семінаристів передостаннього року навчання, який ПМВ цього року проводив в Івано-Франківську.

9 липня в УГКЦ спогадують сороковий день після смерті великого батька і вчителя Блаженнішого Любомира, Верховного Архиєпсикопа-емерита УГКЦ. Того дня у крипті Патріаршого собору, де поховано Блаженнішого Любомира, було відслужено Панахиду. У недільній проповіді цього дня Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав наголосив, що саме цими днями ми стараємося зберегти його духовну спадщину, пригадати усі свої особисті відчуття і переживання від спілкування з ним.

«Діло людини – подякувати Господеві за цей дар», − владика Діонісій у сороковий день після смерті Блаженнішого Любомира

Анонси:

До 12 липня молодь, яка хоче отримати пораду чи дізнатися думку очільника УГКЦ Блаженнішого Святослава, має унікальну нагоду — запитати особисто про те, що цікавить, болить чи хвилює. На найцікавіші із них Патріарх відповідатиме під час зустрічі з молоддю на прощі у Зарваниці, яка відбудеться 15 липня о 16 годині. Запитувати можна в коментаря на сайті  ДивенСвіт чи на сторінці у facebook.com, або, скориставшись спеціальною формою для запитань google.

14-16 липня відбудеться Загальнонаціональна проща до Марійського духовного центру  Зарваниця.  Цьогоріч Загальнонаціональна проща приурочена 150-річчю коронації Зарваницької чудотворної ікони Пресвятої Богородиці, 125-літтю з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого та молитві за мир в Україні.