Тижневий огляд: життя УГКЦ (04.11 - 10.11)
  • Втр, 12/11/2013 - 17:43

5 листопада 2013 року:

В Івано-Франківській архієпархії УГКЦ пройшли чергові лекторії Соціальної доктрини Церкви, які відбуваються в рамках проведення «Суспільних днів», ініційованих комісією Справедливість і Мир УГКЦ спільно із Бюро УГКЦ з питань екології. Цього разу лекторії були проведені в храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що в Івано-Франківську.

Зустріч розпочалась Божественною Літургією, після якої присутні вірні перейшли в цокольне приміщення храму, де в дружній та невимушеній обстановці пройшло представлення та обговорення важливих питань, які стосуються Соціального вчення Церкви. Провести зустріч прибув о. Володимир Містерман, заступник керівника Бюро УГКЦ з питань екології.

У приміщенні Дніпропетровського національного Університету ім. Олеся Гончара у рамках Суспільних днів УГКЦ, відбувся круглий стіл на тему: «Політична відповідальність як передумова ефективної взаємодії між громадянським суспільством і державою».

6 листопада 2013 року:

Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, очолив Божественну Літургію в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, яка була приурочена до створення першого осередку «Лицарів Колумба» в УГКЦ.

У рамках заходу «Демократичні цінності в суспільстві» відбулися відкриті зустрічі із студентською молоддю міста Стрий, що на Львівщині. Такого роду ініціативи Комісія УГКЦ Справедливість і Мир здійснює впродовж року у різних навчальних закладах України. Цього разу місцем проведення слугував  Стрийський коледж Львівського національного аграрного університету та Стрийська гімназія ім. митрополита Андрея Шептицького.

8 листопада у міському палаці культури ім. Гната Хоткевича (м. Львів, вул. Кушевича, 1) відбулися урочистості з нагоди святкування 5-ліття спільноти «Лярш-Ковчег» у Львові. Спільнота «Лярш-Ковчег» – перша і на разі єдина в Україні спільнота Ляршу, яка працює з розумово неповносправними людьми і об’єднує понад 100 осіб.

 

10 листопада 2013 року:

 Блаженніший Святослав Шевчук освятив іконастас у храмі Святого Василія Великого в м. Житомирі. Після цього він очолив Божественну Літургію.

Додамо, що того дня Верховний Архиєпископ УГКЦ вручив о. Віталію Сидоруку, адміністратору парафії, церковну нагороду, надавши йому ступінь протоієрея і право носити нагрудний хрест.

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, відвідав з пастирським візитом храм Святих безсрібників Косми і Дем’яна в с. Махнівці Поморянського протопресвітерату.  Візит відбувся з нагоди престольного празника храму, а також святкувань 320-річчя парафіяльної церкви.  Перед початком Архиєрейської Божественної Літургії єпископ звершив Чин оновлення храму, здійснивши освячення відреставрованої дзвіниці, іконостасу, відновленого семисвічника та запрестольного хреста.

 

Також до вашої уваги:

Слово Митрополита Львівського в день пам’яті Святого славного великомученика Димитрія Мироточця

Сьогодні питання християнської моралі стає у центрі суспільної дискусії – Блаженніший Святослав

«Церкви бажають долучитися до дискусії про Європейські цінності, яка відбувається в українському суспільстві», – Блаженніший Святослав

Блаженніший Святослав: Ми не беремо пожертв від тих, хто нечистий на руку

Глава УГКЦ: Що означає сьогодні бути християнином?

Звернення Комісії УГКЦ у справах родини в день молитви за дітей-сиріт із закликом до спільної молитви

Святий обов’язок кожного – допомогти сироті! Владика Димитрій Григорак
Єпарх Бучацький Голова Синодального комітету Сім’ї та подружжя

93-річний єпископ Української греко-католицької церкви Андрій Сапеляк у Львові отримав паспорт громадянина України, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Священик Стрийської єпархії Зеновій Бенсь, який проживає у м. Городок, Львівської області, покараний карою суспенди. Йому забороняється виконувати усі священнодіяння: служіння Божественної Літургії, уділення Святих Тайн, служіння молебнів, акафістів, вечірні, утрені і інших публічних Богослужінь, чину похорону і уділення інших таїнств.

 

Анонси:

Українська громада Філадельфії та її околиць 17 листопада відзначить 80-ту річницю Голодомору в Україні. Захід розпочнеться о 13.00 спеціальною виставою про голод, у якій візьмуть участь діти та молодь із Українського освітньо-культурного центру, біля Дзвону Свободи. Про це повідомляє видання «Шлях» Філадельфійської архиєпархії УГКЦ.

З 23-27 листопада на офіційному рівні УГКЦ буде відзначати декілька ювілейних дат: 80-річчя Голодомору в Україні 1932-1933рр., 50-ліття перенесення мощів священномученика Йосафата Кунцевича до базиліки св. Петра у Ватикані, закриття Року віри в Католицькій Церкві та 50-ліття заснування Українського католицького університету. Поруч із цими подіями відбудеться третє щорічне вручення Відзнаки імені блаженного священномученика Омеляна Ковча. Події проходитимуть у Римі за участю Синоду єпископів УГКЦ на чолі з Блаженнішим Святославом (Шевчуком). 

Архиєрейська хіротонія митрофорного протоієрея Євгена Мирослава Поповича відбудеться у суботу, 21 грудня 2013 року, в катедральному соборі Святого Івана Хрестителя у Перемишлі (Польща). Архиєрейську Літургію та єпископську хіротонію здійснить Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук. Богослужіння розпочнеться о 10.00.