Тижневий огляд: життя УГКЦ (05.05 – 18.05)
  • Втр, 20/05/2014 - 01:34

5 травня 2014 року Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в катедральному соборі Святого Йосафата, що в Торонто (Канада). Участь у Богослужінні взяли вихованці Школи святого Йосафата. Під час проповіді Блаженніший Святослав звернув увагу вірних на те, що є тільки одне Єство, яке може повернути нам цілісність – Бог: «Мир є даром Божим. Тому молімося до Господа за дар цілісності нашого народу і миру для України».

6 травня, в день пам'яті Святого великомученика Юрія Побідоносця:

В Архикатедральному соборі Святого Юра відбулися урочистості з нагоди святкувань престольного празника. Розпочалося торжество Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Разом з ним молились: Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії, Преосвященний владика Тарас, Єпарх Стрийський, Преосвященний владика Михаїл, Єпарх Сокальський, духовенство Львівської митрополії, представники місцевої влади, численна парафіяльна спільнота та гості святкувань.

Владика Степан (Меньок), Екзарх Донецький УГКЦ, освятив новозбудований храм в с. Азов Розівського району, що на Донеччині. Храм Святого Юрія Побідоносця будувався протягом 2,5 років. Адміністратором цього храму є о. Юрій Селін. 

8 травня Блаженніший Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви, зустрівся зі Стівеном Гарпером, Прем’єр-міністром Канади. Головна тема розмови – політична ситуація в Україні. Цими днями Верховний Архиєпископ Києво-Галицький перебував в Канаді з десятиденним візитом, під час якого відвідує найбільші міста Торонтонської єпархії УГКЦ.

У неділю, 11 травня:

У храмі Собору Пресвятої Богородиці с. Прилбичі Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, завершилася піша проща родин. Зазначимо, проща розпочалась 10 травня о 9.00 год. Божественною Літургією в м. Рудки, відтак прочани, вшановуючи 70-ту річницю смерті Митрополита Андрея і 110-ті роковини смерті його матері Софії, здолали 40 км шляху.

Українські іммігранти в Італії здійснили спільне паломництво до Собору святої Софії в Римі. Захід відбувся з нагоди святкування Cвята матері, яке вже 14 років поспіль організовує УГКЦ в Італії. Особливістю цьогорічного паломництва було виставлення мощів новопроголошених святих Папи Івана XXIIІ та Папи Івана Павла ІІ. Розпочалось паломництво Архієрейською Літургією, яку очолив владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії. З ним співслужив владика Іриней (Білик). 

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Літургії в храмі Успіння Божої Матері в місті Монреаль провінції Квебек (Канада) привітав усіх матерів з їхнім святом. Глава Церкви закликав молитися, щоб та материнська любов ніколи не загасла. «Молімося, щоб ніколи нашому народові не забракло жертовних матерів, які приймають дар життя, піклуються ним, чувають над ним, моляться за своїх дітей», – сказав Блаженніший Святослав.

Із сумом повідомляємо, що у ніч на 11 травня невідомі підпалили храм Покрови Пресвятої Богородиці Тернопільсько-Зборівської архиєпархії у селищі Залізці Зборівського району та вчинили зневагу на Святими Тайнами.

У понеділок, 12 травня 2014 р.:

У Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск підніс дотеперішню Єпархію святого Івана Христителя УГКЦ в Бразилії з осідком у Куритибі до статусу Архиєпархії та митрополичого осідку. Першим архиєпископом-митрополитом призначено дотеперішнього Єпарха владику Володимира Ковбича, ЧСВВ. Одночасно, повідомлено про те, що Папа Франциск створив Єпархію Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці УГКЦ з осідком у Прудентополі, виокремивши її територію з новоствореної Архиєпархії святого Івана Христителя та підпорядкувавши її цьому митрополичому осідку. Першим Єпархом новоствореної Єпархії призначено владику Мирона Мазура, ЧСВВ, дотеперішнього єпископа-помічника Куритибської єпархії УГКЦ.

Розпочалось 56-е Міжнародне військове паломництво до Люрду. Українська делегація на чолі з військовим єпископом Михаїлом (Колтуном) вирушила з Києва, щоб подорожуючи молитися спільно з військовими делегаціями усього світу за мир в Україні та просити заступництва Пресвятої Богородиці для нашої держави, відвідуючи святині Європи на шляху до Люрду. Українські військовослужбовці вже 17 раз представляють Україну на міжнародному рівні у Франції.

Завeршився oфiцiйний пастирський вiзит Блажeннiшoгo Святoслава дo єпархiї Тoрoнтo i Схiднoї Канади, Правлячим єпискoпoм якої є владика Стeфан (Хмiляр). Протягом десятиденного візиту відбулися числeнні зустрiчі Предстоятеля УГКЦ з мoлoддю та дiтьми, членами грoмадських oрганiзацiй, парафiяльних грoмад, українських шкіл; високий гість брав участь у вeличавих кoнцeртах та бeнкeтах, а найважливiшe – очолив низку лiтургiйних вiдправ, у яких вiрнi пiд його проводом прoславляли Гoспoда, вiдчуваючи oсoбливу єднiсть із матiрньoю Цeрквoю в Українi.

14 травня священики УГКЦ взяли участь у третій Всеукраїнській прощі до Перемишлян. Богослужіння цього року очолив Архиєпископ Василь Семенюк, митрополит Тернопільський, у співслужінні Архиєпископа Ігоря Возьняка, митрополита Львівського, владики Василя Івасюка, єпарха Коломийсько-Чернівецького, владики Тараса Сеньківа, Апостольського адміністратора Стрийської єпархії, владики Йосафата Говери, екзарха Луцького, та численного духовенства з усіх єпархій УГКЦ.

15 травня у Львівській духовній семінарії Святого Духа відбулась зустріч Інституту постійної формації духовенства Львівської архиєпархії. Очолив засідання Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії.

У неділю, 18 травня о 17.00 в Архикатедральному соборі Святого Юра, з благословення Високопреосвященного владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського, відбулася прем’єра “Акафісту до Теребовлянської ікони Божої Матері”.
Очолив молитву Високопреосвященний владика Ігор. Йому співслужили: митр. прот. Роман Кравчик, адміністратор Архикатедрального собору Святого Юра та духовенство архикатедри.

Слово Митрополита Львівського на Неділю самарянки

XXI Міжнародна молодіжна піша проща «Львів-Унів», яка тривала з 16-18 травня продовжилась в Лаврі нічними  чуваннями, які очолив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії. Після Вечірньої учасники пішого ходу, а також ті, хто долучився звечора до загальної прощі, молились Утреню, яку супроводжував монаший хор Свято-Успенської Унівської лаври. Уривок з проповіді Преосвященного владики Венедикта під час нічних чувань в Уневі.

 

До вашої уваги:

«Війна – це не парад, а трагедія, нещастя, біль…» - владика Богдан (Дзюрах) про День перемоги

Церква буде спротивлятися спробам купити її з боку політиків, - владика Богдан (Дзюрах).

Про спроби купити церкву і про те, як священнослужителям розмежувати свою духовну дільність та політичні права - у другій частині розмови з владикою Богданом (Дзюрахом)

«Якщо хтось не йде на вибори, бо йому не хочеться, то це вже гріховність…» − Блаженніший Любомир (Гузар)

«Кожний думай, що на тобі мільйонів стан стоїть…» - Блаженніший Любомир (Гузар)

«Українці не люблять авторитарної влади, а не росіян…», − владика Павло (Василик)

Звернення Українського католицького університету до 70-ї річниці депортації кримськотатарського народу

«У Польщі навіть комуніст залишався поляком», − Блаженніший Любомир (Гузар)

Звернення Блаженнішого Святослава до вірних Української Греко-Католицької Церкви з нагоди Декади місійності

 

Анонси:

ВЕЛИКИЙ ВІДПУСТ з нагоди свята ікони Кохавинської Богородиці 22 травня – 25 травня 2014 року Божого.

24 травня 2014 року Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав спільно з Митрополитом і Архиєпископом Львівським Ігорем Возьняком в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрий об 11:00 год. звершать Чин інтронізації Єпарха Стрийського УГКЦ Преосвященного владики Тараса Сеньківа.