Тижневий огляд: життя УГКЦ (06.05 – 12.05.)
  • Срд, 15/05/2013 - 09:16

6 травня 2013 р. в Архикатедральному соборі Святого Юра відбулися урочистості з нагоди святкувань престольного празника.

 Розпочалося торжество Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Разом з ним молились: Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, Преосвященний владика Тарас, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії, духовенство Львівської митрополії, представники місцевої влади, численна парафіяльна спільнота та гості святкувань.

 В часі Святої Літургії владика Венедикт виголосив проповідь, в якій закликав застановитися над богословським аспектом ікони святого великомученика, побідоносця і чудотворця Юрія, де він зображений із списом, що проколює змія.

 

 8 травня 2013 року, з благословення Блаженнішого Святослава (Шевчука), Глави УГКЦ, в приміщеннях єпископської резиденції Єпархії Святого Володимира Великого у Парижі, що на вулиці Фош мікрорайону Венсен (27 rueFoch, Vincennes), відбулася чергова нарада Ієрархів УГКЦ у Західній Європі. У ній взяли участь: Владика Петро (Крик), Апостольський екзарх у Німеччині та країнах Скандинавії; Владика Гліб (Лончина), Єпарх єпархії Пресвятої родини з осідком у Лондоні та Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Ірландії; Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців-греко-католиків в Італії та Іспанії; Владика Борис (Ґудзяк), Єпарх Паризької єпархії Святого Володимира Великого для українців візантійського обряду Франції та делегат у Бенілюксі і Швейцарії.

 Ієрархи УГКЦ у Західній Європі в цьому році вже вдруге зібралися на спільну нараду. Основною темою обговорення під час вчорашньої зустрічі Ієрархів було питання щодо підготовки організаційних заходів з проведення Форуму священиків УГКЦ Західної Європи, запланованого на 2-6 грудня 2013 р. у португальському чудотворному містечку Фатімі.

 

9 травня 2013 року:

 Божественною Архиєрейською Літургією, яку очолив владика Йосиф (Мілян),  у храмі Святого Василія Великого в Києві розпочав роботу ІІ Конгрес мирян Києво-Галицької митрополії УГКЦ на тему: «Нова євангелізація: виклики та завдання».

 Із вступним словом до присутніх звернувся Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ. Він запросив замислитися над тим, що термін «нова євангелізація» означає передавання віри. 

 

Підбиваючи підсумки ІІ Конгресу мирян Києво-Галицької митрополії Української Греко-Католицької Церкви, делегати-миряни, які прибули з Київської архиєпархії, Донецько-Харківського, Одесько-Кримського та Луцького екзархатів, висловили свої побажання стосовно очікувань від священнослужителів. 

 

 Блаженніший Любомир (Гузар),Архиєпископ-емерит УГКЦ, відвідав львівське ТУСК «Обнова». Студенти-католики привітали Блаженнішого Любомира із Воскресінням Христовим та всі разом помолилися. Після цього члени ЛО ТУСК «Обнова» ставили запитання Архиєпископу-емериту УГКЦ. Найперше молодь поцікавилися тим, як знайти себе у світі і не загубитися.

 

 У приміщенні філософсько-богословського факультету Українського Католицького Університету відбулася науково-практична конференція «50 років Конституції ІІ Ватиканського Собору про богослужіння «Sacrosanctum Concilium».Це вже четверта конференція, яку традиційно організовує Патріарша Літургійна Комісія УГКЦ та Кафедра богослов’я УКУ у Світлий четвер.

З привітальним словом до присутніх звернувся Голова Патріаршої Літургійної Комісії преосв.Владика Венедикт (Алексійчук).

 

10 травня2013 року:

Розпочався пастирський візит Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави Української Греко-Католицької Церкви, до греко-католицького екзархату в Афінах. Слід відзначити, що цими днями українська громада Святого Миколая, що діє при катедральному соборі Пресвятої Тройці, святкує свій 15-літній ювілей. Рівно 15 років минає від прибуття до Афін сестер василіанок та заснування української школи при парафії. В аеропорту Е. Венізелос Блаженнішого Святослава зустріли: владика Димитрій, Апостольський екзарх для греко-католиків Греції, владика Ярослав Приріз, Єпарх Самбірсько-Дрогобицький, архимандрит Любомир, радник Посольства України в Грецькій Республіці, п. Євген Осташевський.

 

 Владика-помічник Львівської Архієпархії Венедикт (Алексійчук)разом із працівниками Курії Львівської Архієпархії завітали до Підгірців (Львівська обл., Бродівський р-н.), щоб ближче ознайомитись із визначною святинею Отців Василіян та духовно відпочити.

 О дев’ятій годині, у храмі Благовіщення Пречистої Діви Марії, розпочалась Архієрейська Свята Літургія. У своїй промові владика звернувся до працівників Курії.

 — Я певний того, що Господь покликав кожного з вас до тої праці за яку тепер відповідаєте, і цілком свідомий, що ніхто з вас не є випадково. Бог бачить усіх у цій ділянці праці.

 Він також закликав гідно, з ревністю, взяти участь у святкуваннях з нагоди 1025-ліття хрещення Київської Русі.

 

12 травня 2013 року:

Кульмінацією пастирського візиту Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, до Афін стала Божественна Літургія для української громади Святого Миколая, що діє при катедральному соборі Пресвятої Тройці. Із Блаженнішим Святославом співслужили: Апостольський нунцій у Греції, архиєпископ Едвард Адамс, архиєпископ Афінський Миколай, владика Димитрій та владика Ярослав Приріз

 

 В Івано-Франківську завершився шостий фестиваль Христового міста „Вгору серця - 2013”.Даний захід традиційно проходить в Івано-Франківську в рамках святкування дня міста і організований Молодіжною комісією Івано-Франківської Архієпархії Української Греко-Католицької Церкви. Усіх присутніх та учасників фестивалю привітали Архієпископ і Митрополит Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ Кир Володимир (Війтишин), отець Віталій Дем’янець – голова Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ та заступник міського голови Івано-Франківська п. Михайло Верес.

 

 Українці Парижа і околиць з’їхалися до королівського містечка Санліс, щоб відзначити пам’ять Анни Ярославни, доньки Ярослава Мудрого, королеви Франції.

 Організаторами святкування традиційно стали Єпархія святого Володимира Великого в Парижі, Репрезентативний комітет української громади Франції, Комітет міст побратимів Санліс – Київ – Печерськ.

 

Читайте також:
Проповідь Блаженнішого Святослава у Світлий понеділок
Слово Митрополита Львівського на Світлий вівторок

Слово Митрополита Львівськогона Томину неділю

Лист Блаженнішого Святославадо матерів священиків,які служать в Українській Греко-Католицькій Церкві у світі

Глава УГКЦ: Скеровуємо до братів з Польщі прохання про прощення!

Духовна криза починається з браку любові у сім’ї, – Блаженніший Любомир Гузар

 

 

Анонси:

16-19 травня 2013 року, у м. Надвірна, Івано-Франківської обл., в реколекційному будинку Сестер Служебниць відбудуться чергові реколекції для мирян на тему " Боже Слово в житті християнина ".

 

У Всесвітній день захисту дітей, 1 червня 2013 р., з благословення Високопреосвященого владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського, відбудеться з’їзд та піша проща дітей із парафіяльних катехитичних шкіл Львівської архиєпархії УГКЦ до монастиря Святого Миколая отців василіан, що у Крехові.

Катехитична комісії Львівської архиєпархії, яка є організатором цього заходу, ласкаво запрошує взяти участь у з’їзді дітей та пішій ході.