Тижневий огляд: життя УГКЦ (10.09 – 16.09.2018)
  • Втр, 18/09/2018 - 10:38

У Львові-Брюховичах від 2 до 11 вересня 2018 року проходив черговий Синод Єпископів УГКЦ. Головна тема Синоду − «Боже Слово і катехизація». В Синоді брало участь 42 архиєреї з України та поселень, а саме з країн Центральної, Північної та Західної Європи, Пiвнiчної і Пiвденної Америки та Австралiї.11 вересня, в останній день синодальних засідань, владики затвердили Комунікат Синоду. Тоді до залу засідань було запрошено працівників секретаріату і тих, хто допомагав у його проведенні, щоб подякувати за сумлінне служіння.

Цими вихідними спільнота «Назарет» святкувала свій 14-й день народження. Подячну Божественну Літургію очолив о. Ігор Козанкевич, директор БФ «Карітас СДЄ УГКЦ», а співслужителями були отці, які є в комісії «За тверезість».  На Службі Божій були родичі молодих людей, які проходять реабілітацію у ЗРЦ «Назарет», працівники БФ «Карітас», миряни. Охочі мали можливість приступити до Таїнства Покаяння, яке відбувалося на подвір’ї церкви.

У Тернополі відбулося чергове засідання організаційного комітету щодо проведення Х Всеукраїнського військового паломництва до Зарваниці.  Засідання очолив заступник голови облдержадміністрації Юрій Юрик, Департамент військового капеланства на зустрічі презентував Олександр Мельник. Серед учасників заходу були також військові капелани Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.  Під час засідання обговорили основні питання організації паломництва, його програму та тематику.

З 13 по 16 вересня проходить Пленарна асамблея Конференції католицьких єпископів Європи (ССЕЕ), в якій беруть участь Президенти Єпископських Конференцій Європи, а також представники Апостольської столиці. УГКЦ на цьому заході представляє Отець і Глава Блаженніший Святослав.  Захід відбувається в м. Познань (Польща). Цього року представники із 45 країн Європейського континенту розважатимуть над темою «Європа: роль солідарності у вихованні сумління та формуванні суспільства». Протягом семи робочих сесій владики роздумуватимуть над тим, як оживити дух солідарності на Європейському континенті і що може запропонувати в цих намаганнях Католицька Церква.

Анонси:

19 вересня 2018 року видавництво “Свічадо” запрошує на  презентацію першої книги Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ “Діялог лікує рани”. В рамках 25 Форуму видавців у Львові — 19 вересня о 14:00 год в актовому залі ЛНУ ім. І. Франка (вул. Університетська, 1) відбудеться презентація книги «Діялог лікує рани» з Блаженнішим Святославом Шевчуком, Главою УГКЦ за участю Миколи Княжицького.

20 вересня згромадження сестер св. Йосифа ОПДМ запрошує науковців до участі у конференції, що відбудеться у Львові  (Львівська духовна семінарія Святого Духа). Конференція проводиться з нагоди ювілейного року пам’яті (сторіччя від дня смерті) визначного священика Перемиської єпархії о. Кирила Селецького. В історію УГКЦ він увійшов як основоположник жіночих апостольських чернечих згромаджень, письменник, публіцист і активний громадський діяч.

У суботу, 22 вересня, в  Катехитичному центрі при Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового відбудеться день благословення сімей, які ще не мають дітей. Захід розпочнеться о 15:00 год. молебнем до Ісуса Христа, опісля відбудеться молитва "Над бездітним подружжям". В цей день буде можливість молитися та приступити до мощей св. Пантелеймона Цілителя.

22 вересня, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у місті Києві відбудеться святкування Дня катехита та вручення канонічних місій.  До участі запрошуються катехити та богопосвячені особи, які залучені до катехитичного служіння в Київській Архиєпархії УГКЦ.

Отці Василіяни Провінції Найсвятішого Спасителя запрошують усіх бажаючих узяти участь в XXIII Міжнародній прощі Вервиці до Монастиря Успіння Матері Божої в с. Погоня Тисменицького деканату Івано-Франківської архиєпархії, яка відбудеться 29-30 вересня 2018 р. Б.  Святу Літургію під час прощі очолить Блаженніший Святослав (Шевчук), Отець і Глава УГКЦ.

Відповідно до постанов Сімдесят дев’ятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства (п. 7-8) в Київській Архиєпархії відбудуться З’їзди мирян Київської Архиєпархії.

  • 29 вересня 2018 р.Б., Житомир – З’їзд мирян Вінницького та Житомирського Протопресвітерств;
  • 6 жовтня 2018 р.Б., Київ (Львівська площа) – З’їзд мирян Київського, Білоцерківського, Вишгородського, Чернігівського Протопресвітерств;
  • 27 жовтня 2018 р.Б., Черкаси – З’їзд мирян Черкаського Протопресвітерства.

5-7 жовтня ПМВ ПРОВЕДЕ У РИМІ ІІ ФОРУМ МІГРАНТІВ УГКЦ ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА ЗАХІДНОЇ ЄВРОПИ, ПРИСВЯЧЕНИЙ МОЛОДІУ Форумі візьмуть участь українці (представники духовенства та миряни), які мешкають в Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Великій Британії, Польщі, Бельгії, Нідерландах, Греції, Естонії, Латвії, Молдові.

3-4 листопада у Києві відбудеться ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що пройде під гаслом «Покликання до святості сьогодні». У рамках з’їзду буде проведено форум «Відкриті двері УГКЦ».

4 листопада в рамках ІІІ Всеукраїнського З’їзду мирян УГКЦ відбудеться Форум «Відкриті двері УГКЦ». Місце проведення: м.Київ, Патріарший Собор Воскресіння ГНІХ, Міжнародний виставковий центр.

Пропонуємо до Вашої уваги:

КОМУНІКАТ СИНОДУ ЄПИСКОПІВ УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ (М. ЛЬВІВ-БРЮХОВИЧІ, 2 – 11 ВЕРЕСНЯ 2018 РОКУ БОЖОГО)

ПОСТАНОВИ СИНОДУ ЄПИСКОПІВ УГКЦ 2018 РОКУ

«СОЛІДАРНІСТЬ, Є ТОЮ СИЛОЮ НАШОГО НАРОДУ, ЯКА ДОЗВОЛИЛА ПРОТИСТОЯТИ РОСІЙСЬКІЙ АГРЕСІЇ», — ГЛАВА УГКЦ ДО ЄПИСКОПІВ ЄВРОПИ

ГЛАВА УГКЦ НА ЗУСТРІЧІ З ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЮ ГРОМАДОЮ У ПОЗНАНІ: «ІНТЕГРАЦІЯ – ТАК, АСИМІЛЯЦІЯ – НІ»

«ЦЕ АМБІТНЕ ЗАВДАННЯ ДЛЯ НАШОЇ ЦЕРКВИ, АЛЕ НЕЗАБАРОМ МИ МАТИМЕМО СВІЙ ПОВНИЙ КОДЕКС КАНОНІВ УГКЦ», — МИТРОПОЛИТ ЄВГЕН (ПОПОВИЧ)

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ О.ОРЕСТА-РОМАНА САЛО «ПРАГНЕННЯ ВОЛІ».    СПОГАДИ ВІЙСЬКОВОГО КАПЕЛАНА 2014-2016 РР.»

СОЦІАЛЬНЕ СЛУЖІННЯ ЦЕРКВИ НА БЛАГО ГРОМАД: ПОКЛИКАННЯ, ЗДАТНЕ ЗМІНЮВАТИ СВІТ НА КРАЩЕ

ВІДДАТИ НАШ НАРОД І ВСЮ УКРАЇНУ ПІД ЧЕСНИЙ ПОКРОВ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ У СОБОРІ СВЯТОЇ СОФІЇ: ПРОПОЗИЦІЯ ХРИСТИЯНСЬКИХ МИРЯНСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ

«НЕБО НАД ГОЛОВАМИ» - ФІЛЬМ, ЯКИЙ ПОКАЗУЄ ЖИТТЯ ЗА КОЛЮЧИМ ДРОТОМ