Тижневий огляд: життя УГКЦ (15.08– 21.08)
  • Втр, 23/08/2016 - 23:19

У понеділок, 15 серпня 2016р., у приміщенні Інституту археології ЛНУ ім. І. Франка від імені Архиєпископа і митрополита Львівського УГКЦ Високопреосвященнішого владики Ігоря (Возьняка) провідник Товариства християнського життя «Воїни Христа Царя» о. Орест-Дмитро Вільчинський вручив митрополичу Грамоту директору Адміністрації культурно-історичного заповідника «Давній Пліснеськ» п. Володимиру Шелепу за значний вклад у вивчення і збереження християнської історичної спадщини нашого народу.

У вівторок, 16 серпня 2016 р., на 75-му році життя, 50-му – священства та 14-му єпископського служіння, упокоївся в Бозі владика Річард Семінак, Єпарх Чиказької єпархії святого Миколая УГКЦ в США. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ. Лист-співчуття Блаженнішого Святослава з приводу відходу до вічності владики Річарда (Семінака)

Цього ж дня Архиєпископ Клаудіо Гуджеротті,  Апостольський Нунцій в Україні, в рамках свого візиту до Одеси відвідав Морський Апостолят. У часі візиту папський нунцій зустрівся з курсантами Одеського ліцею Військово-морських сил.

У четвер, 18 серпня, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, Владика Йосиф Мілян, Єписко-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, очолив Божественну Літургію з нагоди третьої річниці посвячення Головної Святині УГКЦ.

19 серпня, у празник Преображення Господнього:

У церкві Покрови відбулися дияконські свячення бр. Романа Боднара, СДБ (Салезіянське Згромадження). Також під час Божественної Літургії вічні обіти у Згромадженні Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії склала с. Євтимія (Марія) Швачук. Урочисте богослужіння очолив преосвященний владика Гліб (Лончина), єпарх Лондонської єпархії Пресвятої Родини УГКЦ.

У Дрогобичі, на парафії Преображення Господнього, відбулась урочиста Архиєрейська Літургія з нагоди храмового празника, яку в співслужінні місцевого духовенства очолив владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький. У цей день священики й вірні парафії святкували також 25-ту річницю відправи першої Святої Літургії на території теперішнього храму. 

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві, провели творчий вечір духовної музики. Захід проходив в рамках IV прощі до Патріаршого Собору, та був приурочений третій річниці його посвячення. По завершенні концерту до присутніх з духовним словом звернувся Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії. Архиєрей з благословенням подякував усім за присутність, та побажав капелі бандуристів творчого зростання.

Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії здійснив візит до Добромильського монастиря ЧСВВ. Владика Володимир звершив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь.

Вірні парафії Преображення Господнього святкували не тільки свій храмовий празник, а й взяли участь в урочистості, котра ввійде в історію не тільки цього села, а й в новітню історію відновлення УГКЦ на Волині. Саме цього дня Владика Йосафат у співслужінні чисельного духовенства екзархату та гостей освятив новозбудований храм.

Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію у Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию. В часі богослужіння, єпископ уділив священичі свячення дияконові Миколі Буцяку. Єпархові Стрийському співслужили Преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник, духовенство катедрального храму та запрошені священики.

Єпископ Михаїл Колтун та єпархіальні священики – протопресвітери, працівники курії та голови комісій – взяли участь у святковій процесії та богослужінні з нагоди відзначення 20-ліття коронації чудотворної ікони "Милосердя двері", в храмі Преображення Господнього, що в м. Ярослав (Польща). Очолив Архиєрейську Божественну Літургію Глава й Отець УГКЦ Блаженніший Святослав.

«Навчімося витягувати з минулого добру пам’ять, яка будує і дає надію», – Глава УГКЦ у Польщі

 

У суботу, 20 серпня:

В Архикатедральному соборі св.. Юра було звершено подячну Божественну Літургію з дар життя Преосвященного владики Володимира, Єпископа-помічника Львівської архиєпархії. Очолив Архиєрейську Літургію Митрополит Львівіський Ігор, співслужили – владика Володимир і владика Григорій, Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

В с. Хишевичі відбулась поминальна Літургія за покійного Михайлам Филипчука, директора Інституту археології ЛНУ ім. І Франка, видатного археолога, довголітнього дослідника Пліснеського археологічного комплексу. Після Літургії провідник Товариства християнського життя «Воїни Христа Царя» о. Орест Дмитро Вільчинський вручив сину покійного Михайла Филипчука Андрію Филипчуку митрополичу Грамоту, якою благопокійного відзначив Архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ Високопреосвященіший владика Ігор (Возьняк).

У неділю, 21 серпня:

 Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії звершив пастирський візит до парафії Преображення ГНІХ (с. Поланка, Яворівський р-н). Владика Володимир під час пастирських відвідин звершив Архиєрейську Божественну Літургію, виголосив проповідь, освятив престіл та іконостас.

В Коломиї відкрили пам’ятник братам Білоусам - першодрукарям міста.  На таку величну подію запросили Кир Василія (Івасюка) УГКЦ, владику Юліана Гаталу УПЦ КП, представників міської та районної влади. Преосвященні владики освятили скульптуру на якій зображений євангелист Лука та викарбувані слова з Євангелія від Івана “Спочатку було Слово…”

Відбувся Всеукраїнський з’їзд катехитів у м. Києві. Захід приурочений 25-тій річниці відновлення катехитичного служіння УГКЦ в Україні. Участь у ньому взяло понад пів тисячі катехитів. Святкування розпочалось Літургією у Патріаршому Соборі. Під час проповіді Блаженніший Святослав подякував катехитам за їх служіння, а наприкінці Літургії уділив їм благословення на катехитичне служіння. Також Отець і Глава УГКЦ нагородив подячними грамотами усіх голів єпархіальних катехитичних комісій в Україні.

Владика Богдан (Дзюрах): «Дорога святості катехита зіткана з щоденного і вірного науці Церкви виконання своїх завдань навчання віри і її передавання»

Українці Рима відзначили 25 річницю Незалежності України. Преосвященний владика Діонісій Ляхович очолив Божественну Літургію у прокатедральному Соборі Святої Софії. 

Кожна мудра людина готується до зустрічі з Богом, - Митрополит Ігор.  Слово Митрополита Львівського у день св. ап. Матія

До вашої уваги:

Владика Йосиф (Мілян): «Вірю, що те, що збудовано за людську тяжку працю, піт, а інколи навіть сльози, інколи за останню копійку, буде збережено». Владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії, голова Наглядової ради спорудження Патріаршого центру, до річниці освячення Патріаршого собору Воскресіння Христового розповів Департаменту інформації УГКЦ про сучасні та майбутні зміни в будівництві храму.

Владика Володимир: «Суть Сповіді не лише в очищенні від минулого, а й у тім, що це захист на майбутнє». Розмова із справжнім Душпастирем, монахом-редемптористом, доктором богослов’я, єпископом-помічником Львівської архиєпархії УГКЦ, глибоким і неймовірним владикою Володимиром про те, з чого треба починати. Про – Сповідь.

Духовенство та вірні вітають Преосвященнішого владику Володимира з ювілеєм!