Тижневий огляд: життя УГКЦ (16.04– 29.04)
  • Пон, 30/04/2018 - 23:08

17-19 квітня в Папському університеті Святого Хреста в Римі відбувся XI професійний семінар для церковних прес-служб на тему «Діалог, повага і свобода вираження думок в публічній сфері». На заході розглядалося багато специфічних тем, зокрема фейкові новини і пост-правда, конфіденційність в Інтернеті, цифрове навчання. Участь в заході взяло 330 зареєстрованих учасників з усього світу. Серед них й представник з України о. Олег Лука, докторант  Папського університету Святого Хреста, який доповідав про комунікативну роль Церкви в Україні, зокрема під час війни.

Монахи Свято-Іванівської Лаври УГКЦ, яка є на території Музею народної інфраструктури та побуту ім. Климентія Шептицького, організували інформаційну та меценатську компанію по збору коштів на відновлення церкви з с. Кривки. Про це 18 квітня під час брифінгу повідомив синкел Львівської Архиєпархії УГКЦ у справах монашества, доктор Юстин Бойко. Церква з с. Кривки є головним храмом Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ. Дерев’яна церква Святої Софії – Премудрості Божої є першим експонатом і головною окрасою Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові, відомого в народі як «Шевченківський гай».

В цей день, 18 квітня, Голова Військового комітету НАТО генерал Петер Павел разом із представниками Комітету відвідав Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла Львівської архиєпархії УГКЦ. Перш за все іноземна делегація вшанувала пам’ять воїнів, що віддали своє життя під час АТО. Окрім цього, гості ознайомились із життям та діяльністю військового храму.

Голова ПМВ владика Йосиф Мілян зустрівся з вихованцями Львівської духовної семінарії Святого Духа. Єпископ розповів про діяльність Пасторально-міграційного відділу, стан і перспективи душпастирства у країнах, де немає ієрархічних структур УГКЦ. Він поінформував семінаристів про виклики, з якими сьогодні зустрічаються українські священики на місійних теренах і особливості душпастирства в окремих країнах.

20 квітня Львів прощався із новітнім героєм України, старшим лейтенантом Михайлом Шоздою. Львів’янин загинув у зоні АТО 17 квітня 2018 р. поблизу Торецька. Чоловік був старшим сержантом 24-ї окремої механізованої бригади. Остання земна молитва Шозди Михайла Івановича відбулась у Гарнізонному храмі ЛА УГКЦ. Похоронили захисника на Личаківському кладовищі.

В бічній захристії Архикатедри відбулася прес-конференція про відкриття музею-крипти Архикатедрального Собору УГКЦ, де буде постійно розміщена експозиція «Тернопіль сакральний». Її присвячено присвячено історії тернопільської парафії та сакральним пам’яткам міста.

23 квітня у Прилуцькій виховній колонії для неповнолітніх відбулася презентація  короткометражного документального фільму "Небо над головами"  авторства Василя Возняка.  Фільм розповідає історію про вихованця Прилуцької колонії Богдана. Чи зможе він всупереч всіх життєвих труднощів налагодити життя на волі? Стрічку присвячено 20-літтю утворення структур ДКВС, психологам та педагогам служби й невтомному служінню волонтерів пенітенціарного душпастирства, які торкаються до сердець підлітків, що колись переступили закон.

24 квітня, у Києві відбувся молебень за жертв Геноциду вірмен в Османській імперії 1915 року. Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, на запрошення єпископа Маркоса Оганесяна, Глави Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви, приєднався до спільної молитви в цей скорботний день для вірмен всього світу. «Ми, українці, дуже добре розуміємо біль і страждання вірменського народу. Болісні травми минулого і невинні жертви об’єднують наші спільноти і можуть стати фундаментом для більшого зближення задля взаємного визнання страждань, завданих нашим народам, - сказав Блаженіший Святослав.

24-26 квітня в реколекційному домі «Лойола» в м. Клінтон, штат Огайо (США), відбулися священичі дні, які проходили під проводом владики Богдана (Данила), Єпарха Пармського,

У четвер, 26 квітня 2018 року, Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Архикатедральному Соборі святого Юра (м. Львів, пл. Св. Юра, 5) у день 32-ї річниці трагедії на Чорнобильській АЕС. Співслужили Митрополитові сотрудники Собору та о. Микола Пришляк, голова Комісії з питань екології Львівської Архиєрпархії. Моління Літургії та Панахиди були присвячені вшануванню пам’яті всіх, хто постраждав внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року. У слові до вірних Митрополит пригадав про трагічні обставини цієї катастрофи та закликав до пам’яті та молитви за тих, хто пожертвував своїм життям задля її усунення та порятунку інших.

Від 27 квітня до 1 травня 2018 року у Львові триватиме зустріч молодих християн, організована спільнотою "Тезе" (Франція). Після Вільнюса, Любляни, Печа, Риги, Бірмінгема та багатьох інших міст Європи, цього року Львів обрано для весняної зустрічі. Зустріч стала можливою завдяки співпраці між "Тезе", церквами та місцевою владою.

Благословення на проведення такого форуму у Львові спільнота "Тезе" отримала від трьох владик: Ігоря (Возьняка), Архиєпископа і Митрополита Львівського, УГКЦ; Філарета (Кучерова), Архиєпископа Львівського і Галицького, УПЦ (МП); та Мечислава Мокшицького, Архиєпископа Львівського, РКЦ.

У суботу, 28 квітня, в Івано-Франківську, з нагоди відзначення 125 років з дня народження єпископа Української Греко-Католицької Церкви блаженного священномученика Симеона Лукача, відбудбулася презентація однойменного фільму.

Кілька тисяч молодих паломників, що зібралися на регіональну зустріч Тезе у Львові, молилися перед Чудотворною Іконою Зарваницької Матері Божої, яку нещодавно коронував Святіший Отець Папа Франциск. У кінцевий молитві, яку очолив Преосвященний Владика Володимир, єпископ-помічник Львівський, поручив усю молодь, що зібралася на цю зустріч, під опіку Зарваницької Матері Божої. Ця регіональна зустріч Тезе є унікальною нагодою для України, а зокрема для нашої УГКЦ, щоб поділитися з молоддю Європи нашою культурою та духовністю. 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

«ЛЮДСЬКЕ ЖИТТЯ ПОВИННО ПОЧИНАТИСЯ І ЗАВЕРШУВАТИСЯ У СІМ’Ї», — ГЛАВА УГКЦ ПРО «БУДИНКИ ДЛЯ ПРЕСТАРІЛИХ»

"НЕХАЙ ЦЕЙ СТЯГ НАГАДУЄ УСІМ НАМ, ЩО ДЖЕРЕЛОМ СИЛИ І ЗАПОРУКОЮ НАШИХ ПЕРЕМОГ Є ВІРА І СМИРЕННЕ ПРИКЛОНІННЯ ПЕРЕД ВСЕВИШНІМ...” — ВЛАДИКА БОГДАН (ДЗЮРАХ)

«СТАРША ЛЮДИНА Є ПОСЛАННЯМ БОГА, ЧЕРЕЗ НЕЇ МИ МОЖЕМО ПОЧУТИ ГОЛОС БОЖИЙ», — ДУМКИ ГЛАВИ УГКЦ ПРО СТАРІСТЬ

«СИМЕОН ЛУКАЧ Є ЧАСТИНОЮ ОСОБИСТОЇ ІСТОРІЇ КОЖНОГО З НАС», - БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

«МИ ДЯКУЄМО ВСЕВИШНЬОМУ ЗА ВЕЛИЧ, КРАСУ І ХРИСТИЯНСЬКУ МІСІЮ УКРАЇНСЬКОЇ ЖІНКИ», — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ

ЦЬОГО РОКУ, 7 ЛИПНЯ, МИНАЄ 125 РОКІВ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЄПИСКОПА УКРАЇНСЬКОЇ ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКОЇ ЦЕРКВИ БЛАЖЕННОГО СВЯЩЕННОМУЧЕНИКА СИМЕОНА ЛУКАЧА. З ЦІЄЇ НАГОДИ 29 КВІТНЯ ДО С. СТАРУНЯ, ЩО НА БОГОРОДЧАНЩИНІ, ЗАВІТАЄ ОТЕЦЬ І ГЛАВА УГКЦ БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ.

ЦЕНТР РАЗУМКОВА ОПРИЛЮДНИВ ДОСЛІДЖЕННЯ РЕЛІГІЙНОСТІ УКРАЇНЦІВ

ЧУЖИХ ДІТЕЙ НЕМАЄ: ФРАНКІВЦІВ КЛИЧУТЬ СТАТИ НАСТАВНИКОМ ДЛЯ ДИТИНИ-СИРОТИ

19-20 травня 2018 року відбудеться ХІІ-те паломництво до Вишгородської Богородиці. Маршрут прощі пролягатиме від Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві до Собору Вишгородської Богородиці УГКЦ у Вишгороді. Традиційно відбуватиметься піше та вело паломництво. Піша проща пройде відстань у 30 кілометрів. Відрізок вело прощі складатиме 60 кілометрів.

ЗАЯВА ЩОДО ДТП ЗА УЧАСТЮ СВЯЩЕНИКА СЕРГІЯ БУСЕЛА З М. КАЛУША